https://www.high-endrolex.com/10 Співробітники і курсанти НУЦЗУ взяли участь у комплексних навчаннях щодо ліквідації надзвичайних ситуацій в природних екосистемах | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

28.05.2015
НУЦЗУ

Співробітники і курсанти НУЦЗУ взяли участь у комплексних навчаннях щодо ліквідації надзвичайних ситуацій в природних екосистемах

27 травня під керівництвом голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Райніна на полігоні Навчального центру оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України відпрацьовувались дії щодо ліквідації можливих надзвичайних ситуацій, пов'язаних з пожежами в лісах. У комплексних тренувальних навчаннях взяли участь фахівці ГУ ДСНС України в Харківській області, Навчального центру оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України, Національного університету цивільного захисту України, Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства, кінологи, співробітники міліції, СБУ, медицини, «Харківобленерго», газової служби та комунальні служби Нововодолазького району.
Курсанти факультетів пожежної безпеки, цивільного захисту та оперативно-рятувальних сил НУЦЗУ на заході виступили в якості стажистів. Вони не тільки стали учасниками комплексних навчань, а й набули практичного досвіду.
Метою навчань стало перевірка готовності органів управління та сил цивільного захисту до дій при виникненні надзвичайних ситуацій в лісових масивах; відпрацювання питань взаємодії між усіма службами цивільного захисту; удосконалення практики та вміння керівного складу органів управління, щодо організації та проведення рятувальних робіт та ліквідації наслідків можливих надзвичайних ситуацій, захисту населення і території.
За легендою навчань, літак патрулювання виявив пожежу на території лісового масиву. До місця події прибула лісова охорона на пожежних модулях, трьох тракторах та бригадою з ранцевими вогнегасниками. Пілот літака проінформував про поширення пожежі в лісовому масиві. Пожежа з низової перейшла у верхову, після чого проводилось гасіння трьома автоцистернами за допомогою лафетних стволів. Паралельно вертоліт ДСНС проводив водозабір і скидання води в зону горіння.
Одночасно з цим, виникали вибухи боєприпасів на території, що межує з пожежею. Диспетчер негайно викликав підрозділ піротехніків ДСНС, який провів обстеження ділянки та транспортування виявлених вибухонебезпечних предметів до місця знищення.
Паралельно надійшла інформація, що перед виявленням пожежі в даному районі знаходилися відпочиваючі. Існувала ймовірність що люди заблукали та не можуть вийти з лісового масиву через задимлення, або ж постраждали та потребують евакуації. До місця події було направлено кінологічний розрахунок, який провів роботи по виявленню людей.
Внаслідок падіння дерева виникає обрив ліній електропередач. Керівник штабу з ліквідації НС прийняв рішення про направлення аварійно-відновлювальної бригади «Харківобленерго». Внаслідок руйнування пошкоджено аміакопровод, з якого почався неконтрольований викид аміаку в атмосферу. Виникла загроза місцевим жителям. Керівник штабу з ліквідації НС оцінивши обстановку, викликав до місця виникнення пожежі підрозділи радіаційно-хімічної розвідки. Після цього відпрацювання усіх епізодів можливих надзвичайних ситуацій було завершено.

Таким чином, всі задіяні служби змогли перевірити готовність своїх сил до дій при виникненні надзвичайних ситуацій в лісових масивах, а також відпрацювати питання взаємодії між усіма службами цивільного захисту, удосконалити практику і вміння керівного складу органів управління щодо організації та проведення рятувальних робіт та ліквідації наслідків можливих надзвичайних ситуацій, захисту населення і території.

Прес-служба НУЦЗУ, за матеріалами офіційного сайту ГУ ДСНС України в Харківській області


 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10