https://www.high-endrolex.com/10 Харківські дизайнери і рятувальники обговорили нагальні проблеми безпеки сучасного суспільства, що стосуються поведінки людини в умовах виникнення різного роду надзвичайних ситуацій | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

16.04.2015
НУЦЗУ

Харківські дизайнери і рятувальники обговорили нагальні проблеми безпеки сучасного суспільства, що стосуються поведінки людини в умовах виникнення різного роду надзвичайних ситуацій

15 квітня на базі Чорнобильської майстерні, де з 20 березня відкрита виставка дипломних проектів студентів Харківської державної академії дизайну і мистецтв (ХДАДМ)  присвячених культурі безпеки, пройшов круглий стіл за участі науковців Національного університету цивільного захисту України, академії дизайну, громадських організацій. Науково-педагогічні працівники кафедри графічного дизайну ХДАД запропонували фахівцям і психологам  провідного вишу Держслужби з надзвичайних ситуацій зробити  експертну оцінку виставочних експонатів з безпеки життя.
Учасникам круглого столу  свої експертні оцінки щодо графічних малюнків і текстів з основ особистої безпеки, безпеки на підприємствах, дій в умовах надзвичайних  ситуацій  надали: Борис Кривошей, заступник начальника факультету цивільного захисту, кандидат технічних наук, полковник служби цивільного захисту (цз), Віталій Собіна, начальник кафедри організації та технічного забезпечення аварійно-рятувальних робіт, кандидат технічних наук, майор служби цз, Володимир Липовий, викладач кафедри пожежної та техногенної безпеки об’єктів та технологій, майор служби цз, Олена Шароватова, доцент кафедри охорони праці та техногенно-екологічної безпеки, кандидат педагогічних наук, Антон Швалб, викладач кафедри психології діяльності в особливих умовах, кандидат психологічних наук.
Харківську держакадемію дизайну та мистецтв представили професор кафедри графічного дизайну Олег Векленко, Федір Целуйко, старший викладач кафедри графічного дизайну. Також були присутні Анатолій Губарєв, голова Харківської обласної організації «Союз-Чорнобиль», громадські діячі Євген Романов, Любов Негатіна та координатор Міжнародного просвітницького центру IBBDORTMOND Астрід Замм.
В цілому, проект з безпеки студентів-дизайнерів працівники  НУЦЗУ схвалили, як актуальний, доступний, сучасний і  вкрай необхідний у пропаганді і популяризації безпеки життя. Рятувальники  відмітили «легкість» подачі «важкої» теми, зрозумілість графічних об’єктів і текстового супроводження. Але були і зауваження. Особливо у психологів. Тут треба зауважити, що до психологічної експертизи плакатів та міні-брошур були залучені  семеро науковців  кафедри психології діяльності в особливих умовах.
«Все работы оценивались отдельно каждым экспертом, после чего выводился средний бал экспертной оценки. По каждому критерию выставлялись оценки в баллах от 1 - самый низкий, до 3 - самый высокий. То есть, общий  наивысший бал – 12.  Параметрами оценивания  стали такие показатели, как  очевидность, информативность, эмоциональная нагруженность и дизайн», -  зауважив Антон Швалб, викладач кафедри психології діяльності в особливих умовах НУЦЗУ, кандидат психологічних наук.  
9 балів (з 12) отримала міні-брошура з питань безпеки житлового приміщення  у надзвичайній ситуації. Від екстремальних психологів по вісім балів отримали дизайнери плакатів і коміксів  щодо дій при захваті заручників та дій із попередження паніки. У якості загальних висновків  психолог Антон Швалб повідомив наступне.
«Все работы имеют низкую оценку по очевидности целевой аудитории. Другими словами - не понятно, для какой возрастной или социальной группы презентируются данные формы. Очевидна  противоречивость графической концепции, ориентированной на подростковую группу и текстового сопровождения, ориентированного на более взрослую возрастную категорию. Работы перегружены избытком мелких деталей, усложняющих процесс восприятия. Это относится как к графической, так и к текстовой составляющей. Низкая структурированность большинства представленных работ. Позитивные оценки получили работы брошюрованного типа, в которых инструкционная составляющая оказалась достаточно качественно структурирована, что способствует эффективному восприятию меседжа», - підкреслив Антон Швалб.
У свою чергу, з меншою критикою і з незначними зауваженнями  висловлювались працівники факультетів техногенно-екологічної безпеки, цивільного захисту,  пожежної безпеки. «Авторам плакатів щодо безпеки у транспорті рекомендовано взяти за основу штатні інструкції відомств, а щодо дій при пожежах і надзвичайних ситуаціях –  розширити  кількість ситуацій виникнення  надзвичайних подій. І, обов’язково, надалі дизайнерам у  розробці  плакатів і брошур з безпеки треба попрацювати над темою надання першої  долікарської  допомоги», - зауважив Віталій Собіна, начальник кафедри організації та технічного забезпечення аварійно-рятувальних робіт, кандидат технічних наук, майор служби цз,
Заступник начальника факультету цивільного захисту полковник служби цз Борис Кривошей  схвалив ідею дизайнерів щодо пропаганди безпеки у такий спосіб,  запропонував професору кафедри графічного дизайну Олегу Векленко продовжувати  роботу кафедри у цьому напрямку і удосконалення, а також допомогу студентам і викладачам ХДАДМ від працівників і курсантів НУЦЗУ у створенні дизайнерських плакатів, коміксів та міні-брошур з безпеки.  «Беззаперечно можна стверджувати, що тема пропаганди і популяризації безпеки життя  набуває у суспільстві широкого розповсюдження і виходить за рамки  роботи тільки рятувальних служб і підрозділів. Громадські організації, студентство, школярі, освітяни, пересічні громадяни почали заглиблюватись, вивчати  і застосовувати на практиці знання з культури безпеки. Дуже яскравим прикладом вищезазначеного стала експозиція плакатів, коміксів і презентація міні-брошур з культури безпеки студентів-дизайнерів», - підкреслив   заступник начальника факультету цивільного захисту, кандидат технічних наук, полковник служби цивільного захисту (цз) Борис Кривошей.
Дизайнери налаштовані дуже тісно співпрацювати із рятувальниками, фахівцями і науковцями НУЦЗУ. Науковий керівник проекту з популяризації методів громадської безпеки професор кафедри графічного дизайну ХДАДМ Олег Векленко  разом із фахівцями НУЦЗУ планує затвердити перелік  тем дипломних  проектів з культури безпеки для випускників академії дизайну і мистецтв, а також проводити із студентами-дизайнерами на базі НУЦЗУ майстер-класи з питань цивільного захисту, пожежної та інформаційної безпеки, психологічні  тренінги, навчальні тури  до аудиторій і полігони університету ДСНС. 
«В моїй  багаторічній практиці дизайнера  тема безпеки і культури поведінки, дій в умовах виникнення різного роду надзвичайних ситуацій була вперше впроваджена в життя із моїми вихованцями – випускниками академії дизайну, - зауважує Олег Анатолійович. – Студенти і працівники кафедри дизайну працювали над створенням тематичних плакатів із великим захопленням, виваженістю, аби зацікавити арт-продуктом не тільки громадян,  але і професіоналів. У процесі роботи стало зрозумілим, що не вистачає знань з питань пожежної безпеки, цивільного захисту, психології, боротьби з тероризмом, знань з елементарної класифікації надзвичайних ситуацій. Але роботу ми не зупинили і презентували плакати з безпеки громаді. Це перша «дизайнерська ластівка» такого року і не остання. Співпраця із фахівцями НУЦЗУ дуже допоможе дизайнерам у створені робот з культури безпеки», -  підкреслив Олег Векленко.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Лариса Кошеварова
Фото – Дар’я Ахмадуіна 
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10