https://www.high-endrolex.com/10 19 вересня в Україні відзначається День винахідника і раціоналізатора | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

18.09.2015
НУЦЗУ

19 вересня в Україні відзначається День винахідника і раціоналізатора

День винахідника і раціоналізатора – свято винахідників і раціоналізаторів України. Відзначається щорічно у третю суботу вересня. Свято встановлено в Україні на підтримку ініціативи винахідників і раціоналізаторів України згідно з Указом Президента України «Про День винахідника і раціоналізатора» від 16 серпня 1994 року № 443/94.
Це свято об'єднує людей різних професій і спеціальностей, але всі вони обов'язково наділені рідкісним даром творчості, почуттям нового, умінням розширити межі звичного, вийти за рамки стереотипу.
Винахід (англ. invention) – технічне рішення, що є новим, корисним у господарській діяльності і може бути практично застосоване. Визнаний офіційними експертами винахід може отримати правову охорону від держави і стати об'єктом промислової власності, що засвідчується особливим правоохоронним документом, який має назву патент.
Раціоналізація (англ. rationalization) – організація будь-якої діяльності доцільнішими способами, ніж існуючі, поліпшення, вдосконалення чогось.
Винахідники можуть керуватися бажанням винайти або створити щось нове та краще, звичайним альтруїзмом або комерційними інтересами. Винахід може бути і результатом комбінування цих мотиваційних факторів.
Як зауважив проректор з наукової роботи Володимир Андронов, в цілому з початку 2015 року університет уже отримав 11 патентів на винаходи та корисні моделі, а також 8 позитивних рішень на відповідність поданих заявок умовам патентоздатності.
Хотілося б побажати авторам подальших успіхів і творчої наснаги на шляху винахідництва і раціоналізаторства.

Євген Рибка, науково-дослідний центр НУЦЗ України


 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10