https://www.high-endrolex.com/10 В ЛДУ БЖД МНС святкують Хрещення Господнє | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

19.01.2011
ЛДУ БЖД

В ЛДУ БЖД МНС святкують Хрещення Господнє

 

У Львівському державному університеті безпеки життєдіяльності МНС України відзначили Празник Хрещення Господнього.
Ранок для науково-педагогічного персоналу, працівників, курсантів та студентів Львівського державного університету безпеки життєдіяльності розпочався зі служби Божої у церкві Покрови Пресвятої Богородиці, розташованої на території навчального закладу. Службу правив настоятель церкви отець Роман Великий.
«Із Хрещенням Господнім пов'язують хрещення на Йордані Христа. Коли Ісус Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення в річці Йордан. Вийшов на берег, а з небес почувся голос Бога-Батька, який назвав Ісуса своїм Сином. І на нього зійшов Святий Дух в образі голуба. Звідси ще одна назва — Богоявлення. Православні та греко-католики вважають, що саме це свято засвідчує таїнство Святої Трійці. Адже в цей день, за християнським вченням, з'явився Бог у трьох іпостасях: Бог Отець — в голосі, Син Божий — у плоті, Дух Святий — у вигляді голуба», - розповідає о. Роман Великий.
Напередодні 18 січня - люди постують. Сідають вечеряти, коли вже засяє вечірня зоря. На стіл подають пісні страви - смажену рибу, вареники з капустою, гречані млинці на олії, кутю та узвар. Вранці (19 січня) в церкві відбувається богослужіння, потому весь народ іде процесією на річку до хреста.
Колись воду на Йордан освячували на річках та озерах. Після відправи в церкві люди зі священиком йшли до ріки, й тут, біля утвореної ополонки, відбувалося благословення води. Вважалося, що протягом певного часу вода у цій річці - свята. Такий обряд також здійснюють і в наші часи, але той колорит та загадковість на превеликий жаль втрачені. Відбувається все це напевно тому, що клімат на нашій планеті потеплішав і вже немає тих зим.
По завершенню служби Божої, отець Роман завітав до усіх хто працює та навчається в університеті та освятив приміщення та кабінети. Курсанти та студенти університету подарували для своїх колег справжній різдвяний вертеп.
 
 
 
 
 
 
 

 
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10