https://www.high-endrolex.com/10 Практичні психологи на варті сьогодення | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

01.09.2006
НУЦЗУ

Практичні психологи на варті сьогодення

Ось уже п’ятий рік поспіль за ініціативи Університету цивільного захисту України та всебічної підтримки Міністерства з питань надзвичайних ситуацій  та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи проходить навчально-методичний семінар практичних психологів підрозділів МНС усіх областей України та навчальних закладів МНС України . З 28 до 30 серпня на базі навчально-методичного центру у м. Мерефі фахівці обмінювались передовим досвідом, обговорювали нагальні проблеми та особливості професійної діяльності.

Як виявив час, сьогодні служба психологічного забезпечення Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи вкрай необхідна та затребувана. Підтвердженням цьому є дії практичних психологів при виникненні екстремальних ситуацій, наприклад, події в Новобогданівці, резонансні вибухи у Харкові, проведення рятувальних робіт у Західній Україні, катастрофа російського літака ТУ-154. Тут психологи МНС працюють з постраждалим населенням - потерпілими, їх родичами безпосередньо в епіцентрі критичних ситуацій.

Про дії своїх підлеглих говорить начальник управління соціальної роботи та психологічного забезпечення Департаменту кадрової політики МНС України полковник Олександр Алімов: „ Сьогодні ми забезпечуємо психологічний та соціальний захист, психологічне забезпечення дій особового складу наших підрозділів. І не тільки його...Як приклад, є надання екстреної психологічної допомоги близьким та рідним загиблих у Донецькій області внаслідок катастрофи російського літака рейсу „Анапа - Санкт-Петербург”. Нашим психологам разом із російськими колегами прийшлося опікуватися станом та здоров’ям цих людей, в яких спостерігалось відсутність реакції на зовнішні подразники, заціпеніння...Кожний автобус з рідними загиблих супроводжували групи, до складу яких входили, зокрема, психолог, медичний працівник та психіатр...Подавалась допомога також тим працівникам МНС, які два тижні збирали тіла загиблих та їх фрагменти. І взагалі, досліди виявили, що у наших співробітників під час ліквідації пожеж частота пульсу іноді перевищує 160 ударів у хвилину. Це теж стрес. І після завершення робіт теж потрібен час, декілька годин для реабілітації, яку знову ж таки проводять психологи. Крім того, нами проводяться різноманітні тренінги, підготовка психології працівників МНС до різних навантажень”.

У ході семінару було підбито підсумки роботи служби психологічного забезпечення за вісім місяців 2006 року, проведено низку лекцій психологічного спрямування, проведено практичні заняття – і, як підсумок, тестування.

Як зазначив ректор Університету цивільного захисту України генерал-майор служби цивільного захисту Володимир Садковий: „Психологія екстремальних ситуацій складає  на цей час один із найважливіших розділів прикладної психології. Саме тому наш навчальний заклад готує психологів -  фахівців в області психології екстремальних, кризових і надзвичайних ситуацій. Незабаром наші випускники-психологи прийдуть працювати в практичні підрозділи. І як вони будуть там працювати, які напрямки реалізовувати залежить, в тому числі, і від проведення даного семінару. Зі своєї сторони запевняю, що ми будемо робити все, щоб підготувати кваліфікованих фахівців”.

Саме даний семінар дав об’єктивну оцінку діяльності служби психологічного забезпечення в цілому, а це стане поштовхом для зміцнення, удосконалення та подальшого ефективного розвитку такої необхідної служби.

В.В.Коленко, прес-центр університету

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10