https://www.high-endrolex.com/10 АНАЛІЗ СИСТЕМ МЕНЕДЖМЕНТУ ПРОФЕСІЙНОЇ БЕЗПЕКИ ТА ЗДОРОВ’Я У ФОКУСІ ФАХІВЦІВ СФЕРИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ХАРКІВСЬКОГО РЕГІОНУ | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

27.11.2014
НУЦЗУ

АНАЛІЗ СИСТЕМ МЕНЕДЖМЕНТУ ПРОФЕСІЙНОЇ БЕЗПЕКИ ТА ЗДОРОВ’Я У ФОКУСІ ФАХІВЦІВ СФЕРИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ХАРКІВСЬКОГО РЕГІОНУ

За ініціативи керівництва Територіального управління Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України в Харківській області та Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Харківській області 25 жовтня 2014 року на базі ТОВ «Техноком» вкотре відбувся практичний семінар для фахівців сфери охорони праці.

 

За доброю традицією учасниками семінару виступили головні інженери та заступники директорів з питань охорони праці, директори та начальники відповідних управлінь, відділів та служб великих підприємств Харківського регіону – АК «Харківобленерго», ПАТ «Харківміськгаз», ПрАТ «Філіп Морріс Україна», ВАТ «Турбоатом», ПрАТ «Жиркомбінат», КП «Харківський метрополітен», ПАТ «Укртелеком», ВАТ «Новий стиль», ПАТ «Харківська бісквітна фабрика» та ін. Серед науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів міста Харкова, що здійснюють підготовку фахівців за напрямом підготовки «Охорона праці», від Національного університету цивільного захисту України участь у даному заході взяла доцент кафедри охорони праці та техногенно-екологічної безпеки Олена Шароватова.

 

Після змістовного вступного інструктажу фахівці служби охорони праці ТОВ «Техноком» розкрили для присутніх особливості процедури по безпечному виконанню робіт підрядними організаціями, яку розроблено саме співробітниками компанії.

 

 

 

Далі обговорювались особливості ДСТУ OHSAS 18001:2010 «Система управління гігієною та безпека праці» (Національна версія стандарту OHSAS 18001:2007 - міжнародного стандарту по опису розробки та впровадження систем управління охороною здоров’я та безпекою праці на підприємстві. OHSAS - абревіатура від англійського «Occupational Health and Safety Management Systems» - «Система управління гігієною та охороною праці»).

Даний стандарт встановлює вимоги до системи управління гігієною та безпекою праці (ГіБП), з метою надання організації можливості контролювати ризики і поліпшити свою діяльність. Вимоги стандарту спрямовані більше на гігієну та безпеку праці, ніж на безпеку продукції та послуг.

Щоб відповідати вимогам зазначеного стандарту керівництво ТОВ «Техноком» проводить велику роботу по створенню загальних правил, правил створення, впровадження та підтримання нормативної документації, в якій описують порядок системи менеджменту в організації. Це надає можливість компанії претендувати на Сертифікат OHSAS 18001, що означатиме факт здійснення підприємством вичерпного контролю над факторами виробничого та професійного ризиків, його дбайливу діяльність з питань гігієни свого персоналу, безпеки на робочих місцях.

Виконуючи вимоги розробленої та впровадженої на своєму підприємстві системи OHSAS 18001, прагнучи підвищити безпеку працівників, керівництво ТОВ «Техноком» автоматично знижує ризик бути оштрафованим або потрапити під правову відповідальність і судові розгляди, якщо раптом виникнуть будь-які нещасні випадки, серед яких виробничі травми або професійні захворювання. Вони можуть взагалі не мати місце на підприємстві, якщо адміністрація правильно розробила, впровадила і постійно підтримує актуальність Системи менеджменту професійної безпеки та здоров’я. Втілення у життя наведених прикладів засвідчить, що впровадження OHSAS 18001 може бути для керівництва компанії частиною довгострокової стратегії, а для власників - бути довгостроковим і ефективним вкладенням коштів у підприємство із сучасними поглядами на безпеку і майбутнє працівників.

 

 

Усі описані вимоги міжнародного стандарту учасники семінару, знайомлячись із особливості виробництва, змогли відчути на собі, що викликало навіть певний подив з приводу того, що саме так і має бути!

 

 

 

Практичний вимір обговорених питань, безумовно, має суттєве значення для удосконалення навчально-виховного процесу при підготовці фахівців за напрямом «Охорона праці».

Підсумком практичного семінару, що проводиться з метою подальшого удосконалення системи управління охороною праці підприємств регіону, стала дегустація продукції компанії, яку споживають у 22 країнах світу, та визнання необхідності переорієнтації професійної діяльності будь-якого спрямування на формування стимулів та інтересу до безпечної праці в різних аспектах даного питання та формування у вітчизняному суспільстві культури безпеки як свідчення європейського поступу української держави.

 

 

 

 

 

Олена Шароватова,

кафедра охорони праці та техногенно-екологічної безпеки

 

Інформація офіційної веб-сторінки ТОВ «Техноком»

на http://mivina.com

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10