https://www.high-endrolex.com/10 Стажування за європейськими стандартами | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

31.05.2016
НУЦЗУ

Стажування за європейськими стандартами

30 травня закінчився термін стажування у французькому університеті Гренобль Альп (Université Grenoble Alpes) наукового співробітника науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології науково-дослідного центру Національного університету цивільного захисту України Цокоти Вікторії. На сьогодні французький університет посідає V місце серед десяти вищих навчальних закладів Франції за 10 дисциплінами, що підлягають ранжуванню, та входить у топ 100 та топ 200 за 10 дисциплінами на світовому рівні за QS World University Rankings. В освітньому закладі навчаються понад 62 000 студентів із Франції, з них - 7200 іноземців з-понад 80 країн світу. Кожний третій мешканець міста Гренобль є студентом.

 Студентське містечко (Сampus) університету Гренобль Альп є другим за розміром у Франції й охоплює площу у 180 гектарів та нараховує близько 150 будівель.

. Окрему увагу слід звернути на дві великі бібліотеки гуманітарних і точних наук та невеличкі спеціалізовані бібліотеки при кожному факультеті, які надають доступ до електронної та надрукованої літератури.

 Пошук у каталозі студент чи викладач може здійснити як удома on-line, так і безпосередньо у бібліотеках. Взяти більшість книг та журналів можна з собою на два тижні, а потім продовжити цей період двічі. При цьому чекати, поки знайдуть видання не треба - скориставшись електронним пошуком, студент сам знаходить його на раціонально нумерованих стелажах бібліотеки, що допомагає швидше та якісніше проводити пошук. До уваги надаються найсучасніші видання та періодика, якщо ж необхідної книги не було знайдено, але вона кореспондує з спеціалізацію і є сучасним виданням, бібліотека купує його за попереднім замовленням, таким чином поповнюючи фонди, беручи до уваги потреби студентів, викладачів та дослідників.
Студентське життя в університеті зосереджено не тільки на навчанні, а й на всесторонньому розвиткові студентів. Студенти та викладачі можуть займатись будь-яким видом спорту, відповідно до уподобання: від традиційних басейну, боротьби, футболу, аеробіки та тренажерного залу з сучасним обладнанням до тенісу та гольфу, гірських лиж, стрільби з лука та яхтингу. Кожен студент може вільно обрати як оцінюваний близький духу вид спорту, витрачатись йому потрібно буде тільки на індивідуальне екіпірування (форму, взуття, ракетку тощо), все інше надає університет.
У межах курсу «Тіло та здоров’я» (Сorps et santé) Цокотою Вікторією було проведено показове заняття за психотерапевтичним методом лікування емоційних травм, автором якого є Ф. Шапіро «Десенсибілізація і переробка рухами очей».
Наукове життя в Université Grenoble Alpes досить насичене: щотижня проводяться різноманітні конференції. Протягом стажування науковий співробітник науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології НУЦЗУ Вікторія Цокота стала учасницею трьох науково-практичних конференцій. Конференція «Що таке здоров’я?» університетські дні здоров’я» ("What Health?!": les journées universitaires de la santé) дала змогу поспілкуватися з колегами-психологами, які працюють з техніками «управління стресом». У межах біопсихологічного підходу особливу увагу спеціалісти звертали на популяризацію здорового способу життя та здорового харчування для зниження рівня стресу. Головна відмінність підходу європейських колег полягає в підкресленні основної ролі психолога-консультанта, без якого неможливо розв’язати психологічні проблеми. Під час другої конференції «Зустріч студентів-бізнесменів» (Le rendez-vous de l'entrepreneuriat étudiant) обговорювались питання психологічних аспектів надання інформації у межах коротких презентацій проектів. Інноваційні технічні досягнення були розглянуті протягом третьої конференції «Виклик роботів, кубок Персі-2016» Challenge robotique PersyCup 2016, де своєю різноманітністю вразили роботичні системи контролю температури та вологості, які в перспективі можуть бути використані для пожежної безпеки на важкодоступних для людей ділянках (склади та установки з елементами хімічних, радіоактивних та вибухових речовин). Також у межах психологічної науки виникли цікаві питання перспектив взаємодії роботів та людей.

Під час відвідання Le Fab Lab de La Casemate Вікторія Цокота пройшла тестування системою віртуальної реальності

та вимірювачів емоцій (систем біологічного зворотного зв’язку)

 з метою їх використання у навчальних та терапевтичних цілях.
Психологічні наукові дослідження у французькому університеті реалізуються двома лабораторіями: внутрішньоуніверситетською лабораторією з психології особистості, пізнання та соціальних змін (Le Laboratoire InterUniversitaire de Psychologie. Personnalité, Cognition, Changement Social (LIP/PC2S)) та лабораторією з психології та нейропізнання (Le Laboratoire de Psychologie et NeuroCognition (LPNC)).
Під час щонедільних дослідницьких майстерень Вікторія Цокота обговорювала з колегами з лабораторії LIP/PC2S актуальні дослідження та останні значущі наукові публікації. «Досвід європейських колег, - говорить Вікторія, - буде впроваджено в межах створення подібних майстерень в Україні». Під час проведення однієї з таких майстерень було презентовано роботу науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології Національного університету цивільного захисту України.

 Перспективи подальшого співробітництва, зазначила Вікторія, було розглянуто у межах третього «Запобігання» (Prévention) та четвертого «Ризик та адаптація до змін» (Risque et adaptation au changement) напрямів досліджень лабораторії LIP/PC2S, які передбачають дослідження соціально психологічних складових, пов’язаних зі стресовими ситуаціями.

 Визначено можливості міжуніверситетських стажувань та підготовки фахівців й аспірантів. Іноземні колеги були приємно вражені невеличким подарунком з України – лялькою-психологом ДСНС.


Як зазначила начальник лабораторії екстремальної та кризової психології НУЦЗУ підполковник служби цивільного захисту Світлана Лєбєдєва, інтерес зарубіжних колег-психологів до досліджень лабораторії викликаний спільними сучасними проблемами у галузі екстремальної та кризової психології, а також подальшою співпрацею в межах вивчення ветеранів війни та перспектив застосування систем віртуальної реальності для діагностики та лікування посттравматичного стресового розладу. Також європейських колег зацікавила участь у традиційній конференції «Сучасний стан розвитку екстремальної та кризової психології», що проходить на базі Національного університету цивільного захисту України. На їх думку, подібний захід сприяє швидкій та високоякісній міжнародній координації досліджень і обміну знаннями.
Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, фото – Вікторії Цокоти
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10