https://www.high-endrolex.com/10 За підсумками роботи ІІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції «Проблеми цивільного захисту: управління, попередження, аварійно-рятувальні та спеціальні роботи» прийнята резолюція | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

02.10.2015
НУЦЗУ

За підсумками роботи ІІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції «Проблеми цивільного захисту: управління, попередження, аварійно-рятувальні та спеціальні роботи» прийнята резолюція

 
 
1-2 жовтня 2015 року в Національному університеті цивільного захисту України відбулася ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Проблеми цивільного захисту: управління, попередження, аварійно-рятувальні та спеціальні роботи». У роботі конференції взяли участь провідні фахівці у галузі цивільного захисту, які представили:  науково-дослідні установи;  вищі навчальні заклади України;  структурні підрозділи ДСНС України;  підприємства та організації. У рамках конференції організовано роботу 5 секцій, на яких представлено 120 доповідей. Усього в роботі конференції взяли участь понад 180 фахівців від 23 установ та організацій
 
На пленарному та секційних засіданнях були висвітлені актуальні питання: удосконалення прийомів та способів проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт під час ліквідації надзвичайних ситуацій; організації всебічного забезпечення піротехнічних та спеціальних робіт; забезпечення техногенної безпеки об’єктів господарювання; здійснення наглядово-профілактичної діяльності у сфері пожежної та техногенної безпеки; підвищення якості вищої освіти в процесі підготовки фахівців для органів та підрозділів служби цивільного захисту.
Під час проведення конференції були  продемонстровані методичні матеріали та посібники, підготовлені в університеті.
Кращими доповідями визначені:  доповідь кандидата технічних наук Гречанінова В.Ф. «Інформаційні технології моніторингу стану техногенної та природної небезпеки з метою управління ризиками»;   доповідь Беляніна С.Є. «Організація піротехнічних та спеціальних водолазних робіт в акваторії Чорного моря та внутрішніх водоймах в межах Одеської області від вибухових залишків війн. Всебічне забезпечення на усіх етапах виконання»;   доповідь доктора технічних наук, старшого наукового співробітника Тютюника В.В. «Створення комплексної системи моніторингу, попередження та ліквідації надзвичайних ситуацій різного походження в регіонах України».
            Враховуючи динамічний світовий розвиток науки, резолюцією конференції ухвалено постійно відстежувати та враховувати у навчально-виховному процесі інноваційні розробки щодо організації управління в сфері цивільного захисту, всебічного забезпечення піротехнічних та спеціальних робіт, забезпечення якості наглядово-профілактичної діяльності у сфері пожежної та техногенної безпеки, заходів щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків, підвищення якості вищої освіти в процесі підготовки фахівців для органів та підрозділів служби цивільного захисту.
На конференції було прийнято рішення акцентувати увагу Центральних органів виконавчої влади на те, що скасування вимог щодо обов’язково вивчення нормативних навчальних дисциплін «Безпека життєдіяльності», «Цивільний захист», «Охорона праці», призвело до того, що ці навчальні дисципліни вилучаються із навчальних планів більшості ВНЗ України. А це негативно впливає на якість освіти і забезпечення належного рівня безпеки населення та суб’єктів господарювання.
Учасники наукового  форуму вирішили  залучати до проведення майбутніх конференцій, семінарів, тактико-спеціальних навчань представників Харківської облдержадміністрації, а саме Управління Департаменту цивільного захисту Харківської ОДА, відповідальних за організацію ліквідації та мінімізації наслідків надзвичайних ситуацій у регіоні, а також
розширювати зв’язок НПП університету з органами наглядової діяльності у сфері забезпечення пожежної та техногенної безпеки, піротехнічними підрозділами, фахівцями з питань проведення аварійно-рятувальних та спеціальних робіт, інженерної та аварійно-рятувальної техніки, газодимозахисної служби, радіаційного, хімічного та біологічного захисту населення та територій.
Актуальним для фахівців у сфері цивільного захисту  залишається  перелік напрямків роботи щодо розвитку співробітництво з питань проведення піротехнічних робіт між науково-дослідними установами та вищими навчальними закладами ДСНС України та науковими установами, вищими навчальними закладами, організаціями та підприємствами України та інших держав з питань виставкових заходів, обміном досвіду тощо.
У 2016 році  на базі НУЦЗУ буде проведена  наступну конференція  із залученням співробітників, слухачів, курсантів та студентів профільних навчальних закладів, а також науковців, практичних працівників ДСНС України, виробників продукції, яка використовується для забезпечення пожежної та техногенної безпеки, цивільного захисту, проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт, проведення піротехнічних робіт, а також усіх зацікавлених організацій та осіб.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Оргкомітет проведення  ІІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції
«Проблеми цивільного захисту: управління, попередження, аварійно-рятувальні та спеціальні роботи»  була прийнята резолюція. Харків, НУЦЗУ, 1-2 жовтня 2015 р.
Фото – Ігоря Котова
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10