RSS

Новини навчальних закладів

08.06.2006
ЛДУ БЖД

Курсанти ЛДУ БЖД взяли участь у навчаннях на РАЕС


На Рівненській АЕС за ініціативою керівництва Львівського державного університету безпеки життєдіяльності МНС України відбулися спільні навчання з ліквідації надзвичайної ситуації техногенного характеру. В навчаннях брали участь курсанти випускного курсу університету та бійці загону по охороні РАЕС.

З якого часу людство турбує проблема безпеки? Чи можлива абсолютна безпека людини? Ці питання є споконвічними. Проблема захисту людини від різного роду небезпек постала водночас з появою людства на землі. З часу виникнення людської цивілізації кожна людина дбає про власну безпеку та безпеку своїх близьких.
Світ не стоїть на місці, йде постійний процес удосконалення та розвитку всіх сфер людської діяльності, що в свою чергу приносить загальну користь суспільству. Але поруч з позитивними наслідками такої діяльності є багато негативних. Людство створює для себе матеріальні блага і, як не парадоксально, з пошуком більшої небезпеки. Стосовно цього досить вдало висловився Ж.Б. Ламарк: “Інколи здається, що призначення людини полягає в тому, щоб знищити свій рід, попередньо зробивши земну кулю непридатною для життя”.
В сучасній правовій державі, зокрема в Україні, питання забезпечення безпеки життєдіяльності покладено на різноманітні державні органи серед яких вагому роль відведено Міністерству України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.
Ми навчені гірким досвідом Чорнобиля, де непослідовні та хаотичні дії людини в екстремальний ситуації призвели до екологічної катастрофи світового масштабу. Саме тому для забезпечення чітких та злагоджених дій внаслідок виникнення надзвичайних ситуацій й потрібен постійний тренінг.
Традиційно перед випуском, з метою закріплення на практиці теоретичних навичок, для курсантів та студентів Львівського державного університету безпеки життєдіяльності проводять широкомасштабні навчання, які цього року було вирішено провести на базі Рівненської АЕС, в рамках нової дисципліни, яка введена на кафедрі екологічної та техногенної безпеки університету і називається „Ядерна та радіаційна безпека і охорона навколишнього середовища”.
Близько четвертої години ранку в університеті було оголошено сигнал „Збір”. За легендою на РАЕС виникла аварійна ситуація. Миттєво було сформовано зведений загін на чолі з ректором, генерал-майором Михайлом Козяром – колона вирушила на Рівненську АЕС.
Перед початком навчань науково-педагогічний склад, курсанти та студенти навчального закладу ознайомились з технікою та обладнанням, який використовується загоном по охороні РАЕС. Далі група вирушила безпосередньо на станцію для ознайомлення з основними принципами роботи та забезпеченням пожежної безпеки та режиму на РАЕС. За декілька хвилин розпочались і самі навчання.
На пункт зв’язку частини надійшло повідомлення від начальника зміни станції про загальну радіаційну аварію. Відбувся розрив гарячого колектора на блоці №1. Із-за руйнування високовольтного ввода спрацьовує диференційний захист. В наслідок короткого замикання виникає загорання розлитого масла в обвалуванні. На місці пожежі підвищений радіаційний фон до 15 р/год. Оперативний персонал виконує дії передбачені „Аварійною інструкцією”, до місця пожежі прибувають сили і засоби за другим номером виклику. Формується штаб пожежегасіння. Керівник гасіння пожежі (КГП) активно співпрацює з адміністрацією об’єкту. В ході ліквідації пожежі КГП проводить заміну людей на позиціях, особовий склад, який виведений із зони радіоактивного забруднення направлений на санітарну обробку. Через 48 хвилин з моменту виклику, загорання було ліквідоване.
Масу позитивних вражень, необхідного досвіду від побаченого отримали професорсько-викладацький склад, курсанти та студенти навчального закладу, за що слід віддати належне керівнику ВП РАЕС Миколі Фрідману, який налагодив роботу станції на найвищому рівні.
Як сказав ректор Львівського державного університету безпеки життєдіяльності Михайло Козяр: ”Беззаперечно, що навчання такого рівня дають можливість молодим фахівцям застосувати свої вміння на практиці. Основною задачею МНС є забезпечення життєво безпечного середовища існування людини в довкіллі, пом’якшення техногенного навантаження на довкілля і населення України. Задача навчального закладу – підготувати фахівця здатного вирішувати триєдине завдання: ідентифікація небезпеки, захист від небезпеки та ліквідація наслідків цієї небезпеки.


Антон КРУК,
прес-секретар ректора ЛДУБЖД МНС

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.