https://www.high-endrolex.com/10 В НУЦЗУ відпрацювали навички з управління силами та засобами під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного характеру | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

11.04.2015
НУЦЗУ

В НУЦЗУ відпрацювали навички з управління силами та засобами під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного характеру

11 квітня на базі Національного університету цивільного захисту України відбулися комплексні тактико-спеціальні навчання з управління силами та засобами під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного характеру.
У навчаннях взяли участь представники ГУ ДСНС України в Харківській області, пошуково-рятувального кінологічного товариства волонтерів «Щит», Оперативно-рятувальної служби м. Харкова, фахівці, науково-педагогічні працівники, курсанти 4-их курсів і слухачі магістратури Національного університет цивільного захисту України.
Як зазначив перший проректор університету полковник служби цивільного захисту Олег Назаров, метою навчань стало підвищення тактичної підготовки курсантів, удосконалення практичних навичок з організації оперативних дій та управління підрозділами під час гасіння пожеж та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного характеру.
За тактичним задумом у місті Харкові о 9 годині 00 хвилин відбулась серія вибухів як на землі, так і в небі (очевидно, терористичні акти), внаслідок чого здійснив аварійну посадку вантажний літак АН-26 з частковою руйнацією корпусу, розтіканням авіаційного палива та подальшим його горінням. У результаті літаком було зруйновано будівлю підприємства, а ємність із небезпечними хімічної речовинами зазнала пошкоджень. На території підприємства у ході ліквідації наслідків аварії з небезпечними речовинами було виявлено предмети, схожі на вибухонебезпечні. В завалах зруйнованої будівлі виникли осередки пожежі, є постраждалі. А поруч з підприємством виникло масштабне ДТП за участі легкового автомобіля та автобусів громадського транспорту. В зонах ураження є постраждалі, які потребують допомоги як фізичної, так і психологічної.
Як зазначив начальник кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт підполковник служби цивільного захисту Андрій Лісняк, навчання складалися з 5-ти епізодів, а саме: гасіння пожежі та проведення рятувальних робіт з літака АН-26, проведення аварійно-рятувальних робіт в осередку хімічної аварії та при ДТП на міському транспорті, проведення робіт з розмінування місцевості, рятування людей та гасіння пожежі в зруйнованій будівлі.
Протягом практичних занять були відпрацьовані питання щодо дій органів управління під час ліквідації наслідків надзвичайної ситуації техногенного характеру, дій підрозділів оперативно-рятувальної служби під час проведення аварійно-рятувальних робіт, порядку залучення та використання зведеного загону університету до ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.
«Я буду точно знати, - говорить майбутній рятувальник Костянтин Устюгов,- як потрібно діяти, коли, не дай Боже, станеться така ситуація з іншими людьми, тому що сам «пережив» це. Вже не тільки теоретично, а й практично знатиму, як діяти оперативно, яких заходів слід вжити при ліквідації наслідків тієї чи іншої надзвичайної ситуації».
За словами підполковника Лісняка, такі тактичні навчання є запланованими і проходять щороку відповідно до навчального плану університету. Практика є запорукою успіху. Тому на сьогодні майбутнім рятувальникам ДСНС вкрай необхідні як теоретичні, так і практичні знання, щоби правильно, оперативно та якісно допомагати людям у будь-якій надзвичайній ситуації: чи то при евакуації постраждалих із літака, з-під уламків зруйнованої будівлі або з пошкодженого внаслідок дорожньо-транспортної пригоди автобуса. Підсумовуючи, перший проректор НУЦЗУ Олег Назаров визначив, що мету навчань було досягнуто. Тож, майбутні рятувальники Національного університету цивільного захисту України – у всеозброєнні і готові до виконання поставлених перед ними завдань.

 


Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, фото – Ігоря Котова



 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10