RSS

Новини навчальних закладів

18.06.2010
НУЦЗУ

До 30-річчя проведення Олімпійських ігор

В 1980 году Харьковское пожарно-техническое училище наряду с другими учебными заведениями МВД привлекалось для обеспечения пожарной безопасности на объектах XXII Олимпийских игр в г. Москве. За период несения службы в Москве с 20 июня по 5 августа курсанты показали хорошую профессиональную выучку, умение быстро ориентироваться в сложных ситуациях. За отличное несение службы по охране олимпийских объектов приказом МВД СССР всему личному составу олимпийских расчетов была объявлена благодарность, училище награждено Почетными грамотами Московского городского Совета и Организационного комитета “Олимпиада-80”. За умелое руководство личным составом училища при несении службы во время Олимпийских игр начальник училища полковник Феденко В.Д. был награжден орденом Красной Звезды.

Спогади проректора по роботі з персоналом полковника служби цивільного захисту Вадима Попова.
8-го травня 1980 року за наказом МВС СРСР Харківське пожежно-технічне училище було визначено основною структурою, що забезпечуватиме правопорядок на Олімпійських іграх у Москві. 31 травня до столиці колишнього СРСР виїхала група курсантів з метою розквартирування учасників міжнародних заходів. Саме у складі цієї групи на той час курсант 1-го курсу 1-го дивізіону Вадим Попов прибув до Москви для виконання поставлених задач. Сорок один вихованець училища повинні були підготувати приміщення двох шкіл для розташування зведеного загону курсантів, до завдань яких входило забезпечення пожежної безпеки та громадського порядку. Одна школа знаходилась у районі Кутузівського проспекту, друга – в районі Тушино. Першій групі курсантів, пригадує Вадим Михайлович, довелось не тільки прибирати та упорядковувати приміщення, а ще й ліквідовувати наслідки пожежі, що сталася незадовго до приїзду курсантів в одному із приміщень школи. У складі наступних 2-ох ешелонів, зазначає полковник Попов, виїхало 19 офіцерів та 200 курсантів, які прибули до Москви 9-го червня, а також 20 офіцерів та 210 курсантів, які прибули наступного дня. Очолив першу групу полковник внутрішньої служби Іван Михайлович Черкашин, на той час – заступник начальника училища зі стройової частини, а другу групу – полковник внутрішньої служби Іван Митрофанович Пивоваров, на той час – заступник начальника училища з політичної частини. Службу на об’єктах почали ще у червні – забезпечення правопорядку та пожежної безпеки. «Я ніс службу на об’єктах Центрального спортивного клубу армії, - говорить Вадим Михайлович. – Був безпосередньо у приміщеннях універсальної спортивної зали, де проходили змагання з баскетболу та боротьби. Так сталося, що до моїх обов’язків входило бути зв’язним у начальника протипожежної служби ЦСКА: забезпечення телефонного зв’язку, прийняття телефонограм, розпоряджень тощо. 12 годин на добу ми несли службу, одна доба виділялась на відпочинок та підготовку. А на своєму об’єкті я міг бути глядачем спортивних перегонів з баскетболу та боротьби. Пам’ятаю приїзд колишніх керівників СРСР – першого заступника міністра МВС товариша Чурбанова, доводилось супроводжувати також міністра внутрішніх справ товариша Щолокова».

Тільки після завершення Олімпійських ігор курсанти могли відвідати виставки, музеї та пам’ятні місця Москви.

Спогади начальника кафедри наглядово-профілактичної діяльності полковника служби цивільного захисту Удянського Миколи Миколайовича
Далекий 1980 рік - рік ХХІІ літніх Олімпійських ігор, які проходили в Москві (СРСР) з 19 липня по 3 серпня. Цей же рік був випускним для курсантів 3-го червонопрапорного дивізіону Харківського пожежно-технічного училища ім. Г.І.Петровського. Відповідно до графіка навчального процесу, пригадує Микола Миколайович, випуск повинен бути в липні місяці. Але тільки не в 1980 році. За рішенням міністерства внутрішніх справ наше училище повинно було забезпечити пожежну безпеку об’єктів Олімпійських ігор в Москві. Тому майже весь особовий склад училища був передислокований до Москви.
«Знання, отримані за час навчання, дисципліна, яка прищеплювалась кожному протягом трьох років, - зазначає Микола Удянський, - допомогли особовому складу оперативно виконувати всі завдання, пов’язані із службою на Олімпійських іграх. В Москві нашому підрозділу виділили будівлю школи з прилеглою територією на Кутузівському проспекті майже в центрі міста, в елітному районі. Саме таке розміщення було зручним в оперативному обслуговуванні об’єктів Олімпіади. Але, у зв’язку із таким розміщенням, виникали і непередбачувані ситуації. Так, за скаргами жителів будинків, нам не дозволяли грати в волейбол без футболок, відпрацьовувати елементи стройових пісень тощо».
За добу школа була пристосована для повноцінного перебування підрозділу: спортивна зала стала спальним приміщенням, столова учнівська – столовою курсантською, кабінет завуча – кабінетом начальника підрозділу, піонерська кімната – ленінською кімнатою тощо.
Почалося несення служби на закріплених об’єктах у складі чергових груп, до яких входили представники усіх силових структур. Перелік об’єктів був різноманітний від олімпійських арен до місць проживання спортсменів і гостей олімпіади. Для курсантів це було додаткове стажування на застосування набутих знань та умінь. Задачі, які стояли перед підрозділом, були виконані в повному обсязі з відмінною оцінкою. На закріплених об’єктах не було допущено загорянь і навіть задимлень та інших елементів небезпечних подій.
Безпосередньо на олімпійських об’єктах виконувалися всі види служби у підрозділі за місцем дислокації. Також проводилась відповідна культурно-масова робота, організовувалися зустрічі із видатними людьми безпосередньо в підрозділі. Достатньо пригадати сеанс одночасної гри в шахи на 50 дошках, яку провів гросмейстер Артур Юсупов, тоді п’ятий за рейтингом в колишньому СРСР. Із курсантів не виграв ніхто, одна гра закінчилась внічию.
«Найбільше за все, - ділиться Микола Миколайович, - мені запам’яталось закриття Ігор перельотом через Кутузівський проспект Олімпійського ведмедика та святковим фейєрверком. Після Олімпіади всі повернулися до Харкова і стався випуск нашого дивізіону».
За службу державні нагороди отримали не всі, а от ювілейний знак «За службу на ХХІІ Олімпійських іграх» і подяку від міністра внутрішніх справ отримали усі учасники.
 

Підготувала Вікторія Коленко

 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.