https://www.high-endrolex.com/10 Фахівці вітчизняної сфери охорони праці дали високу оцінку здобуткам науковців НУЦЗУ у цій галузі і взяли участь у відкритті сучасної спеціалізованої аудиторії «Охорона праці» | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

29.04.2013
НУЦЗУ

Фахівці вітчизняної сфери охорони праці дали високу оцінку здобуткам науковців НУЦЗУ у цій галузі і взяли участь у відкритті сучасної спеціалізованої аудиторії «Охорона праці»

29 квітня у рамках заходів до Дня охорони праці на кафедрі охорони праці та техногенно-екологічної безпеки Національного університету цивільного захисту України відкрито спеціалізовану навчальну аудиторію з охорони праці, яка створена відповідно до Рекомендацій Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України щодо організації роботи кабінету промислової безпеки та охорони праці як відповідний прототип.

На урочистому відкритті були присутні ректор НУЦЗУ, генерал-лейтенант служби цивільного захисту Володимир Садковий, проректор з наукової роботи, полковник служби цз Володимир Андронов, начальник навчально-методичого відділу, полковник служби цз Андрій Морозов, декан факультету техногенно-екологічної безпеки Олександр Метельов. Почесними гостями і учасниками заходу стали начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Харківській області Валерій Предко та начальника відділу організації державного нагляду, обліку травматизму та управління охороною праці Територіального управління Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України в Харківській області Олександр Одаренко.

Кабінет промислової безпеки та охорони праці є організаційним та навчально-методичним осередком пропаганди знань з питань промислової безпеки та охорони праці серед працюючих, поширення позитивного досвіду з профілактики виробничого травматизму та професійних захворювань, аварій тощо і виступає одним із інструментів забезпечення функціонування системи управління охороною праці, передбаченої статтею 13 Закону України «Про охорону праці», а саме для проведення навчання з питань охорони праці та пропаганди безпечних методів праці.

Фахівці вітчизняної сфери охорони праці Валерій Предко і Олександр Одаренко дали високу оцінку здобуткам науковців НУЦЗУ і взяли участь в діалоговій зустрічі у формі «запитання-відповідь». Стисло про те, на які питання відповідали фахівці: Яких професійних навичок не вистачає випускникам вищих навчальних закладів? На які питання при викладенні теоретичного курсу викладачам потрібно звертати більше уваги? Який науковий напрям в охороні праці на сьогодні є актуальним? Якою ви бачите співпрацю між практичними робітниками та студентами ВНЗ? Ваші пропозиції щодо удосконалення навчального процесу? Які заходи на вашу думку є найбільш ефективними для профілактики професійного травматизму? Чи бачите ви можливість вдосконалення навчання з питань охорони праці завдяки проходженню навчальної практики в Держгірпромнагляді? Як ви можете оцінити результати стартового проекту проходження навчальної практики на посаді страхового експерта з охорони праці у регіональному управлінні Фонду у формі щотижневого стажування? Вичерпні і змістовні відповіді задовільнили учасників діалогових зустрічей.

«Спеціалізована навчальна аудиторія з охорони праці як прототип кабінету промислової безпеки та охорони праці розміщена в окремому приміщені, оснащеному технічними засобами, навчальними посібниками і зразками, наочними та інформаційними матеріалами з питань охороні праці та промислової безпеки, - повідомила прес-службі університету доцент кафедри охорони праці та техногенно-екологічної безпеки НУЦЗУ, кандидат педагогічних наук Олена Шароватова. - Оскільки основними завданнями кабінетів промислової безпеки та охорони праці підприємств є пропаганда безпечних умов праці, інформування працівників про їх права і обов’язки в галузі охорони праці, поширення позитивного досвіду щодо створення здорових і безпечних умов праці, профілактика аварій, виробничого травматизму та професійних захворювань, а також методична підтримка під час навчання та перевірки знань працівників з питань охорони праці, факт відкриття даної навчальної аудиторії, певним чином задовольняючи девіз Міжнародного Дня охорони праці 2013 року «Запобігання професійним захворюванням», можна вважати не лише складовою удосконалення навчально-матеріальної бази при підготовці фахівців за напрямом «Охорона праці», а й одним з шляхів реалізації заходів регіональних програм поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища», - зосередила увагу доцент Шароватова.

У майбутньому, виходячи з можливості Університету надавати другу вищу освіту та підвищення кваліфікації за спеціальністю «Охорона праці», дана спеціалізована аудиторія може набути статусу прототипу кабінету промислової безпеки та охорони праці для Харківського регіону. «Оскільки для організації роботи кабінету промислової безпеки та охорони праці призначається відповідальна особа, якою може бути спеціаліст служби охорони праці підприємства або інша особа, яка визначається наказом роботодавця, навчання курсантів і студентів у такій аудиторії не лише віддзеркалить певні складові реалізації системи управління охороною праці та промисловою безпекою на підприємствах, а й наблизить майбутніх фахівців з охорони праці до реального виміру професійних обов’язків», - повідомила Олена Шароватова.

Відповідно до Рекомендацій щодо організації роботи кабінету промислової безпеки та охорони праці оснащення навчальної аудиторії містить: певний бібліотечний фонд, який включає законодавчі та нормативно-правові акти з охорони праці, акти підприємств з питань безпеки та охорони праці, підручники, методичну та довідкову літературу, спеціалізовані періодичні видання та інші інформаційні матеріали; наочні посібники, плакати, стенди, схеми, відеоматеріали; зразки засобів індивідуального та колективного захисту; знаки безпеки, що застосовуються на підприємствах, прилади та пристрої безпеки тощо. Оскільки на кафедрі охорони праці та техногенно-екологічної безпеки 2010 року відкрито лабораторію з охорони праці, яка дозволяє проводити 12 відповідних лабораторних робіт, відкриття навчальної аудиторії з охорони праці можна вважати подальшими кроками удосконаленням організації та забезпечення навчальної та матеріальної бази і посилення практичної складової при підготовці фахівців за напрямом «Охорона праці» та спеціальності «Охорона праці у сфері цивільного захисту» відповідно до вимог сучасності.


 

 


Інформація. День охорони праці щороку відзначають у понад 100 країнах світу.
28 квітня в Україні згідно з Указом Президента України від 18 серпня 2006 року офіційно відзначається День охорони праці. Він проводиться 28 квітня на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності та галузей економічної діяльності України з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання та громадських організацій до проблем охорони праці. Цього року він проходить під девізом «Запобігання професійним захворюванням».

Лариса Кошеварова
Національний університет цивільного захисту України

 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10