https://www.high-endrolex.com/10 АФГАНІСТАН… – РОЗПОВІДЬ ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

11.02.2011
ЧІПБ НУЦЗУ

АФГАНІСТАН… – РОЗПОВІДЬ ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

    В Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України (м. Черкаси) відбулася зустріч курсантів із заступником ректора із зовнішніх зв’язків Східноєвропейського університету економіки і менеджменту (м. Черкаси), учасником бойових дій, членом Спілки ветеранів Афганістану, академіком Міжнародної академії проблем безпеки, оборони та правопорядку, полковником у відставці Геннадієм Петровичем Кузьмічовим.
    Шанований гість побував у народному музеї академії, залишив пам’ятний запис у Книзі почесних гостей, а під час спілкування з курсантами не тільки розповідав про свою службу в Афганістані та відповідав на запитання, а й презентував власну книгу «Афганістан: біль і безсмертя (1979-1989)».
    Книга наповнена спогадами, роздумами та переживаннями людини, яка пройшла війну. «Вона написана не професійним літератором, а людиною, яка все життя присвятила виробництву, потім – викладацькій, партійній, ідеологічній та дипломатичній роботі, і, нарешті, – війні», – так написав про її автора Герой Російської Федерації, заслужений військовий льотчик Росії, полковник Геннадій Штерн.
    Геннадій Петрович Кузьмічов, який має велику кількість бойових орденів та медалей, – безпосередній учасник афганських подій, які він описав у своїй книзі. Нині з висоти прожитих років та сучасного світогляду він намагається об’єктивно оцінювати причини, хід і значення тієї війни. Йому є що розповісти і про фронтові будні та кровопролитні бої, і про політичних, військових та державних діячів, і про реальні подвиги радянських солдат.
    Під час зустрічі з курсантами Академії пожежної безпеки Геннадій Петрович згадував факти, що довгий час замовчувалися, наводив приголомшуючі уяву приклади фатальних збігів подій, героїзму солдат та військових хитрощів воєначальників, аналізував ставлення до війни керівників двох країн – Радянського Союзу та Демократичної Республіки Афганістан.
    «Війну починають не генерали та солдати, а правителі і дипломати. Афганська війна, безперечно, відкрила глибокі протиріччя, що накопичилися у суспільстві. Вона стала розмінною монетою у підкилимових іграх політиків та привела до краху великої держави. На карті СРСР з’явилося 15 незалежних держав. Та чи принесло це щастя простим людям?... Але ще є час! Час зробити висновки з уроків, що стали історією!», – стверджує полковник у відставці Г.П. Кузьмічов, чий бойовий та життєвий досвід цікавий молоді та викликає щире захоплення і повагу!


 

 

Світлана Єренкова
Фото Сергія Федоренка
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10