https://www.high-endrolex.com/10 Оперативно-рятувальна служба Харкова: невідомі сторінки історії | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

19.03.2015
НУЦЗУ

Оперативно-рятувальна служба Харкова: невідомі сторінки історії

У 2015 році Оперативно-рятувальна служба Харкова (ОРС) відзначає свій 26-річний ювілей.
Організація була створена 11 квітня 1989 року за ініціативи добровольців, які приймали участь у ліквідації наслідків Спітакського лиха у Вірменії у 1988 року. Цей землетрус магнітудою від 6-8 до 11,2 балів в епіцентрі за шкалою Ріхтера мав жахливі наслідки: було знищено 58 поселень, загинуло майже 25 тис. чоловік, а близько 514 тис. залишилися без помешкань.
Повернувшись до Харкова, молоді люди поставили собі за мету - за будь-яку ціну врятувати життя людини, будь то: пожежа, стихійне лихо чи інша надзвичайна ситуація, і створили недержавну рятувальну організацію, аналогів якій на той момент у СРСР не було.
Безперечно, це видатна подія в історії нашого міста. Однак, як не дивно, жодних опублікованих матеріалів чи грунтовних досліждень з цього приводу немає. Тому вважаю актуальним згадати про основні віхи історії становлення Оперативно-рятувальної служби (ОРС) Харкова. Ця інформація досупна нам здебільшого з розповідей послідовників того руху. А найкращою згадкою про ці славні сторінки історії є «кімната памяті», яка нагадує мінімузей, створений власними силами волонтерів ОРС, що знаходиться у приміщені штабу за адресою провулок Театральний, 12.
Протягом 1988 року була створена команда із числа туристів-рятувальників контрольно-рятувальної служби гірського туризму СРСР.  До її складу увійшли Олександр Хяннікяйнен, Олег Риженко, Володимир Америков, Сергій Бондарев, Володимир Кобзєв, Олександр Голенко, Григорій Слободянюк, Володимир Санніков, Олександр Удовиченко, які вже мали великий досвід рятувальних робіт. Саме ця група стане ядром майбутньої служби.
Повернувшись до Харкова після 14 страшних днів рятувальних робіт, волонтери зібралися, щоб проаналізувати усе, що відбулося і чому радянська система цивільної оборони виявилася не в змозі самостійно впоратися з наслідками землетрусу. Саме в результаті цих дискусій з'явилася ідея створити власну команду. За прототип було взято американську службу «Медик - 1». Так, 11 квітня 1989 р. при центрі «Співдружність» обкому комсомолу була створена Харківська ОРС. Першими добровольцями, що вступили у ряди новоутвореної організації, стали Сергій Тюрін, Ігор Кончаєв, Володимир Зімін та Валерій Швед.
У 90-х рр. представники Харківської ОРС приймають участь у рятувальних операціях як на території всієї України, так і міжнародних компаніях (на Кавказі та Румунії). Їх ефективні дії породжують тенденцію до створення подібних організацій, які з'являються у Києві, Керчі та інших містах.
Діапазон діяльності організації з кожним роком роботи розширювався: це й допомога у ліквідації наслідків ДТП, і гасіння пожеж, оперативно-рятувальні роботи на промислових об'єктах та ін. Тому, у жовтні 2004 року при ОРС був створений Аварійно-рятувальний за-гін, зареєстрований і атестований МНС України (свідоцтво РС№0103 и ХА№001). За роки своєї діяльності служба здійснила більш ніж 3000 виїздів, врятовано близько 300 постраждалих, що красномовно свідчить про відданість своїй роботі та справі рятування життя. Тому, імена тих, хто сам ризикував і ризикує життям заради спасіння інших, мають бути вписані золотими літерами в історію нашого міста.
 
Поляков І.О., к.психол.н., ст..наук.співр., доцент кафедри, НУЦЗУ,
Ревенко Р.Г., курсант, НУЦЗУ
 
За матеріалами Збірника наукових праць Всеукраїнської науково-практичної конференції «Наукове забезпечення діяльності оперативно-рятувальних підрозділів (теорія і практика)». 12 березня, 2015 рік.
 
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10