https://www.high-endrolex.com/10 Фахівці НУЦЗУ доводять викладачам вишів правила дій при виявленні підозрілих та вибухових пристроїв | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

02.03.2015
НУЦЗУ

Фахівці НУЦЗУ доводять викладачам вишів правила дій при виявленні підозрілих та вибухових пристроїв

Спеціалісти Національного університету цивільного захисту України систематично проводять низки навчально-тренінгових занять з основ безпеки життєдіяльності не тільки для харківських учнів, студентів і слухачів у рамках щорічної соціально-просвітницької акції «Абетка рятувальників для пересічних громадянв», а й для педагогів і викладачів вищих навчальних закладів міста й області.
Так, днями у Харківському національному медичному університеті старший викладач кафедри піротехнічної та спеціальної підготовки університету підполковник служби цивільного захисту Євген Стецюк провів навчально-тренінгові заняття щодо правил дій у випадку виявлення вибухонебезпечних та підозрілих предметів з викладачами. Захід охопив майже 100 освітян навчального закладу.
«Сьогодні, у зв’язку із важкою ситуацією у нашій державі, - зазначив підполковник Стецюк, - є необхідність проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення з приводу порядку дій при виявленні вибухонебезпечних і підозрілих предметів. Підривні пристрої – потужні заряди вибухової речовини – можуть виготовлятись із будь-яких боєприпасів з дистанційним, хімічним, механічним, електричним чи комбінованим засобом ініціювання. Тому слід бути вкрай обережними. Тож, проведення таких заходів може врятувати життя не одній людині, що безпосередньо наблизилась до небезпечної знахідки, а й іншим, які можуть винятково опинитись на цей момент у радіусі небезпечної зони ураження осколками та фугасною дією вибуху».
Фахівець університету довів інформацію про порядок дій при виявленні вибухонебезпечних предметів, небезпеку наслідків вибуху, ознайомив присутніх із деякими характеристиками вибухонебезпечних предметів, із штатним оснащенням груп піротехнічних робіт ДСНС України та порядком взаємодії з органами МВС України при виявленні небезпечних знахідок.
Присутні також дізнались про порядок дій при виявленні незнайомого предмета у громадському місці, що може бути саморобним вибуховим пристроєм.
Найчастіше їх можна виявити у місцях масового перебування людей. Тому, підполковник Стецюк наголосив - якщо виявлено підозрілий предмет на вулиці, слід негайно зателефонувати до Служби порятунку за номером «101» або у відділення міліції за номером «102», попередити перехожих про можливу небезпеку, очікуючи на прибуття рятувальників, огородити чимось небезпечне місце та відійти від знахідки на безпечну відстань (100 м). Для огородження слід скористатись будь-якими підручними матеріалами: гілками, мотузками, шматками тканини, камінням тощо.
А якщо виявлено підозрілий предмет у громадському транспорті та інших місцях скупчення людей, то рятувальник наголосив на особливій увазі та дотриманні таких правил - звернути увагу на залишені сумки, портфелі, згортки чи інші предмети, у яких можуть бути заховані саморобні вибухові пристрої; у разі виявлення підозрілого предмета негайно кнопкою виклику водія, переговорним пристроєм чи іншим способом повідомити про знахідку водія чи правоохоронців; не відкривати знайдені пакети чи сумки, не чіпати їх та повідомити людей довкола про можливу небезпеку.
Старший викладач кафедри піротехнічної та спеціальної підготовки університету підполковник служби цивільного захисту Євген Стецюк звернувся до присутніх із закликом бути пильними і обережними, а ще висловив сподівання, що знання, отримані під час занять, навчать їх у разі необхідності повсякчас дотримуватись правил безпеки життєдіяльності.
Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10