https://www.high-endrolex.com/10 Працівники та курсанти Національного університету цивільного захисту України у рамках акції «Абетка рятувальників» провели навчально-тренінгові заняття з безпеки життєдіяльності | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

02.12.2015
НУЦЗУ

Працівники та курсанти Національного університету цивільного захисту України у рамках акції «Абетка рятувальників» провели навчально-тренінгові заняття з безпеки життєдіяльності

2 грудня науково-педагогічні працівники та курсанти Національного університету цивільного захисту України розпочали проведення щорічної соціально-просвітницької акції «Абетка рятувальників». Акція стартувала у Харківському педагогічному ліцеї № 4, де фахівці вищого навчального закладу Державної служби України з надзвичайних ситуацій провели навчально-тренінгові заняття з безпеки життєдіяльності та основ здоров’я для викладачів, учнів та їх батьків. Загалом, учасниками заходу стали майже 100 учнів 5-11-их класів.
Акція проходила одночасно у чотири етапи. На першому етапі начальник кафедри піротехнічної та спеціальної підготовки університету полковник служби цивільного захисту Ігор Толкунов та старший викладач цієї ж кафедри підполковник служби цивільного захисту Євген Стецюк, а також курсант 5-го курсу факультету цивільного захисту Сергій Усов довели інформацію про порядок дій при виявленні вибухонебезпечних предметів, небезпеку наслідків вибуху, порядок оповіщення чергового диспетчера Служби порятунку про небезпечну знахідку.
«Сьогодні, у зв’язку із важкою ситуацією у нашій державі, - зазначив полковник Толкунов, - є необхідність проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення з приводу порядку дій при виявленні вибухонебезпечних і підозрілих предметів. Слід наголосити, що проведення таких заходів може врятувати життя не одній людині, що безпосередньо наблизилась до небезпечної знахідки, а й іншим, які можуть винятково опинитись на цей момент у радіусі небезпечної зони ураження осколками та фугасною дією вибуху».
Учні 11-А класу Андрій Сахно та Ірина Малихіна із непідробною цікавістю розіграли ситуацію про небезпечну знахідку. У зімітованій події при виявленні підозрілого предмета на вулиці, вони огородили небезпечне місце на відстані п’яти метрів підручними матеріалами – гілками, мотузками, шматками тканини, написали на папері – «Обережно, міна!», негайно зателефонували до Служби порятунку за номером «101», попередили перехожих про можливу небезпеку, та, очікуючи на прибуття рятувальників, відійшли від знахідки на безпечну відстань (100 м).
На другому етапі начальник кафедри автоматичних систем безпеки та інформаційних технологій полковник служби цивільного захисту Олександр Дерев’янко ознайомив педагогів, учнів та їх батьків із порядком дій при виникненні пожежі чи загорання, зазначив, як повинні поводити себе люди, аби не допустити пожежі та які на сьогодні функціонують технічні засоби, що допомагають виявити пожежу, сповістити про це громадян та забезпечити гасіння пожежі в автоматичному режимі. Присутнім було продемонстровано зразки пожежних сповіщувачів, елементи установок пожежегасіння та систем оповіщення, а також роботу димових сповіщувачів, світло-звукових оповіщувачів та генератора вогнегасного аерозоля.
Третій етап провів викладач кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт Валерій Бондар. Він розповів про дії при порятунку постраждалого у холодну пору на воді та льоду, а також в умовних ситуаціях учні відпрацювали найпростіші практичні дії при провалюванні під лід та допомозі при переохолодженні та утопленні.
Четвертий етап виявися найзахоплюючим для дітлахів. Ад’юнкт кафедри пожежної профілактики у населених пунктах лейтенант служби цивільного захисту Василь Матухно та курсанти 5-го курсу факультету пожежної безпеки Олександр Руснак та Тарас Качур в ігровій формі довели алгоритм дій пересічного громадянина при виникненні загорання чи пожежі, наголосили на запобіжних заходах з профілактики пожеж у побуті. З цієї тематики було проведено конкурси. Учні залишились у захваті від почутого та побаченого. А головне - один раз побачене залишиться надовго в їхній пам’яті. Як зазначила директор ліцею Ірина Черевань, робота, що проводять фахівці університету, є дуже корисною та цікавою для дітей, а особливо, коли учні взнають про небезпеку зустрічі із вибухонебезпечним та невідомим предметом, їхні дії при виявленні пожеж безпосередньо від спеціалістів, а також вона є важливим елементом навчально-виховного процесу.
Рятувальники звернулися до присутніх школярів із закликом бути пильними і обережними, а ще висловили сподівання, що знання, отримані під час занять, навчать їх у разі необхідності повсякчас дотримуватись правил безпеки життєдіяльності.

 

Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, фото – Ігоря Котова

 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10