https://www.high-endrolex.com/10 Освітні новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

Освітні новини

25.03.2010
НУЦЗУ

ВНЗ України готуватимуть магістрів по європейській системі.

Міністерство освіти і науки України (МОН) затвердило нову концепцію підготовки магістрів, згідно якої час навчання збільшиться до півтора-двох років, тоді як програма, що діє зараз, розрахована на один рік. Про це повідомив заступник міністра освіти і науки України Тарас Фініков.

"В даний час існуюча система підготовки магістрів не відповідає світовій практиці. Магістрат за рік - це щось достатньо екзотичне, чого немає у більшості освітніх національних законодавств і практиці. Ми спробували в цьому положенні привести вітчизняну магістерську підготовку у відповідність з європейськими стандартами", - прокоментував Фініков рішення МОН.

За його інформацією, фактично, освітні програми підготовки магістрів будуть розділені на: дослідницькі - які орієнтовані на підготовку майбутнього науковця; професійні - які розвиватимуть професійну і управлінську компетенції людини; кар'єрні - направлені на вдосконалення отриманих знань, практичного досвіду і підготовку людини до можливої діяльності за межами того професійного поля, в якому вона отримала свою першу магістерську підготовку.
"Ми плануємо це зробити найближчим часом, що дозволить використовувати всі можливості у зв'язку із складною ситуацією 11-12-го року, а вона буде складною для вищої школи... І ось саме в ці роки перехід на нову модель магістерської підготовки дозволить нам дуже раціонально використовувати складнощі з бакалаврською підготовкою", - відзначив Т.Фініков.

Він також підкреслив, що для дослідницького і професійного магістерських напрямів передбачено передати в повне розпорядження університетам абсолютну більшість навчального часу - від 60% до двох третин.
"Магістрат дійсно стане зоною відповідальності університету, а не зоною відповідальності держави", - додав Т.Фініков.

Крім того, за його інформацією, підписано ще два накази МОН, які також є черговими кроками з приведення вітчизняної системи освіти до європейських стандартів. Так, з 2010-2011 року студенти зможуть обирати 25% професійних дисциплін і матимуть можливість одночасно здобувати дві освіти "бакалавра".

Відносно новації з вибору професійних дисциплін заступник міністра повідомив, що тепер нормативні дисципліни, затверджені МОН, складатимуть 50%. Ще 25%, як обов'язкові, встановлюватиме ВНЗ.
За словами Фінікова, це дозволить організувати раціональніший, кращий розподіл навчального часу в межах основних програм бакалаврської підготовки. Це також спростить процедуру "перезаліків" у разі переведення студента з одного ВНЗ до іншого.

Відносно іншої новації він повідомив, що студенти зможуть отримувати другу, паралельну основній, освіту бакалавра - за програмою Міжгалузевої індивідуалізованої гуманітарної освіти (МІГО) - з культурних, гуманітарних або соціально-політичних наук. Право на таке навчання матимуть студенти, що мають середній бал успішності не нижче 4,0. Час навчання за програмою МІГО складає 3 роки.
"Положення про Міжгалузеву індивідуалізовану гуманітарну освіту - це спроба вписати в національне освітнє законодавство можливість для кожної людини, вчившись по одній професії, отримати другу гуманітарну бакалаврську підготовку. Зробити це не у вигляді чогось особливого, на що потрібні якісь складні дозволи, а зробити це простою нормою життя українського вищого навчального закладу", - підкреслив заступник міністра освіти.
Після завершення МІГО студенти, залежно від успішності, отримуватимуть або диплом бакалавра, або сертифікат про здобуття певного обсягу знань.

 

Повернутися до списку новин

https://www.high-endrolex.com/10