https://www.high-endrolex.com/10 День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

14.12.2021
ІДУ НД ЦЗ

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

 

Щороку 14 грудня ми вшановуємо учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Саме цього дня у 1986 році завершилося будівництво захисного саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком.

Силами понад 600 тисяч ліквідаторів за рекордно короткий термін, 206 днів, було побудовано об’єкт «Укриття». Це перша захисна споруда, яка дала змогу пом’якшити згубний вплив мирного атома, що вийшов з-під контролю.

Лише завдяки самопожертві ліквідаторів, багато з яких заплатили власним життям і здоров’ям, вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення. До ліквідації наслідків аварії було залучено тисячі фахівців різних професій! Отримуючи великі дози опромінення, інженери, будівельники, шахтарі, енергетики, водії, військові, лікарі — усі, хто пішов тоді не тільки за наказом, а й за покликом серця, зупинили невидимого і дуже підступного ворога.

Насамперед це день мужніх та самовідданих людей, які прийняли доленосний виклик, щоб захистити не тільки Україну, а й усе людство від згубного впливу зруйнованого внаслідок аварії на Чорнобильської АЕС 4-го енергоблоку.

Сьогодні наш обов’язок — пам’ятати про учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які є прикладом мужності, самовідданості та високого професіоналізму.

Тож, у День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС низько схиляємо голови перед тими, хто віддав життя, зупиняючи ядерний смерч, хто відвів лихо від прийдешніх поколінь. Тим героям, які нині живуть серед нас, бажаємо міцного здоров’я, родинного затишку, миру та злагоди в родинах!

Висловлюємо слова щирої подяки усім, хто зробив вагомий внесок у справу подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

 

Начальник Інституту державного
управління та наукових досліджень з цивільного захисту
доктор наук з державного управління, професор,
Заслужений лікар України, лауреат Державної
премії України в галузі науки і техніки      
                                                                                              Петро ВОЛЯНСЬКИЙ

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10