https://www.high-endrolex.com/10 Кафедра спеціальної хімії та хімічної технології: працюємо на майбутнє | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

26.02.2015
НУЦЗУ

Кафедра спеціальної хімії та хімічної технології: працюємо на майбутнє

Минулого навчального року відбувся перший випуск спеціалістів і другий випуск бакалаврів на кафедрі спеціальної хімії та хімічної технології Національного університету цивільного захисту України. Тепер можна із впевненістю сказати, що багаторічна робота зі створення нової спеціальності в університеті дала плідні результати. Народне господарство України з нетерпінням очікує цих спеціалістів в багатьох галузях радіаційного та хімічного захисту, як у складі ДСНС так і на підприємствах та у науково-дослідних організаціях. Це зумовлено тим, що немає сфери людської діяльності, якої, так чи інакше, не торкаються процеси хімічної технології. Нові потреби людини безупинно вимагають створення нових синтетичних матеріалів. Одночасно виникають питання, пов'язані з безпекою виробництва й продукції, знешкодженням й утилізацією відходів. Силами виробництв неможливо приборкати хіміко-технологічний процес, що вийшов з під контролю. Тому потреби в хімічно грамотних фахівцях сьогодні величезні. Саме кафедра cпеціальної хімії й хімічної технології Національного університету цивільного захисту України, яку на сьогодні очолює полковник служби цивільного захисту Олена Тарахно, готує фахівців з урахуванням цих вимог.
В цей перший випуск покладено дуже багато кропіткої роботи починаючи з 2008 р. Це і створення трьох нових сучасних хімічних лабораторій. Це і розробка всієї навчально-методичної бази для десятків нових навчальних дисциплін, навчально-виробничих практик, курсового та дипломного проектування. Ще у лютому 2009 року успішно відбулось ліцензування нової галузі знань університету "Хімічна технологія та інженерія" за напрямом “Хімічна технологія” для підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр». А вже у 2014 році відбувся випуск спеціалістів за напрямом “Природоохоронні хімічні технології” і спеціалізацією «Радіаційний та хімічний захист».
Розроблена на кафедрі система навчальних курсів працює на випередження, оскільки розвиває грамотного фахівця-хіміка зі специфікою протидії надзвичайним ситуаціям, що необхідно в більшості галузей промисловості. Це й аварійні розливи хімічно активних речовин, і утворення вибухонебезпечних середовищ, дезактивація й багато чого іншого. Навички практичної роботи, отримані під час лабораторних занять, закріплюються при проходженні навчальних та виробничих практик, що здійснюються на базі полігону Навчального центру Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України с. Ватутіне, у випробувальній пожежній лабораторії, пожежно-рятувальних частинах, інших підрозділах ДСНС та на виробництві.
4-5 червня минулого навчального року вперше в Національному університеті цивільного захисту України відбувся захист дипломних робіт курсантів-бакалаврів за напрямом "Хімічна технологія". Курсанти показали добрі знання в обраній темі, а результати їх наукових досліджень повністю виправдали сподівання членів державної екзаменаційної комісії. На сьогодні 10 курсантів, які навчаються за напрямом «Хімічні технології», здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень «спеціаліст». Вони поглиблюють та розширюють свої знання в обраному напрямку, щоб стати справжніми спеціалістами своєї справи у практичних підрозділах ДСНС України.

Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, Дмитро Трегубов, доцент кафедри спеціальної хімії та хімічної технології

 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10