https://www.high-endrolex.com/10 Курсанти НУЦЗУ відпрацювали навички з управління силами та засобами під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного характеру. | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

08.04.2016
НУЦЗУ

Курсанти НУЦЗУ відпрацювали навички з управління силами та засобами під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного характеру.

8 квітня на базі Національного університету цивільного захисту України відбулися комплексні тактико-спеціальні навчання з управління силами та засобами під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного характеру.
Учасниками заходу стали науково-педагогічні працівники, фахівці науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології, медико-санітарної частини, курсанти і студенти Національного університету цивільного захисту України, представники ГУ ДСНС України у Харківській області, Товариства Червоного Хреста України, пошукового кінологічного загону волонтерів «Авангард», Оперативно-рятувальної служби міста Харкова, Харківського територіального центру Державної служби медицини катастроф, а також педагоги та учні старших класів харківської гімназії № 14.
За тактичним задумом у місті Харкові о 9 годині 00 хвилин відбулася серія вибухів як на землі, так і в небі (очевидно, терористичні акти), внаслідок чого здійснив аварійну посадку вантажний літак АН-26 з частковою руйнацією корпусу, розтіканням авіаційного палива та подальшим його горінням. Внаслідок аварійної посадки літака було зруйновано жилу будівлю, в завалах виникли осередки пожежі, є постраждалі, зазнала пошкоджень різного характеру ємність із небезпечними хімічними речовинами. Поруч з місцем пригоди виникло масштабне ДТП за участі легкового автомобіля та автобусів громадського транспорту. Неподалік від зруйнованої будівлі виявлено предмети схожі на вибухонебезпечні. У зонах ураження є постраждалі, які потребують допомоги як фізичної, так і психологічної.
Як зазначив начальник кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт полковник служби цивільного захисту Андрій Лісняк, навчання складалися з 5-ти епізодів, а саме: гасіння пожежі та проведення рятувальних робіт з літака АН-26, проведення аварійно-рятувальних робіт в осередку хімічної аварії та при ДТП на міському транспорті, проведення робіт з розмінування місцевості, рятування людей та гасіння пожежі в зруйнованій будівлі.
Протягом практичних занять були відпрацьовані питання щодо дій органів управління під час ліквідації наслідків надзвичайної ситуації техногенного характеру, дій підрозділів оперативно-рятувальної служби під час проведення аварійно-рятувальних робіт, порядку залучення та використання зведеного загону університету до ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, надання психологічної допомоги.
«Я буду точно знати, - говорить курсант 4-го курсу факультету оперативно-рятувальних сил Сергій Мудрий,- як потрібно діяти, якщо станеться непередбачувана ситуація з іншими людьми, тому що сам «пережив» це. Вже не тільки теоретично, а й практично знатиму, як діяти оперативно, яких заходів слід вжити при ліквідації наслідків тієї чи іншої надзвичайної ситуації».
Надовго запам’ятаються навчання старших товаришів учням харківської гімназії № 14. Вражені вони побаченим і почутим. «Я вперше на такому заході, аж захоплює дух: курсанти працюють швидко, чітко та злагоджено, - ділиться своїми враженнями учениця 9-го класу Анна Гукова. – Сьогодні побачила і взнала, наскільки важко бути рятувальником. Це професія для справжніх чоловіків».
Комплексні навчання вивили рівні підготовленості особового складу до виконання завдань за призначенням та набуття потрібних практичних навичок щодо виконання робіт у взаємодії з іншими підрозділами та службами.
За словами полковника Лісняка, такі тактичні навчання є запланованими і проходять щороку відповідно до навчального плану університету. Практика є запорукою успіху. Тому на сьогодні майбутнім рятувальникам ДСНС вкрай необхідні як теоретичні, так і практичні знання, щоби правильно, оперативно та якісно допомагати людям у будь-якій надзвичайній ситуації: чи то при евакуації постраждалих із літака, з-під уламків зруйнованої будівлі або з пошкодженого внаслідок дорожньо-транспортної пригоди автобуса. Підсумовуючи, керівник навчань – начальник факультету оперативно-рятувальних сил полковник служби цивільного захисту Олег Безуглов визначив, що мету навчань було досягнуто. Тож, майбутні рятувальники Національного університету цивільного захисту України – у всеозброєнні і готові до виконання поставлених перед ними завдань.


Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, фото – Ігоря Котова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10