https://www.high-endrolex.com/10 Володимир Садковий: Результат роботи колективу – вступ до Європейської асоціації університетів | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

14.01.2015
НУЦЗУ

Володимир Садковий: Результат роботи колективу – вступ до Європейської асоціації університетів

Наприкінці жовтня в Гельсінкі на засіданні ради Європейської асоціації університетів (EUA) одностайно схвалено заяву Національного університету цивільного захисту України на індивідуальне повноправне членство. Президент згаданої асоціації професор Марія Хелена Назаре в листі на ім’я ректора НУЦЗУ Володимира Садкового привітала працівників ВНЗ із членством в EUA. Зокрема, зауважила, що Національний університет цивільного захисту України сприяє розвитку вищої освіти в Європі, й запросила до участі в заходах і проектах Європейської асоціації університетів.
Сьогодні випускники провідного вищого навчального закладу – Державної служби України з надзвичайних ситуацій – це бакалаври за шістьма напрямками: «Пожежна безпека», «Цивільний захист», «Охорона праці», «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування», «Хімічні технології» і «Психологія», спеціалісти та магістри за чотирнадцятьма спеціальностями. Про сьогоднішні пріоритети розповідає ректор Національного університету цивільного захисту Володимир Садковий.
— Пріоритетними завданнями у галузі міжнародної співпраці НУЦЗУ є встановлення та розвиток зв’язків університету з вищими навчальними закладами, науково-дослідними установами, державними і недержавними організаціями України, країн ближнього і далекого зарубіжжя, підвищення іміджу університету на національній та міжнародній аренах, а також залучення іноземних інвестицій у навчальний процес і науково-дослідну діяльність університету та залучення університету до процесів відкритого Європейського освітнього простору.
Задля вивчення та використання у навчальній і науково-дослідній діяльності теоретичних і практичних здобутків міжнародної спільноти в царині цивільного захисту, а також вивчення й використання в навчальному процесі передових педагогічних технологій університет постійно підтримує процес встановлення міжнародних зв’язків із профільними вищими навчальними закладами та науковими установами інших країн світу, зокрема СНД та країн-членів Європейського Союзу. Якщо торік університет уклав із закордонними партнерами дев’ять угод про співпрацю в освітній та науковій сферах, то сьогодні їх уже п'ятнадцять. Зокрема, підписано договір про співпрацю із Університетом соціальної психології Республіки Польща, яким передбачено обмін студентськими групами, викладачами, спільні наукові дослідження та участь у Європейських програмах фінансування, а також роботу з організації підготовки студентів за програмою подвійного диплома.
— Наразі навчальний заклад реалізує вже укладені угоди із багатьма вишами ближнього і далекого зарубіжжя. Як це відбувається?
— Співпрацюємо з Головною школою пожежної служби Республіки Польща у Варшаві. В рамках угоди вже в цьому начальному році університет візьме участь у реалізації двох проектів міжнародної технічної допомоги.
Розвивається співпраця із Кокшетауським технічним інститутом МНС Республіки Казахстан, Академією МНС Азербайджанської Республіки, Командно-інженерним інститутом МНС Республіки Білорусь… Також триває тісна співпраця із Головним управлінням пожежної охорони м. Кайзерслаутерна, в рамках якої група співробітників та курсантів університету відвідала Німеччину і пройшла навчання з рятувальних робіт на висоті, а на початку лютого 2014 року на запрошення німецьких колег начальник науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології Світлана Лебедєва провела курс занять із питань надання екстреної психологічної допомоги населенню, постраждалому внаслідок надзвичайних ситуацій, та психологічної підтримки рятувальників зі співробітниками Управління пожежної охорони і цивільного захисту Кайзерслаутерна та групою представників органів цивільного захисту Люксембургу.
— З минулого навчального року працівники НУЦЗУ надають усіляку науково-методичну допомогу Кокшетауському технічному інститутові МНС Республіки Казахстан. Як на сьогодні триває спільна діяльність?
— У вересні 2013 року університет відвідала делегація МНС Республіки Казахстан, що стало наступним кроком у реалізації домовленостей з керівництвом міністерства, досягнутих під час відрядження помічника ректора з міжнародного співробітництва підполковника служби цивільного захисту Дениса Лебедєва до Казахстану в червні минулого року. Під час візиту вирішили питання навчання в університеті курсантів із Казахстану від 2014 року та читання лекцій викладачами університету в Кокшетауському технічному інституті МНС Республіки Казахстан. Так, від 18 листопада до 1 грудня 2013 року фахівці НУЦЗУ в рамках обміну досвідом та плідної співпраці перебували із робочим візитом у Кокшетауському технічному інституті МНС Республіки Казахстан. Проводили семінарські, практичні, а також лекційні заняття з дисциплін «Пожежна техніка і аварійно-рятувальне обладнання», «Пожежна безпека у будівництві» для курсантів і студентів інституту. У грудні 2014-го, відповідно до пропозицій українського ВНЗ, Кокшетауський технічний інститут подав пропозиції до Міністерства освіти Республіки Казахстан з метою отримати належне фінансування, щоб залучити якомога більше представників НУЦЗ України для обміну знаннями й досвідом з казахськими колегами. Поточного року завдяки такій роботі візити представників професорсько-викладацького складу нашого університету до Казахстану стають регулярними.
— Володимире Петровичу, розкажіть про наукові та міжнародні програми, що реалізують у вищому навчальному закладі.
— Передусім це поширення здвоєних програм на рівні магістрату та бакалаврату між українськими й закордонними вищими навчальними закладами. У цьому напрямку реалізують програми «подвійних дипломів» з Технічним університетом-Варна (Болгарія) за програмами підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційних рівнів «бакалавр» за напрямком підготовки «Цивільний захист» та «магістр» за спеціальністю «Цивільний захист», «бакалавр» за напрямками підготовки «Цивільний захист», «Екстремальна та кризова психологія» і «магістр» за спеціальностями «Цивільний захист», «Екстремальна та кризова психологія» з Університетом соціальної психології Республіки Польща, Варшава.
— Який набір на навчання іноземних громадян?
—Цього року ми набрали 150 іноземних громадян. Саме це і є наш ліцензійний обсяг. Серед них - представники Азербайджанської Республіки, Російської Федерації, Туркменістану, є й громадянин Еквадору. Педро Кальдерон хоче стати фахівцем з охорони праці.
Загалом в університеті здобувають освіту понад 400 іноземців.
Міжнародні зв’язки міцніють, а це, своєю чергою, сприяє підвищенню фахового рівня майбутніх спеціалістів.


Довідка. Європейська асоціація університетів - представник спільноти вищої освіти в Європі. Членами EUA є майже 850 освітніх установ із 47 країн світу. Асоціація підтримує розвиток університетів, проводить конференції, семінари, організовує спільні проекти, а також надає цільові послуги, пов'язані з підготовкою докторів наук, тощо.
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10