https://www.high-endrolex.com/10 Високий рівень культури спілкування, формування мовних і комунікативних компетенцій – необхідна умова повсякденної діяльності працівників ДСНС України | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

13.11.2013
НУЦЗУ

Високий рівень культури спілкування, формування мовних і комунікативних компетенцій – необхідна умова повсякденної діяльності працівників ДСНС України

Навики ділової комунікації, нормативність фахового мовлення необхідні для мінімізації виникнення проблемних питань у процесі спілкування осіб, уповноважених на виконання функцій держави та громадян. Різноманітні аспекти з цього напрямку діяльності  курсанти і студенти Національному університеті цивільного захисту України - майбутні працівники підрозділів ДСНС і цивільного захисту - досліджують, аналізують і вивчають під час проведення в навчальному закладі конференцій, семінарів, тренінгів, занять. Про актуальність питань нормативності фахового мовлення – в інтерв’ю доцента кафедри мовної підготовки НУЦЗУ Олени Кучеренко.  
Курсанти і студенти НУЦЗУ, набуваючи фахових знань під час свого навчання, освоюють і відпрацьовують також алгоритми безконфліктної поведінки, чим і набувають практичних навичок ефективного спілкування із досяганням максимальної ефективності ділових контактів. Відомо, що людина реалізується в культурі думки, культурі праці й культурі мови. Сьогодні культура і мова виявилися об’єднаними в царині духовних вартостей кожної людини і всього суспільства. Мабуть, ніхто не буде заперечувати, що в низькій культурі мови виявляються виразні ознаки бездуховності. Мовна неграмотність, невміння написати елементарний текст повинні сприйматися як пляма на службовому мундирі.
Культура мовлення – це духовне обличчя людини. Вона свідчить про загальний розвиток особистості, про ступінь прилучення до духовних багатств рідного народу, й до надбань усього людства. Основою мовленнєвої культури є грамотність, тобто дотримування загальноприйнятих літературних норм у користуванні лексичними, фонетичними, морфологічними, синтаксичними і стилістичними засобами мови.
Культура мовлення тісно пов’язана з культурою мислення. Якщо людина ясно, логічно мислить, то й мовлення в неї ясне, логічне, і навпаки. Грамотне, багате мовлення – не тільки ефективний засіб передачі й сприйняття думок та образів. Це й виявлення поваги до людей, з якими спілкуємося, до народу, який створив цю мову. Основною одиницею офіційно-ділового стилю є документ. Документи використовуються в різних галузях людської діяльності, ділянках знань, сферах життя.
«На сьогоднішній день питання нормативного фахового мовлення є дуже актуальними, - стверджує доцент кафедри мовної підготовки НУЦЗУ Олена Кучеренко. - По-перше, дотримання норм саме фахового мовлення курсантами та студентами НУЦЗУ важливе протягом усього періоду навчання в університеті, особливо при опрацюванні дипломних проектів, написанні наукових робіт, бо це вагомий елемент формування особистісного погляду нашого випускника на будь-які проблеми, бо це певний рівень володіння українською термінологією сфери цивільного захисту, а значить певний рівень підготовки нашого випускника і не тільки українського, але й іноземного - викладання для азербайджанських слухачів нашого навчального закладу». По-друге, зауважує Олена Федорівна, існує нагальна потреба усебічного опрацювання чинних державних нормативних документів сфери цивільного захисту. «По-третє, унормування державних нормативних документів сфери цивільного захисту необхідно обов’язково проводити, застосовуючи аналіз міжнародних стандартів ISO сфери цивільного захисту», -  стверджує доцент Кучеренко.
Як вже повідомляли новини сайту НУЦЗУ, 14 листопада  в університеті   відбудеться науково-методичний семінар «Українська мова за професійним спрямуванням у внз: формування мовних і комунікативних компетенцій студента». Ось такі основні питання, які обговорюватимуться фахівцями на науково-методичному семінарі: українська мова за професійним спрямуванням у системі освітніх компетенцій студента внз; інтерактивні форми навчання української мови у вищому навчальному закладі; комунікативна складова мовної освіти студента; методичні аспекти викладання української мови за професійним спрямуванням; проблеми й перспективи викладання української мови за професійним спрямуванням у білінгвальному освітньому просторі.  
 
Лариса Кошеварова
Національний університет цивільного захисту України
 
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10