https://www.high-endrolex.com/10 У Національному виші МНС стартував щорічний соціально-виховний медіа-проект «Мене навчили і я навчу тебе» | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

14.09.2010
НУЦЗУ

У Національному виші МНС стартував щорічний соціально-виховний медіа-проект «Мене навчили і я навчу тебе»

Сьогодні, 14 вересня, викладачі та   курсанти Національного вишу МНС стали гостями харківської середньої школи № 36, де і розповідали дітям та дорослим, чим може закінчитися нехтування правил пожежної та власної безпеки. Працівники НУЦЗУ  влаштували  для школярів своєрідну подорож до казкової країни «Безпека». Вже чимало років поспіль фаховість  та щира любов до обраної професії допомагають організаторам Тижня безпеки зробити зустрічі пізнавальною, корисною, жвавою.  Саме в ігрових сценках глядачі запам’ятають елементарні правила безпеки, яких необхідно дотримуватися, щоб не потрапити в біду. До заходів завжди ретельно готуються  всі – і учасники, і гості. Адже, щоб уроки-навчання пройшли цікаво, потрібно докласти чимало зусиль. Необхідно, щоб  діти були не просто пасивними спостерігачами дійства, а й активними його учасниками, говорить викладач кафедри піротехнічної та спеціальної підготовки НУЦЗУ, підполковник служби цивільного захисту Олександр Ігнатьєв. Уміло використовуючи дитячу уяву та фантазію, курсанти та офіцери розповіли  малечі, як рятуватися на пожежі, як поводити себе з незнайомими предметами, провели естафети, вікторини, конкурси малюнків.

Гості розповіли і продемонстрували дітям різні вибухонебезпечні предмети, спеціальне обладнання, здатне виявити небезпечний предмет на глибині. Школярі дізнались, щоб виконувати таку відповідальну роботу, як знешкодження боєприпасів, лише сміливості та сильної вдачі недостатньо – потрібна відповідна фахова підготовка. Викладачі дозволили школярам  приміряти спеціальні бронежилет та каску, в яких працюють під час пошуку та ліквідації вибухонебезпечних предметів професійні сапери. Крім того, школярі, батьки, вчителі разом із рятувальниками надали умовним постраждалим першу медичну допомогу. За термін уроку-тренінгу встигли поговорити про гриби. Як виявилось, діти знають із уроків ОБЖД, що цей дарунок лісу може стати  водночас небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, які містяться в грибах і прикро, що багато людей висновки робить лише тоді, коли самі покуштують отруйні гриби, зовсім по-дорослому констатувала одинадцятирічна школярка Оксана Забушко.  Директор 36-ої СШ Лариса Ричкова розповіла журналістам,  що  зустрічі із фаховими рятувальниками, курсантами  вже на протязі багатьох років проводяться і стають для дітей справді незабутніми, дуже пізнавальними. Адже лише самих теоретичних уроків недостатньо для того, щоб переконати школярів у необхідності правильно поводитися у тій чи іншій ситуації. А особисте спілкування з представниками мужньої та самовідданої професії – рятувальниками, які практично щодня стикаються з небезпекою, рятуючи інших, допомагає і молодшим, і старшим школярам усвідомити: життя – безцінний дар, яким не слід легковажити.

Підводячи підсумок занять,  викладач кафедри піротехнічної та спеціальної підготовки НУЦЗУ, підполковник служби цвільного захисту Ігор Толкунов зазначив, що у побуті часто трапляються прикрі випадки, які виникають з вини дітей. Легковажне поводження малечі з вогнем, водою, газом, незнання елементарних правил безпечної поведінки – першопричини сумних і трагічних наслідків. Аби зменшити цю трагічну статистику, навчити дітей поважно ставитись до безпеки людини, а також з метою попередження надзвичайних ситуацій та випадків дитячого травматизму, проводяться тижні безпеки життєдіяльності в харківських школах.

 

 

Лариса Кошеварова

Національний університет цивільного захисту України

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10