https://www.high-endrolex.com/10 НАУКОВО-ДОСЛІДНІЙ ЛАБОРАТОРІЇ УНІВЕРСИТЕТУ – 10 РОКІВ | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

05.05.2011
НУЦЗУ

НАУКОВО-ДОСЛІДНІЙ ЛАБОРАТОРІЇ УНІВЕРСИТЕТУ – 10 РОКІВ

Уже більше десяти років в університеті функціонує науково-дослідна лабораторія Національного університету цивільного захисту України, яка, у відповідності до першочергових завдань, що стояли та стоять перед нашим замовником, пройшла шлях від лабораторії з дослідження проблем пожежної безпеки (першим начальником був кандидат технічних наук, доцент Луценко Ю.В.) та лабораторії з дослідження проблем моніторингу надзвичайних ситуацій (начальником був кандидат технічних наук, старший науковий співробітник Шевченко Р.І.) до науково-дослідної лабораторії моніторингу надзвичайних ситуацій.
Ініціатором створення та науковим консультантом структурного підрозділу був доктор технічних наук, професор Абрамов Ю.О., який на той час був проректором з наукової роботи. Підтримку відчуває лабораторія і сьогодні з боку проректора з наукової роботи, доктора технічних наук професора Володимира Андронова.
Протягом функціонування науковцями лабораторії було виконано більше двадцяти п’яти науково-дослідних робіт та п’ятдесяти інженерно-конструкторських досліджень. Постійна увага приділяється застосуванню отриманих наукових результатів. Їх впроваджено у діяльність центрального апарату МНС України, НУЦЗУ, ЧАПБ ім. Героїв Чорнобиля, ГУМНС в областях, ГУ НС Харківської ОДА, на підприємствах різної форми власності у 18 областях України, у 2010 році було виконано дві роботи на госпрозрахунковій основі.
Співробітники лабораторії ефективно займаються науковими дослідженнями. Свідченням цього є захист дисертації на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю «Пожежна безпека» Басмановим О.Є. головним науковим співробітником лабораторії, професором, достроковий захист кандидатських дисертацій капітаном служби ЦЗ Ключкою Ю.П., докторантом університету, та капітаном служби ЦЗ Михайлюком А.О., старшим науковим співробітником науково-дослідного центру університету. В лабораторії робота з підготовки науковців вищої кваліфікації не припиняється. Докторант полковник слжби ЦЗ Чуб І.А. успішно працює над докторською дисертацією, здобувачами та ад’юнктами керують професор Басманов О.Є. (який до того ж є членом спеціалізованої вченої ради) та к.т.н., с.н.с. п-к сл.ЦЗ Стрілець В.М.
Тісна взаємодія з кафедрами університету конкретизувала основні наукові напрямки, за якими працюють науковці лабораторії. Так, головний науковий співробітник д.т.н., професор Басманов О.Є. не тільки продовжує напрацювання своєї докторської дисертації, в якій розглядались питання розвитку та гасіння пожежі в резервуарних парках, але й, враховуючи завдання, які повстали останнім часом перед оперативно-рятувальними підрозділами МНС, вивчає особливості розповсюдження небезпечних хімічних речовин (результати передбачається впровадити під час занять на кафедрах організації та технічного забезпечення аварійно-рятувальних робіт, а також пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт). Полковник служби ЦЗ Стрілець В.М. у тісній взаємодії з науковцями кафедр пожежно-рятувальної підготовки і пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт проводить дослідження, у тому числі під час тактико-спеціальних навчань та практичних занять, проводить дослідження того, як результати моніторингу осередку надзвичайної ситуації впливають на технічні характеристики, а відповідно і вибір, комплексу засобів індивідуального захисту рятувальників. Провідний науковий співробітник НДЛ к.т.н., с.н.с. майор сл.ЦЗ Лєвтєров О.А. є фахівцем у галузі дослідження та створення систем моніторингу надзвичайних ситуацій техногенного характеру, розробки та впровадження прикладного інформаційного забезпечення для зазначених систем. За його безпосередньою участю розроблено 11 інформаційно-аналітичних та прикладних програмних продуктів. Ця робота відбувається у співпраці з кафедрою автоматичних систем безпеки та інформаційних технологій. Спільно з науково-педагогічним складом цієї кафедри він представляв наш університет на всіх виставкових форумах МНС України. Старший науковий співробітник к.т.н., с.н.с. підполковник сл.ЦЗ Тютюник В.В. є фахівцем в області моніторингу надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру як місцевого та регіонального (результати його роботи за цим напрямком впроваджені в навчальний процес кафедри управління та організації діяльності у сфері цивільного захисту), так і глобального рівня. Науковий співробітник лабораторії майор сл.ЦЗ Кірочкін О.Ю. не тільки виконує найбільш складні розрахунки, але й дуже прискіпливо готує до видання Збірник наукових праць «Проблеми надзвичайних ситуацій», в якому оприлюднюються найбільш вагомі результати досліджень, отримані як на кафедрах університету, так і за його межами.
Результатом взаємодії з кафедрами є застосування в навчальному процесі нових наукових результатів, які в узагальненому вигляді наведені більше, ніж у шестистах монографіях та підручниках. У цьому році готуються до видання дві монографії та підручник.


 

В.М. Стрілець, начальник науково-дослідної лабораторії
моніторингу надзвичайних ситуацій 
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10