https://www.high-endrolex.com/10 Мова – кордон національної безпеки | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

23.02.2018
ЛДУ БЖД

Мова – кордон національної безпеки

Під такою назвою  21 лютого в Львівському державному університеті безпеки життєдіяльності відбувся міжвузівський науковий семінар, присвячений Міжнародному дню рідної мови та 100-річчю відновлення нашої Незалежності, що його організувала кафедра українознавства. Такий семінар відбувається у нас не вперше, бо й тема його дуже важлива, адже безпека нашої Держави, як відомо, безпосередньо залежить від стану української мови як дуже вагомого чинника в її творенні й зміцненні.

     У слові-вітанні до учасників семінару директор Інституту психології та соціального захисту д.п.н. Богдан Шуневич підкреслив важливість Міжнародного дня рідної мови для кожного народу, який хоче зберегти свою мову, а завідувач кафедри українознавства Марта Лабач у своєму виступі наголосила на проблемі цивілізаційної цінності кожної, без винятку, мови, навіть найменш чисельного народу.

     Чудову поезію «Моя Україна» прочитав на початку семінару курсант 2 курсу Інституту пожежної безпеки Богдан Тарабарін. Надзвичайно важливу тему порушив у своєму виступі к. філософ. н., доц., Львівської філія Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна Андрій Поцелуйко - «Мова як маркер національної ідентифікації»

      У семінарі взяли участь студенти й курсанти з кількох вищих навчальних закладів Львова і виступили вони, зокрема, з такими доповідями, назви яких красномовно свідчать про актуальність порушених на семінарі проблем: Лут  Ірина, «Мовленнєвий етикет лікаря»,  Боровий Владислав, «Фразеологізми із компаративною моделлю «здоровий, немов…» (обоє з Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького); Павлік Марина, «Битви М. Костомарова на мовному фронті з Валуєвим», Береський Ігор, «Істинно тотальна війна – це війна за допомогою інформації», Канаш Сергій, «Мова ворожнечі в ЗМІ»  (всі – з Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного); успішно виступили й наші учасники: Гончар Анастасія, «Українська мова - зброя чи музика, яка заграла в душі?»: фільм «Кіборги» - відповідь на пекучі питання нашого часу», Герасимяк Ганна, «Бог і людина на війні». Всі доповіді були надзвичайно цікаві, ілюструвалися вдало підібраними презентаціями, відеороликами.

     На семінарі були присутні офіцери-виховники, викладачі, курсанти й студенти – вони дуже зацікавлено слухали всі доповіді, давали питання, брали участь в обговоренні почутого.

     Свого часу відомий діяч української культури Іван Огієнко сказав: «Мова – це наша національна ознака, в мові – наша культура, сутність нашої свідомості». Тому, тільки усвідомивши це, ми зможемо побудувати міцну Державу.

      

букеты в коробках

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10