https://www.high-endrolex.com/10 Харків: на базі університету ДСНС України тривають змагання на «Кращу ланку газодимозахисників НУЦЗУ» | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

09.04.2015
НУЦЗУ

Харків: на базі університету ДСНС України тривають змагання на «Кращу ланку газодимозахисників НУЦЗУ»

8-9 квітня на базі Національного університету цивільного захисту України тривають змагання на «Кращу ланку газодимозахисників НУЦЗУ». У перегонах беруть участь 28 команд, до складу яких увійщли 96 майбутніх рятувальників 2-5-их курсів факультетів цивільного захисту, оперативно-рятувальних сил та пожежної безпеки. Традиційні змагання мали теоретичну та практичну частини.
Перед початком змагань кожен учасник заходу пройшов медичну комісію та інструктаж з правил безпеки праці. У теоретичній частині курсанти протягом 10 хвилин відповідають на 8 тестових питань. На практичну частину курсанти з’являються у брезентовому спеціальному захисному костюмі, касці, мають рятувальний пояс з карабіном та брезентові рукавиці, також екіпіруються спеціальним апаратом на стисненому повітрі «АUER», 3 – 4-х метровою зв`язкою, рятувальною мотузкою.
Практична частина включила виконання п’яти вправ: першу - одягання захисного одягу та оперативна перевірка; другу - пошук «постраждалого» та виніс його за межі приміщення, гасіння умовної пожежі; третю - рятування «постраждалого» з 2-го поверху навчальної башти; четверту - подолання смуги психологічної підготовки та рятування майна та п’яту - рятування «постраждалого» з колодязя за допомогою рятувальної триноги.
Як зазначив начальник кафедри пожежної та рятувальної підготовки полковник служби цивільного захисту Павло Ковальов, змагання в університеті проводяться дванадцятий рік поспіль і мають за мету підвищити знання основних положень керівних документів газодимозахисної служби (ГДЗС), правил роботи, оперативної здатності та удосконалення професійної майстерності особового складу ГДЗС для роботи в апаратах на стисненому повітрі, популяризації газодимозахисної служби, а також визначення кращої ланки ГДЗС університету серед навчальних груп. 12 переможців змагань, а це - 3 кращі команди, зауважив полковник Ковальов, отримають відпустки додому.
Під час виконання першої вправи слід було за 21 секунду встигнути одягти спеціальний захисний костюм і зробити оперативну перевірку апаратів на стисненому повітрі. Не виключаючись із апаратів, ланка ГДЗС з`єднувалась за допомогою зв`язки, з рятувальною мотузкою та стволом з рукавною лінією слідувала до місця умовної пожежі, заходила у кімнату і проводила розвідку – це друга вправа «Пошук «постраждалого» та винос його за межі приміщення, гасіння умовної пожежі». Знайшовши «постраждалого», ланка виносила рукавну лінію зі стволом та «постраждалого» з кімнати на свіже повітря і залишала: «постраждалого» – біля теплодимокамери (на кушетці); рукавну лінію зі стволом – біля входу в непридатне для дихання середовище. Під час виконання третьої вправи ланка газодимозахисників рятувала «постраждалого» з 2-го поверху навчальної башти. У четвертій вправі учасники змагань долали смугу психологічної підготовки та рятували майно. П’ята вправа визначила правильність та своєчасність рятування «постраждалого» з колодязя за допомогою рятувальної триноги
Команда-переможець отримає перехідний кубок, а її учасники будуть заохочені короткостроковими відпустками.


Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, фото – Ігоря Котова

 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10