https://www.high-endrolex.com/10 Харків: в університеті ДСНС України відбувся захист дисертації на здобуття наукового ступеня доктора психологічних наук | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

24.04.2015
НУЦЗУ

Харків: в університеті ДСНС України відбувся захист дисертації на здобуття наукового ступеня доктора психологічних наук

24 квітня у спеціалізованій вченій раді успішно захистила дисертаційне дослідження на здобуття наукового ступеня доктора психологічних наук провідний науковий співробітник науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології науково-дослідного центру Національного університету цивільного захисту України Наталія Оніщенко.
Тему дисертаційного дослідження «Теорія і практика екстреної психологічної допомоги постраждалим у надзвичайних ситуаціях» Наталія обрала не випадково. Адже саме у стінах університету протягом останніх дев’яти років проводилася кропітка робота щодо обґрунтування та створення відповідної законодавчої бази, яка б визначала роль та місце психолога в осередку лиха. Завдяки масштабним дослідженням, проведеним Наталією Оніщенко спільно з іншими науковцями науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології в умовах реальних екзистенціальної та вітальної загроз, вдалося, поряд з використанням інших загальнонаукових та спеціально-наукових методів дослідження, визначити пріоритетні напрями нормативно-правової регуляції діяльності служби психологічного забезпечення ДСНС України на сучасному етапі розвитку суспільства та держави.
Нагадаємо, що за проблемою дисертаційного дослідження Наталії Вікторівни в НУЦЗУ було проведено три Міжнародні науково-практичні конференції «Сучасний стан розвитку екстремальної та кризової психології» (м. Харків, 2007р.; 2010р.; 2013р.); круглий стіл за участі Президента Європейської спільноти вивчення травматичного стресу Міранди Олфф (м. Харків, 2011р.); круглий стіл за участі німецької делегації щодо особливостей надання психологічної допомоги в умовах проведення масових заходів (м. Харків, 2011р.); інтернет-зв'язок з президентом Кубинського товариства психологів Алексисом Лоренсо Руїзом щодо обміну досвідом роботи в надзвичайних ситуаціях українських та кубинських екстремальних психологів (м. Харків, 2014р) тощо.
Слід особливо визначити реалізацію основних положень дисертаційного дослідження Наталії Оніщенко в практику діяльності психологів Служби порятунку. Розробки Наталії Вікторівни впроваджені не тільки в Україні, але й за її межами, а саме: по-перше, у роботі Державної служби України з надзвичайних ситуацій при підготовці розпорядчих документів ДСНС України з питань: організації ефективної взаємодії фахівців-психологів; організації та проведення спеціальної підготовки фахівців-психологів, які можуть бути залучені до роботи з постраждалим контингентом; алгоритму передачі постраждалих від надзвичайних ситуацій цивільним психологам для пролонгованої психологічної допомоги; пропозиції щодо устаткування пунктів екстреної психологічної допомоги та введення знаків розрізнення на форменому одязі психолога ДСНС України при роботі в осередку лиха та склад «Валізи психолога» внесено до Наказу МНС України від 27.02.2008 № 148 «Про створення позаштатних мобільних груп екстреної психологічної допомоги МНС»; по-друге, основні результати дослідження сформовано у вигляді комп’ютерного тренажеру «Підготовка психолога ДСНС до виїзду на ліквідацію надзвичайної ситуації» та активно використовується при проведенні щорічних тактичних та спеціальних навчань курсантів та студентів вищих навчальних закладів цивільного захисту, а також у межах перепідготовки фахівців-психологів ДСНС України; по-третє, розроблена типологія реагування постраждалих людей на надзвичайні ситуації використовується кубинськими фахівцями під час роботи в країнах Латинської Америки; практичні рекомендації щодо психологічної роботи з дітьми різного віку, які зазнали різних видів втрат внаслідок надзвичайних ситуацій, активно використовуються під час підготовки практикуючих психологів на факультеті психології Університету м. Гавана, Куба; по-четверте, висновки щодо особливостей поведінки людей, постраждалих від трагічних подій різного характеру, які пережили втрату житла, втрату близьких, апробовані та використовуються фахівцями Коледжу пожежної безпеки і цивільного захисту Латвії (м. Рига) у програмі навчання психологів та волонтерів, які надають першу психологічну допомогу на місцях катастроф; по-п’яте, розроблений алгоритм роботи екстремального психолога в умовах ліквідації наслідків надзвичайної ситуації використовується в професійній діяльності фахівцями-психологами Центру кризової психологічної допомоги Державної установи освіти «Командно-інженерний інститут» Міністерства з надзвичайних ситуацій Республіки Білорусь; запропоновані основи організації діяльності психологів ДСНС України з психологічного супроводу постраждалих при проведенні процедури впізнання загиблих, евакуації постраждалих в безпечні райони або в місця тимчасового перебування, а також в умовах очікування звісток щодо долі близької людини активно застосовуються в практиці психологів МНС Республіки Білорусь.
Науковим керівником Наталії Вікторівни виступив головний науковий співробітник науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології науково-дослідного центру Національного університету цивільного захисту України доктор психологічних наук, професор Олександр Володимирович Тімченко. Саме під його керівництвом у стінах НУЦЗУ успішно захистили свої докторські дисертації Василь Олександрович Лефтеров та Ігор Іванович Приходько. Майже половина всіх докторів наук зі спеціальності «Екстремальна та кризова психологія» отримала «путевку в жизнь» у стінах провідного вищого навчального закладу Державної служби України з надзвичайних ситуацій.
Побажаємо Наталії Вікторівні успіхів у подальших наукових пошуках на благо університету та вітчизняної психологічної науки і триматимемо кулаки за те, щоб «новоспеченому» доктору якомога швидше ДАКнулося!

Світлана Лєбєдєва, начальник лабораторії екстремальної та кризової психології, Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, фото – Ігоря Котова
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10