https://www.high-endrolex.com/10 Науковці НУЦЗУ поділяться своїми напрацюваннями з психологами Гаванського університету | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

15.12.2014
НУЦЗУ

Науковці НУЦЗУ поділяться своїми напрацюваннями з психологами Гаванського університету

Фахівці науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології  Національного університету цивільного захисту України  були запрошені до Гавани Президентом товариства психологів Куби  Alexis Lorenzo Ruiz  з метою обміну досвідом. Фахівці лабораторії поділяться своїми напрацюваннями за темою «Теорія та практика надання екстреної психологічної допомоги постраждалим в умовах надзвичайної ситуації природного, техногенного чи соціально-політичного походження: український досвід».
Співпраця між фахівцями науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології і психологами Республіки Куба встановилась з 1990 року і дотепер підтримуються  доволі тісні зв’язки.
Програма «Діти Чорнобиля» веде свою історію з 1990 року, коли кубинські фахівці виїхали в район Чорнобильської катастрофи та відібрали там перших дітей для лікування за океаном.
Фідель Кастро особисто зустрічав перші літаки з українськими дітьми і був вражений кількістю постраждалих від радіації малюків. Для їх лікування спішно переобладнали піонерський табір на березі Атлантичного океану – курорті Тарара.
Вже багато років поспіль, по кілька разів на рік, сюди прилітають нові групи маленьких українців, спрямованих по лінії Чорнобильського фонду. Деякі з них затримуються тут до декількох років, на строк, необхідний для їх лікування. Причому кубинська сторона бере на себе всі витрати на проживання цих пацієнтів. Разом з такими важкими хворими, як правило, дозволено жити їхнім батькам.
За ці роки близько 22 тисяч дітей з різних регіонів України побували в лікарнях і санаторіях Куби. Проводилися сотні операцій, в тому числі, складні - нейрохірургічні, пластичні, з пересадки кісткового мозку. 2897 дітей, яких неможливо було вилікувати в умовах України, після лікування на Кубі повністю одужали або отримали стійку ремісію.
У 2000 році один із засновників цієї програми кубинський психолог Alexis Lorenzo Ruiz успішно захистив у спеціалізованій вченій раді одного з вишів Харкова своє дисертаційне дослідження.
З того моменту і дотепер між фахівцями науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології і психологами Республіки Куба встановились і підтримуються доволі тісні зв’язки.
Сьогодні (у понеділок) доктор психологічних наук, професор Олександр Тімченко і кандидат психологічних наук, доцент Віталій Христенко розпочали робочу зустріч із своїми колегами в стінах Гаванського університету.
Фахівці науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології Університету були запрошені до Гавани Президентом товариства психологів Куби з метою обміну досвідом. Фахівці лабораторії поділяться своїми напрацюваннями за темою «Теорія та практика надання екстреної психологічної допомоги постраждалим в умовах надзвичайної ситуації природного, техногенного чи соціально-політичного походження: український досвід».
 
 
 

 
 
 
 
Науково-дослідна лабораторія екстремальної та кризової психології  НУЦЗУ 
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10