https://www.high-endrolex.com/10 Львівщина дбає про безпеку ЄВРО 2012 | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

16.09.2010
ЛДУ БЖД

Львівщина дбає про безпеку ЄВРО 2012


На тлі останніх подій, якими живе Україна, дедалі більше уваги приділяється питанню організації проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу ”ЄВРО 2012’’. Така увага є закономірною, адже підготовка до проведення фіналу Чемпіонату зачіпає практично усі сфери нашого суспільства. Та окрім прекрасної можливості відкриття України для світу, необхідно вирішити низку проблемних питань. Оскільки проведення заходу такого рівня, що є вперше для України, відноситься до заходів підвищеного ризику, які вимагають високого рівня безпеки і блискавичного реагування на різного роду надзвичайні ситуації, ймовірність виникнення яких значно зростає при скупченні великої кількості людей та завантаженості автомобільних шляхів, що не тільки створюють можливість виникнення дорожньо-транспортної пригоди, але й гальмують діяльність рятувальних служб на шляху слідування до місця пригоди. А за умов, коли відлік часу йде на долі секунди, кожна з яких може стати вирішальною, оперативність і своєчасність реагування екстрених служб, стають головними чинниками, від яких залежить кінцевий результат, а можливо і людське життя. І яким же буде цей результат, залежить від якості наданої допомоги, задіяних при ліквідації надзвичайної ситуації, служб.

Враховуючи це, міністерство охорони здоров’я України спільно з Львівською обласною державною адміністрацією та Головним управлінням охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації 14-15 вересня 2010 року ініціювали проведення навчально-тренувального семінару з питань організації екстреної медичної допомоги в пунктах перетину державного кордону та на шляхах пересування гостей та вболівальників Чемпіонату на території України.
Учасниками семінару були представники Національного агентства з питань підготовки та проведення ”ЄВРО 2012”, МНС України, МВС України, Міністерства транспорту та зв’язку , Державної прикордонної та митної служб України, а також представники Головних управлінь охорони здоров’я, територіальних центрів екстреної медичної допомоги, медицини катастроф, станцій швидкої медичної допомоги і санітарно-епідеміологічних станцій з 17-ти областей нашої держави.
Метою проведення цього заходу було вдосконалення умінь ,знань і навичок працівників служб,задіяних у ліквідації надзвичайної ситуації. А це насамперед, медичної і аварійно-рятувальної , злагоджена робота яких, здатна мінімізувати наслідки надзвичайної події. Усі працівники цих служб повинні мати не тільки відповідний теоретичний, але і практичний рівень підготовки, володіти сучасною інформацією та вмінням надавати екстрену медичну допомогу на догоспітальному етапі у випадках, що загрожують життю або ведуть до погіршення здоров’я людей. Тобто здійснювати комплекс найпростіших медичних заходів, що виконуються на місці події у порядку само- та взаємодопомоги, з використанням спеціальних та підручних засобів.

Розпочав семінар, радник Міністра охорони охорони здоров’я України Володимир Юрченко, привітавши учасників, вкотре наголосив на важливість і необхідність проведення таких заходів :”Адже, час спливає і ми невпинно наближаємось до події, що має неабияке значення, як для України, так і для кожного з нас. Тому, ми повинні прикласти максимум зусиль, аби гості, вболівальники та місцеве населення почувались у безпеці, переконливо впевнившись у своєчасній і якісній допомозі. Отож, час об’єднати зусилля!”
Згідно сценарію, проводилась імітація трьох надзвичайних ситуацій:
дорожньо-транспортної пригоди, за участю пасажирського автобуса, де перебувало 40 осіб, і автомобіля марки КРАЗ-6510;
серцевого нападу у вболівальника, що прямував в Україну, на пункті пропуску через державний кордон;
підозри ( виявлення) особливо небезпечної інфекційної хвороби у вболівальника, що прямував в Україну.
В усіх трьох випадках, особливу увагу приділялось взаємодії служб, задіяних у ліквідації надзвичайної події. Враховувалась своєчасність і якість наданої допомоги, моніторинг ситуації, координація дій, уміння працювати однією командою.
Якість і фаховість наданої допомоги, потребує особливої уваги, адже як свідчить досвід, надання кваліфікованої допомоги в перші хвилини надзвичайної ситуації, рятує життя.
Та, окрім, фізичного ураження, є ще один вагомий чинник, що супроводжує будь-яку екстримальну ситуацію – це психологічний стан. Адже, перебуваючи у стані сильного емоційного потрясіння, людина не здатна думати і діяти раціонально. Тому, дуже важливо забезпечити нормалізацію емоційного стану людини, що потрапила у складну ситуацію ,надавши їй відчуття безпеки.
І як зауважив Володимир Юрченко, зараз тільки МНС України має потужний штат кваліфікованих психологів, здатних працювати в екстремальних умовах.
Отож, успіх проведення чемпіонату Європи з футболу ”ЄВРО 2012’’ залежить від здатності держави надати багаторівневу і якісну безпеку, як гостям спортивного дійства, так і кожному громадянину України. Адже, безпека – це гарант надійності і стійкості держави.

Прес-служба ЛДУ БЖД МНС

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10