https://www.high-endrolex.com/10 Харків: в НУЦЗУ науковці міжнародної спільноти обговорили питання формування професійної комунікативної компетенції особистості | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

18.12.2014
НУЦЗУ

Харків: в НУЦЗУ науковці міжнародної спільноти обговорили питання формування професійної комунікативної компетенції особистості

17-18 грудня на кафедрі мовної підготовки Національного університету цивільного захисту України відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Мова в професійному вимірі: комунікативно-культурний аспект».
До Першої столиці з’їхалися 250 науковців із різних регіонів України та десяти країн зарубіжжя, щоб на науковому форумі обговорити питання формування професійної комунікативної компетенції особистості, стратегій ефективного навчання мови та її засвоєння.
Конференція розпочала свою діяльність виставковою експозицією «Слобожанщина» Харківського історичного музею. Початок пленарного засідання ознаменувала відеопрезентація у 3D-форматі «Професія – рятувальник» для учасників та гостей конференції. Ректор Національного університету цивільного захисту України генерал-лейтенант служби цивільного захисту Володимир Садковий вітав шановане зібрання й вручив почесним гостям відзнаки університету. У форматі відеоконференцзв’язку із привітальним словом до наукового форуму звернувся професор Центрального Мічиганського університету США, доктор філософії Том Мур: «Як представник Центрального університету Мічиган (США) хочу передати привітання від науковців нашого університету всім учасникам Міжнародної конференції в Харкові. Як науковець і представник академічної спільноти США, я високо ціную прагнення до поширення досвіду наукових досліджень, зміцнення міжнародних зв’язків і розвиток співпраці. Особливого значення набуває проведення конференції в умовах, у яких сьогодні знаходиться Україна. Ми вражені, що, незважаючи на труднощі в Україні, які ми сподіваємося будуть вирішені найближчим часом, такі зібрання проводяться. Це заслуговує на високу оцінку з боку міжнародної наукової спільноти. Бажаємо плідної та продуктивної роботи, натхнення та наукових знахідок. Думками й серцем ми з вами». Потім відбувся ритуал покладання квітів до пам’ятника Т. Г. Шевченку.
На пленарному засіданні було розглянуто питання екології мови, еволюції мовної особистості військового лідера, комунікативного дисонансу сьогодення, невербального спілкування як складової іншомовної комунікативної компетенції військовослужбовців, концептосфери мовної особистості, мови українського права тощо.
Вітав присутніх проректор з наукової роботи університету полковник служби цивільного захисту Володимир Андронов. Він зазначив, що важливою складовою діяльності будь-якого фахівця є комунікативна компетенція, що належить до ключових професійних характеристик. «Мати здібності розмовляти так, щоб тебе розуміли правильно інші, слухати і розуміти інших, уміти впливати на рішення співбесідника, ненав’язливо переконувати, створювати атмосферу довіри та взаєморозуміння – важливі атрибути комунікативної професіограми», - сказав полковник Андронов.
Учасників та гостей наукового форуму у клубі університету вітали творчі колективи навчального закладу – вокальний «Аніма», танцювальний «Флейм», театральний «Лицедій».
Надалі робота конференції тривала у секційних засіданнях: «Професійна мова в полікультурному суспільстві», «Мовна особистість, її мовна картина світу та відображення в мові, мовленні, свідомості, психолінгвістика», «Професійна комунікативна компетенція особистості та процес її формування», «Комунікативні й пізнавальні стратегії ефективного навчання мови та її засвоєння», «Проблеми формування іншомовної комунікативної компетенції студентів», «Інноваційні методи й технології комунікації в освіті й науці під час вивчення мови», «Нормування й стандартизація термінологічної лексики», «Філософія мови в професійній освіті».
«Проблема комунікативної компетенції, - зазначила доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри українознавства та лінгводидактики Харківського національного педагогічного університету ім.. Г.С.Сковороди Олена Маленко, - наразі хвилює нашу спільноту. Кожна людина може бути успішною тоді, коли вона уміє спілкуватись, незалежно від фаху, соціального статусу і віку. Особливо, якщо це людина екстремальної, небезпечної і благородної професії – рятувальник».
18 грудня вчені та провідні науковці продовжили працювати над проблемами, порушеними на секціях. Того ж дня відбулися майстер-класи з впровадження інноваційних технологій викладання іноземної мови відповідно до Рекомендацій Ради Європи з вивчення мов.
«Важлива роль у професійному самовизначенні і самоутвердженні особистості, - зазначила завідувач кафедри мовної підготовки університету Ірина Богданова, - належить мовній освіті, мовному вихованню, мовній поведінці. Ці чинники є індикатором загальної ерудиції, особливостей її інтелекту, соціального статусу і мотивації поведінки. Це – візитна картка сучасного професіонала. Тому в Національному університеті цивільного захисту України, хоча і технічного спрямування, є потужний потенціал для реалізації повної сучасної якісної мовної освіти».
«Кожний професіонал, – ділиться своїми враженнями від проведеного заходу курсант 2-го курсу факультету пожежної безпеки Арсеній Дядченко, - повинен володіти культурою спілкування. Моя професія безпосередньо пов’язана із людським фактором. Ми, майбутні рятувальники, повинні надавати не тільки фізичну допомогу людям у будь-якій надзвичайній ситуацій, а й пам’ятати, що слово і рятує, і лікує».
В ухваленій резолюції Міжнародної науково-практичної конференції «Мова в професійному вимірі: комунікативно-культурний аспект» учасники заходу зазначили: з метою співпраці з освітніми та науковими установами України, країн ближнього та далекого зарубіжжя, продовжити роботу з розвитку системи інформаційно-комунікативного партнерства та освітнього обміну, особливо відзначити поєднання викладення іноземної мови з навчанням міжкультурного спілкування та знайомства із історією, культурою, традиціями та звичаями країни мови, яка досліджується, виховуючи повагу й толерантність до представників інших культур, виділити необхідність використання інноваційних форм і методів у навчанні іноземних мов, застосування сучасних методик, заснованих на використанні передових комп’ютерних технологій, що дозволяють підвищити мотивацію та ефективність занять.
Як зазначила завідувач кафедри мовної підготовки університету Ірина Богданова, наступний науковий форум міжнародного рівня буде спрямований на інтерактивні форми наукової взаємодії – практичні тренінги, майстер-класи, школу молодого дослідника, вебінари – із актуальних проблем мовної освіти з метою формування у студентів, курсантів, магістрантів, аспірантів, здобувачів і докторантів досвіду науково-дослідної діяльності у сфері навчання мов.

Після завершення конференції кожний її учасник отримав сертифікат.

Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, фото - Ігоря Котова, відео - Дар'ї Ахмадуліної

 

 

 


 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10