https://www.high-endrolex.com/10 Харківська область: фахівці Служби порятунку і курсанти університету ДСНС на березі Печенізького водосховища нагадали громадянам правила безпечної поведінки на воді | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

20.07.2015
НУЦЗУ

Харківська область: фахівці Служби порятунку і курсанти університету ДСНС на березі Печенізького водосховища нагадали громадянам правила безпечної поведінки на воді

Рятувальники Харківщини і курсанти Національного університету цивільного захисту України закликають відпочиваючих бути обережними біля води. Працівники підрозділів Харківського гарнізону Держслужби з надзвичайних ситуацій і вихованці відомчого вишу велику увагу приділяють профілактиці травмування та загибелі людей на водних об’єктах, тому систематично проводять різноманітні інформаційно-просвітницькі заходи серед громадян.
Минулими вихідним  співробітники ДСНС, спеціалісти обласної водно-рятувальної служби, курсанти НУЦЗУ  провели рейд на пляжах баз відпочинку, прилеглих до Печенізького водосховища, що на території Вовчанського району. Метою заходу було перевірка стану пляжів та інших місць відпочинку на предмет дотримання норм безпеки, а також навчання відпочиваючих правилам поведінки на воді.
 Рейдова перевірка показала, що не всі бази відпочинку готові до безпечного прийому відпочиваючих. Так, з 57 діючих пляжів, розміщених на території дитячих оздоровчих закладів та баз відпочинку Вовчанського району, 27 – приймають відпочиваючих, але не відповідають елементарним нормам безпеки. З початку купального сезону цього року на водоймах Харківщини потонуло 35 осіб, серед яких четверо дітей. З метою запобігання загибелі людей на воді співробітники служби порятунку спільно з представниками місцевих органів влади, курсантами Національного університету цивільного захисту України проводять рейдові перевірки місць відпочинку і нагадують  громадянам правила безпечної поведінки.
У ході рейдової перевірки було виявлено, що є місця відпочинку  на водосховищі, де з безпекою відпочиваючих все гаразд. Так наприклад, на території бази відпочинку «Сокільники» на постах працюють  рятувальники. Вони патрулюють як у зоні своєї відповідальності, так і за її межами.  На рятувальних постах є все необхідне оснащення та обладнання. Також на кожному посту організований медпункт, де постійно чергує медсестра.
 Під час проведення заходу співробітники ДСНС нагадували відпочиваючим, що слід купатись тільки на спеціально відведених місцях, де є усі необхідні засоби для порятунку потопаючого, чергують матроси-рятувальники та медичні працівники. Були люди, які відпочивали в місцях не призначених для купання, і навіть перебували у нетверезому стані. За даними статистики, основною причиною загибелі людей на воді є купання у нетверезому стані, відпочинок у непризначених та необладнаних для цього місцях, а також недотримання правил поведінки на воді.
Також співробітники ДСНС розповіли про основні небезпеки, які можуть підстерігати під час відпочинку на водних об’єктах, довели до відома статистику загибелі людей на воді на теренах нашого краю, та поговорили про причини, які призвели до трагічних випадків.
Під час бесід співробітники Служби порятунку зазначили, що в цій справі можна використати й підручні засоби, такі як пластикова пляшка, надувні іграшки тощо. Крім того, рятувальники акцентували увагу на тому, що справа порятунку  досить не проста і при нехтуванні окремих правил, людина може наразити на небезпеку і себе, і оточуючих.
Рятувальники відвідали рятувальні пости, які розташовані на даному узбережжі, поспілкувалися з плавцями-рятувальниками, які щоденно заступають на чергування та слідкують за тим, щоб не сталося біди. Пости обладнані необхідними засобами рятування людей на воді: жилетами, колом, «кінцем Олександрова», медичною аптечкою та ін. Плавці-рятувальники спостерігають, як відпочіваючі дотримуються правил безпечної поведінки на воді та через мегафони застерігають, щоб люди не порушували їх.
Курсанти-рятувальники  роздавали відпочиваючим кольорові пам’ятки, в яких у доступній формі для дорослих і дітей висвітлені основні правила безпечної поведінки для відпочинку на воді. Крім того, рятувальники та курсанти провели з відпочиваючими спеціалізовані майстер-класи з правил порятунку потопаючих та  наданню першої допомоги тим, хто постраждав під час відпочинку. Після демонстрації, відпочиваючі залюбки демонстрували придбані навички, та розповідали, чому навчилися.
Начальник Вовчанського районного відділу ДСНС Микола Воронков наголосив: «На території нашого району розміщене одне з найбільших водоймищ Харківської області – це Печенізьке водосховище. За останні п’ять років тут сталося 22 трагічних випадки. Для попередження нещасних випадків фахівцями нашої служби спільно з представниками органів влади, курсантами та волонтерами  постійно проводяться попереджуючі заходи. Плакати з правилами поведінки на воді, спеціальні майстер-класи, бесіди з відпочиваючими, батьками і дітьми про правила безпеки на воді та рекомендаціями поведінки у непередбаченій ситуації під час купання – це лише частина нашої роботи з попередження нещасних випадків на воді».
На завершення зустрічі батьки, що відпочивали з дітьми, висловили рятувальникам велику вдячність за проведений захід. Місцева мешканка Тетяна, що прийшла відпочити на пляж з дітьми підтвердила: «Такі відпрацювання вкрай необхідні, як для дітей та к і для дорослих. Адже останнім часом батьки не завжди можуть приділити необхідну увагу дітям, а про навчання правилам безпеки годі й казати».
 Загалом у ході рейду було охоплено понад 150 відпочиваючих, і дорослих, і дітей, яким на згадку рятувальники подарували інформаційні листівки із зазначенням основних правил безпечної поведінки та екстреним номером Служби порятунку «101»!
Харківські рятувальники вже вкотре нагадують що, основними причинами нещасних випадків на воді є: - купання та перебування на території водоймищ в нетверезому стані;
- купання в необладнаних для цього місцях: ставках, озерах,  водосховищах, малих річках, з відсутністю на них спеціальних пляжів; - купання у заборонених місцях, де встановлено відповідні  таблички про заборону купання; - необережне поводження у воді під час пірнання; - стрибки з «тарзанки» та відсутність належного догляду за дітьми при перебуванні їх у водоймищах.
Рятувальники закликають утримуватись від далеких запливів  і пам’ятати, що переохолодження - головна причина трагічних випадків, в  наголошують, що необхідно уникати купання у воді із швидкою течією, не заходити у воду напідпитку, не плавати наодинці, особливо якщо не впевнені у своїх силах. Особливо слідкувати за дітьми: їхня поведінка у воді непередбачувана.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Лариса Кошеварова, НУЦЗУ
Фото- ГУ ДСНС у Харківській області
 
 
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10