https://www.high-endrolex.com/10 ХIV Всеукраїнська науково-технічна конференція курсантів і студентів «Запобігти, врятувати, допомогти». | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

16.04.2010
ЧІПБ НУЦЗУ

ХIV Всеукраїнська науково-технічна конференція курсантів і студентів «Запобігти, врятувати, допомогти».

    7-8 квітня 2010 року відбулася ХIV Всеукраїнська науково-технічна конференція «Запобігти, врятувати, допомогти», яку щорічно організує Національний університет цивільного захисту України (м.Харків). Серед учасників конференції були представники командно-інженерного інституту МЧС Республіки Бєларусь, Гомельського інженерного інституту МЧС РБ, Львівського державного університету безпеки життєдіяльності і Академії пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля. Всього прибуло понад 60 гостей з інших навчальних закладів, було представлено 350 доповідей. Від нашої академії для участі у конференції була направлена делегація у складі полковника с.ц.з. Кукуєвої В.В.; курсантів першого курсу Менька В.Л. і Водяницького О.О. і курсанта третього курсу Авер’янова Г.В.
   За словами ректора НУЦЗ України, кандидата психологічних наук, доцента В.П.Садкового «Конференція – це своєрідна унікальна модель самовдосконалення, самопізнання, а відтак – підвищення інтелектуальної, комунікативної, інформаційної, духовної культури майбутнього фахівця».
   Конференція відбувалася в доброзичливій теплій атмосфері об’єднання знаних фахівців своєї справи, досвідчених представників професорсько-викладацького складу університету і юних науковців, що роблять перші кроки у науковому пізнанні. Тематика доповідей була різноманітна і охоплювала питання профілактики надзвичайних ситуацій, організації управління діяльністю підрозділів МНС, гасіння пожеж та аварійно-рятувальні роботи, роботи аварійно-рятувальної та спеціальної техніки, інформаційних технологій та математичного моделювання, психологічного забезпечення діяльності підрозділів МНС, безпеки життєдіяльності тощо. Пленарне засідання відкрив проректор з наукової роботи НУЦЗ України, кандидат технічних наук, доцент Уваров Ю.В., який підкреслив важливість проведення конференцій для курсантів і студентів у розвитку науково-дослідної роботи в цілому. Потім було надано слово для доповідей курсантам кожного навчального закладу, що брали участь у конференції. Від Академії пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля на пленарному засіданні виступав зі своєю науковою доповіддю курсант першого курсу Менько В.Л. (науковий керівник: кандидат фізико-математичних наук, доцент Виноградов А.Г.). Не зважаючи на всю серйозність ситуації, адже Василь довідався про те, що він виступає на пленарному засіданні щойно воно розпочалося, юний науковець виступав впевнено, ілюструючи свою доповідь розрахунками, представленими у вигляді презентації. Доповідь викликала значну цікавість у аудиторії. Питання задавали досвідчені фахівці. Приємно було почути досить кваліфіковані відповіді із вуст першокурсника. Потім учасники конференції розійшлися по секціям. Всього на конференції працювало 7 секцій.
    Секційні доповіді представлялися юними науковцями по-дорослому. І питання від професорсько-викладацького складу ставилися без будь-якої знижки на вік і рівень підготовки курсантів та студентів. Так, під час доповіді курсанта першого курсу Водяницького О.О. (науковий керівник: кандидат хімічних наук, доцент Кукуєва В.В.) про квантово-хімічні розрахунки елементарних реакцій у вогнищі полум’я, професор математики поставив питання про розв’язок рівняння Шрьодінгера. Олександр не розгубився і правильно назвав саме той метод, який було застосовано для дослідження. Курсант третього курсу Авер’янов Г.В. (науковий керівник: начальник відділу психологічного забезпечення, зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації Мордюшенко С.М.) також виступив достойно. Можна із впевненістю сказати, що Академія пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля була представлена на належному рівні.
   Харків’яни приймали нашу делегацію дуже гостинно. Поза роботою конференції були проведені цікаві зустрічі, екскурсії, дискусії. Приємно відмітити, що співпраця трьох провідних вищих закладів освіти в системі МНС не обмежується взаємною участю у наукових конференціях. Так, під час зустрічі Кукуєва В.В. узгоджувала із співавторами черговий навчальний посібник з хімії, що укладений у творчому союзі досвідчених викладачів УЦЗУ України і АПБ ім. Героїв Чорнобиля. Це вже п’ята спільна робота по створенню навчальних посібників по хімії. Як було зазначено міністром освіти і науки України Табачником Д.В., необхідно здійснювати перехід від масового написання підручників кожним окремим вищим закладом освіти до створення спільних універсальних навчальних посібників.

 

(Начальник кафедри спеціальної хімії,
полковник с.ц.з. Кукуєва В.В.)
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10