https://www.high-endrolex.com/10 Харків: співробітники університету ДСНС України запатентували свої чергові наукові розробки | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

28.05.2015
НУЦЗУ

Харків: співробітники університету ДСНС України запатентували свої чергові наукові розробки

12 травня відповідно до Закону України «Про охорону прав на винаходи та корисні моделі» в Державному реєстрі патентів України зареєстровано наукові розробки, заявником і власником якої є Національний університет цивільного захисту України.
28 травня університет отримав підтверджуючі документи цього – оригінали патентів на корисну модель «Димокамера для тренування рятувальників», авторами якого є начальник факультету оперативно-рятувальних сил Олег Безуглов, Олександр Петренко і доцент кафедри пожежної та рятувальної підготовки Павло Бородич та корисну модель “Спосіб оцінки схильності зернистих матеріалів до самонагрівання», авторами якого є начальник кафедри спеціальної хімії та хімічної технології Олена Тарахно, доценти цієї ж кафедри Костянтин Жернокльов і Дмитро Трегубов та курсант Денис Оржиховський.
Димокамера для тренування газодимозахисників застосовуватиметься на тренувальних комплексах газодимозахисної служби оперативно-рятувальної служби цивільного захисту. Суть корисної моделі полягає у виконанні стінки камери рухомою під дією сили ваги з фіксацією у вертикальному положенні електромагнітним замком, що підвищує швидкодію системи аварійного димовидалення. Димокамера для тренування газодимозахисників дозволяє підвищити безпеку при екстреній евакуації газодимозахисників, а також спростити конструкції аварійної системи.
Корисна модель «Спосіб оцінки схильності зернистих матеріалів до самонагрівання» відноситься до методів визначення властивостей твердих горючих матеріалів шляхом калориметричних вимірювань з визначенням температур самонагрівання та займання.
Розв’язується задача розробки калориметричного методу комплексної оцінки схильності твердих речовин до самонагрівання. Досягається можливість вимірювання теплових ефектів та характерних температур процесу самонагрівання для зернистих проб.
Як зазначив проректор з наукової роботи університету полковник служби цивільного захисту Володимир Андронов, протягом 2014-2015 навчального року НУЦЗУ отримано 10 патентів на винаходи та корисні моделі, а також 9 позитивних рішень на відповідність поданих заявок умовам патентоздатності.
 

Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, фото - Євгена Рибки

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10