https://www.high-endrolex.com/10 У сквері Пожежному ветерани пожежної охорони провели урок Мужності для першокурсників Національного університету цивільного захисту України | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

14.09.2015
НУЦЗУ

У сквері Пожежному ветерани пожежної охорони провели урок Мужності для першокурсників Національного університету цивільного захисту України


14 вересня у сквері Пожежному напередодні Дня рятувальника ветерани пожежної охорони провели урок Мужності для першокурсників Національного університету цивільного захисту України та учнів харківських шкіл.
На заході були присутніми ветерани Національного університету цивільного захисту України та Головного управління ДСНС України у Харківській області, працівники, курсанти і студенти навчального закладу, викладачі й учні харківських шкіл, гості свята.
Шановані ветерани мали можливість поділитись своїми спогадами щодо історії створення священного для всіх пожежних місця - скверу Пожежного, що увіковічив пам'ять про загиблих героїв-пожежних і якому цьогоріч виповнилось 30 років з дня створення, розповіли про свій пожежний досвід.
Так, цікавою була розповідь викладача кафедри пожежної профілактики у населених пунктах університету ветерана пожежної охорони Володимира Єременка про історію створення скверу Пожежному. Він, як безпосередній учасник тих подій, розказав про те, що тривалий час історія скверу залишалась невідомою, і лише в 70-ті роки минулого століття у зв’язку із святкуванням 150-річчя пожежної охорони керівництво Управління пожежної охорони у Харківській області розглянуло питання про створення історичної пам’ятки зі встановленням скульптури пожежного з дитиною на руках. У ювілейний для пожежної охорони рік провели широкомасштабні заходи, і 20 червня 1985 року у Харкові було відкрито сквер з першим пам’ятником загиблим пожежним.
Володимир Завада, голова ради ветеранів Харкова та області, перший заступник голови добровільного пожежного товариства України, звертаючись до першокурсників зазначив, що курсанти проходять практичну підготовку в оперативних підрозділах харківського гарнізону. «Минають роки, змінюються покоління, що присвятили своє життя пожежній охороні. – сказав Володимир Михайлович. - За традицією, молоді рятувальники, що приходять працювати до харківського гарнізону, саме у сквері Пожежному присягають охороняти та захищати життя і спокій харків’ян. Нехай підростаюче покоління пам’ятає, що ми, ветерани пожежної охорони, залишили пам’ятний слід для увіковічення героїзму та звитяги пожежного-рятувальника».
Звернувся із напутніми словами до тих, хто обрав нелегку і благородну професію рятувальника, ректор навчального закладу (1990-1998), а нині - старший науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення професійної освіти науково-методичного центру навчальних закладів Держслужби України з надзвичайних ситуацій Володимир Палюх. Він передав у спадок першокурсникам книгу «Пожежні Харківщини», авторами якої є Володимир Григорович і Павло Петрович Клюс. Першокурсники та школярі поклали квіти до монументу загиблим пожежним та вшанували пам'ять загиблих пожежних хвилиною мовчання.
Урок мужності пройшов, залишивши по собі незабутні враження про героїчну, благородну, почесну, але водночас складну професію рятувальника.

 



 

Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, фото – Ігоря Котова

 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10