https://www.high-endrolex.com/10 Фахівці НУЦЗУ навчали лікарів, медпрацівників та інтернів алгоритму дій у зоні надзвичайної ситуації і при виявленні вибухонебезпечних предметів | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

23.04.2015
НУЦЗУ

Фахівці НУЦЗУ навчали лікарів, медпрацівників та інтернів алгоритму дій у зоні надзвичайної ситуації і при виявленні вибухонебезпечних предметів

22 квітня викладачі кафедри піротехнічної та спеціальної підготовки Національного університету цивільного захисту України підполковник служби цивільного захисту Олександр Ігнатьєв та майор служби цивільного захисту Андрій Бугайов, а також курсанти 3-го курсу факультету цивільного захисту провели навчально-тренінгові заняття з алгоритму дій у зоні надзвичайної ситуації і при виявленні вибухонебезпечних предметів для лікарів, інтернів та медпрацівників Харківської медичної академії післядипломної освіти. Захід охопив понад 100 медичних працівників міста.
Фахівці провідного вищого навчального закладу Державної служби України з надзвичайних ситуацій довели інформацію про порядок дій при виявленні вибухонебезпечних предметів та небезпечних знахідок, небезпеку наслідків вибуху, ознайомили присутніх із деякими характеристиками вибухонебезпечних предметів, із штатним оснащенням груп піротехнічних робіт ДСНС України, із засобами індивідуального захисту органів дихання – протигазами, респіраторами тощо, продемонстрували різноманітні засоби захисту шкіри від хімічно небезпечних речовин та радіонуклідів - захисні костюми. Їх міг приміряти кожний. Тож, зацікавлені інтерни, вбравшись у захисні костюми рятувальників, за допомогою дозиметрів-радіометрів та інших спеціальних приладів, вимірювали рівень радіації та вміст небезпечних речовин у повітрі в коридорах навчального закладу.
Медичні працівники також дізнались про порядок дій при виявленні незнайомого предмета у громадському місці, що може бути саморобним вибуховим пристроєм. Найчастіше їх можна виявити у місцях масового перебування людей. Тому, фахівці університету наголосили - якщо виявлено підозрілий предмет на вулиці, слід негайно зателефонувати до Служби порятунку за номером «101» або у відділення міліції за номером «102», попередити перехожих про можливу небезпеку, очікуючи на прибуття рятувальників, огородити чимось небезпечне місце та відійти від знахідки на безпечну відстань (100 м). Для огородження слід скористатись будь-якими підручними матеріалами: гілками, мотузками, шматками тканини, камінням тощо.
А якщо виявлено підозрілий предмет у громадському транспорті та інших місцях скупчення людей, то рятувальники наголосили на особливій увазі та дотриманні таких правил - звернути увагу на залишені сумки, портфелі, згортки чи інші предмети, у яких можуть бути заховані саморобні вибухові пристрої; у разі виявлення підозрілого предмета негайно кнопкою виклику водія, переговорним пристроєм чи іншим способом повідомити про знахідку водія чи правоохоронців; не відкривати знайдені пакети чи сумки, не чіпати їх та повідомити людей довкола про можливу небезпеку.
Медичні працівники і рятувальники виконують одну благородну місію - захист і збереження життя і здоров’я людей. І, беззаперечно, краще попередити, ніж рятувати та допомагати. Тож, заходи, що проводять фахівці університету, є надзвичайно важливими, адже допомагають запобігти виникненню будь-яких нещасних випадків.



Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, фото - Ігоря Котова

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10