https://www.high-endrolex.com/10 Вихованці Харківського спеціалізованого НВК для дітей із вадами слуху стали «учасниками» надзвичайної ситуації | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

16.04.2015
НУЦЗУ

Вихованці Харківського спеціалізованого НВК для дітей із вадами слуху стали «учасниками» надзвичайної ситуації

16 квітня фахівці, магістри управління та курсанти Національного університету цивільного захисту України у підшефному Харківському обласному спеціальному загальноосвітньому навчально-виховному комплексі для дітей із вадами слуху провели надзвичайні заняття з безпеки життєдіяльності у рамках Дня цивільного захисту. Як діяти у разі виникнення пожежної небезпеки та як зберегти своє здоров’я при виникненні цієї непередбачуваної ситуації..., коли в неї потрапила людина, що не чує. Саме ці питання лягли в основу проведення «надзвичайних» занять. За задумом, осередком непередбачуваної ситуації стала актова зала, де виникла умовна пожежа. Коли пролунав сигнал тривоги, магістри управління навчального закладу «допомогли» педагогам і дітям своєчасно евакуюватись із небезпечних зон. Цього дня школярі змогли спостерігати гасіння реальної пожежі, пожежно-рятувальну техніку в дії, продемонстровану навчальною пожежно-рятувальною частиною НУЦЗУ. Підбивши підсумки евакуаційних заходів на плацу спеціалізованого НВК, магістр управління старший лейтенант служби цивільного захисту Альона Руденко визначив: «Враховуючи специфіку такого навчального закладу, особливу відповідальність при виникненні будь-якої надзвичайної ситуації несуть викладачі. Таким чином, після почутого сигналу тривоги вони правильно та своєчасно розпочали евакуаційні заходи. Діти, залишивши свої місця у кабінеті, вишикувались один за одним, поклавши праву руку на плече своєму однокласникові. Навприсядки і прикриваючи ніс та рот долонею, школярі ланцюжком за своїм викладачем покинули небезпечну зону». Захоплюючим моментом заходу став епізод із рятування «постраждалого» з третього поверху будівлі. Школярі не приховували свого хвилювання, коли третьокурсники факультету оперативно-рятувальних сил врятували «постраждалого».
Вихованці інтернату розширили свої знання з безпеки життєдіяльності. Від начальника кафедри піротехнічної та спеціальної підготовки полковника служби цивільного захисту Ігоря Толкунова та старшого викладача цієї ж кафедри Євгена Стецюка вони дізналися, як правильно та своєчасно діяти у разі виявлення вибухонебезпечних та підозрілих предметів, у разі вибуху хімічно небезпечних речовин, ознайомились із засобами індивідуального захисту органів дихання – протигазами, респіраторами тощо, а також із різноманітними засобами захисту шкіри від хімічно небезпечних речовин та радіонуклідів.
Як зазначила директор спеціалізованого НВК Надія Середенко: «Діти складають найбільшу групу ризику, особливо ті, які мають фізичні вади. У пошуках цікавого вони найчастіше спричиняють надзвичайні ситуації або ж стають їх жертвами. І попередити, поінформувати їх про небезпеку, познайомити із першочерговими діями з ліквідації надзвичайних ситуацій і правилами збереження здоров'я та життя свого і близьких людей — головна мета усіх дорослих. Колектив нашого навчального закладу радіє, що має таких шефів-рятувальників, які протягом майже тринадцяти років допомагають нам засвоювати справжню науку безпеки життя».
Проведення Дня цивільного захисту у підшефному освітньому закладі є традиційним заходом. Щороку проводячи його, фахівці НУЦЗУ намагаються включати до програми проведення більше практичних епізодів з відпрацювання дій при виникненні надзвичайних ситуацій різного характеру.
День цивільного захисту пройшов. Очі дітлахів світилися, кожен з них з непідробною цікавістю спостерігав за тим, що відбувається. А це значить, що проведений захід був пізнавальним і корисним. І, безумовно, тепер, сподіваємось, лихо омине тих людей, яким де в чому не посміхнулась доля, якщо поруч будуть рятувальники.

 

Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, фото – Дар’ї Ахмадуліної







 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10