https://www.high-endrolex.com/10 Співробітництво Всеукраїнського телеканалу «Интер» з Національним університетом цивільного захисту України дає результати. Фотосесія і відеорепортаж | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

10.03.2011
НУЦЗУ

Співробітництво Всеукраїнського телеканалу «Интер» з Національним університетом цивільного захисту України дає результати. Фотосесія і відеорепортаж

Харьковские ученые пытаются отучить школьников от курения
 

Наочна агітація проти куріння. Аби умовити підлітків не торкатися сигарет, харківські вчені Національного університету цивільного захисту України створили апарат, який показує, що відбувається в легенях людини під час куріння. Це мініакваріум. Насос затягує дим усередину і, крізь прозорі стінки, видно скільки отруйних речовин потрапляє до організму. Про те, як реагують школярі - далі.
Аби переконати молодь, що паління шкодить здоровю, витрачати багато слів не треба, вважають харківські вчені. Достатньо лише показати що цигарковий дим робить із легенями. Невеличкий акваріум із прозорими стінками. Цей апарат - людські легені в мініатюрі. Науковець Ігор Толкунов уставляє в мундштук цигарку й підпалює. Вмикається насос, і машина нібито затягується - дим іде всередину.
- Видите, дым распределяется по объему, по аквариуму. Заполняет его. Ну, и довольно плотный дым. Видите, что прозрачность очень и очень низкая.
Тепер лиш треба білим папірцем витерти стінки посудини.
- Это есть никотиновая кислота, плюс смолы. Это все, что поступает в наши легкие.
Науковці розповідають - прилад винайшли випадково. Досліджували, що відбувається у заповненій димом кімнаті і, несподівано, порівняли приміщення із людськими легенями.
Ігор Толкунов, старший викладач Національного університету цивільного захисту:
- Мы поняли, что это же самое происходит и в реальных условиях у курильщика. Его легкие имитируются вот этим объемом. Заполняются тем же самым дымом.
Своє ноу-хау дослідники тепер показують у школах, як наочну агітку проти куріння. На цих дев'ятикласників пристрій справив неабияке враження.
Давид Галустян, учень 9 класу ЗОШ:
- Ощущения такие, ну, отвергающие от курения. Ну как, даже теперь не хочется. Ну, как... Раньше думал попробовать, теперь вообще не.
Педагоги задоволені. Кажуть, лекції та умовляння не дають бажаного ефекту. А після таких демонстрацій дівчат і хлопців, які бігають на перекур за школу, поменшало. 

 

Євген Кожирнов, Світлана Шекера, Олександр Яновський, Новини, ТК Інтер, Харків

Подробности-ТВ, ефір 9.03.11, 12.00,

Вот ссылка на сюжет www.podrobnosti.ua/podrobnosti/2011/03/09/756994.html

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10