https://www.high-endrolex.com/10 ТУРИСТИЧНА МАНДРІВКА ВЕРШИНАМИ СВИДОВЕЦЬКОГО ГІРСЬКОГО МАСИВУ | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

17.05.2011
ЛДУ БЖД

ТУРИСТИЧНА МАНДРІВКА ВЕРШИНАМИ СВИДОВЕЦЬКОГО ГІРСЬКОГО МАСИВУ

Вулиці міст вже давно заквітчались білим пахучим цвітом, а насичене зеленою свіжістю листя оповило крони і гілки дерев (фото 1). Проте, на високогір'ї весна ще ніяк не може впоратись з впертою зимою, виснажливим морозним холодом і шале-ним вітром, а масивні схили гірських хребтів ще навіть не почали наповнюватися весняним різнобарв'ям (фото 2). Але для групи досвідчених і завзятих альпіністів (фото 3) гори є прекрасними і цікавими в усі пори року, за будь-яких погодних умов. Маючи в своєму часовому запасі кілька додаткових днів у зв'язку з державним свя-том, ми вирішили сповна скористатись такою нагодою. Одним із учасників походу була викладач Львівського ДУ БЖД – Мар'яна Грицюк.
Карпатська країна – країна лісистих гір, кришталевих струмків і густотрав'я-них полонин. Спрадавна стоять Карпати на варті погодних умов України, захищаю-чи від атлантичних вітрів. А посеред них могутньо здіймаються найвищі хребти – Свидовець і Чорногора.
Свидовець – це майже півсоткілометровий гірський хребет з середньою висо-тою вершин 1700 м. Найвища вершина хребта – могутня гора Близниця (1880 м) (фото 4). Свидовецький масив належить до групи полонинних хребтів і розташова-ний на вододілі річок Чорна Тиса і Тересва. Особливість хребта – його хвилеватість з куполоподібними вершинами і неглибокими сідлами між ними. Водночас, тут є величезні котловини, в яких знаходиться значна кількість гірських озер на висоті близько 1500 м, серед яких найбільш мальовничі Ворожеска, Апшинець, Геришаска (фото 5).
Проходячи маршрутом, ми побачили оспівані в гуцульських піснях і оповідках полонини, густі букові ліси, "морські очі" високогірних озер, і звичайно пробували знайти легендарну гірську квітку кохання - едельвейс, яку тут називають шовкова коса. Завдяки центральному розташуванню хребта у системі Українських Карпат, з нього відкриваються неймовірні краєвиди практично на всі основні гірські масиви: Чорногора, Горгани, хр. Апецька (фото 6) і навіть проглядається кордон з Румунією, який проходить по гірському масиві Мармароси (фото 7). Все це в поєднанні зі сві-жим повітрям, чистою водою, чудовими краєвидами завжди притягувало охочих ак-тивного відпочинку.
Подорож альпіністів тривала з 6 по 9 травня 2011 р. і починалася з селища Красна (Закарпатська обл.) При проходженні маршруту мандрівники піднялися на декілька вершин – г. Темпа 1634 м (фото 2), г. Унгаряска – 1707 м (фото 8), г. Кра-чуняска – 1686 м, г. Догяска – 1762 м (фото 5). Протяжність маршруту від с. Красна вершинами і до с. Ясіня становила 55 км, набір висоти – 1500 м.
Незважаючи на непередбачувані примхи природи і зовсім не весняну погоду (фото 9-10)– сильні снігопади, шалений вітер, якому неодноразово доводилось про-тистояти всіма силами, туманну видимість та низьку температуру – все це не зава-дило учасникам походу пройти маршрут без пригод, поповнивши власні архіви ці-кавою фотогалереєю, а емоції та враження – не можливо оцінити. Дорогою назад плануємо наступні мандрівки вже літніми Карпатами, подальшими учасниками яких неодмінно будуть і представники Львівського ДУ БЖД.


Грицюк М.Ю., викладач кафедри ІТтаТС, альпініст

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10