https://www.high-endrolex.com/10 До Всесвітнього дня дитини рятувальники Національного університету цивільного захисту України для школярів Чугуївщини провели широкомасштабну просвітницьку акцію з безпеки життя. Фоторепортаж | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

24.11.2014
НУЦЗУ

До Всесвітнього дня дитини рятувальники Національного університету цивільного захисту України для школярів Чугуївщини провели широкомасштабну просвітницьку акцію з безпеки життя. Фоторепортаж

Щороку освітяни та рятувальники об’єднують свої зусилля та проводять різноманітні заходи, мета яких навчити підростаюче покоління основам безпечної життєдіяльності та вміти їх застосовувати у повсякденному житті. 21 листопада на центральній площі  ім. Леніна  міста Чугуїв Харківської області у рамках Всеукраїнського «Тижня безпеки»  університет Держслужби з надзвичайних ситуацій провів акцію «Зробимо життя безпечним».  На демонстраційні майданчики рятувальників завітали майже 400 школярів, батьків, вчителів Чугуївщини. Захід відбувся за участі працівників Чугуївського РВ ГУ ДСНС України у Харківській області
 
За доброю традицією, вже кілька років поспіль упродовж кожного навчального року  викладачі, курсанти, студенти, магістри  Національного університету цивільного захисту України йдуть до дітлахів у школи, дитячі садки, збирають школярів, вчителів, батьків  на майданчиках, в осередках дитячої творчості  аби розповісти, чим може закінчитися нехтування правил пожежної та власної безпеки,  навчити правильній поведінці в екстремальних ситуаціях. Через свою допитливість діти підпадають під так звану «категорію ризику», адже в пошуках незвичного часто спричинюють небезпечні ситуації або стають їх жертвами. Тож попередити їх про загрози, ознайомити з першочерговими діями з ліквідації надзвичайних ситуацій та правилами порятунку здоров’я і життя – це головна мета рятувальників.  Заходи рятувальників не тільки  пропагують здоровий  та безпечний  спосіб  життя, а й  сприяють популяризації серед молоді професії рятувальника.
 Акція «Зробимо життя безпечним разом з НУЦЗУ», яка пройшла 21 листопада у Чугуєві,   проводилась з нагоди  Всесвітнього дня дитини,  у рамках Всеукраїнського «Тижня безпеки»   за участі рятувальників Чугуївщини за підтримки голови чугуївської міськради, керівництва районної держадміністрації під патронатом губернатора Харківщини Ігоря Балути. Щорічно, 20 листопада світова спільнота святкує Всесвітній день дитини. Офіційно це свято з'явилося в 1954 році завдяки відповідному рішенню Генеральної Асамблеї ООН, яка звернула увагу всього людства на необхідність досягнення взаєморозуміння з дітьми та забезпечення благополучних умов для їх життя.
У програмі проведення заходів з безпеки життя у Чугуєві  фахівці, викладачі та курсанти-рятувальники університету  Держслужби України з питань надзвичайних ситуацій  у простій і доступній формі для усіх учасників Акції:  поглибили  знання з правил безпечної поведінки у випадку виникнення надзвичайних ситуацій; формували навички надання першої долікарської  та психологічної допомоги в екстремальних ситуаціях;  провели  показові заняття з використання первинних засобів пожежегасіння (вогнегасників) та засобів індивідуального захисту (ОЗК);  продемонстрували «шкоду» паління на іонізуючому очисникові повітря. У рамках Акції  були  проведені  показові заняття з:
 дій при виявленні радіаційного та хімічного ураження;  використання первинних засобів пожежегасіння (вогнегасників) та засобів індивідуального захисту (ОЗК);  демонстрації установки для дослідження теплової дії електричного струму;  з евакуації постраждалих по крутопохилій переправі за допомогою підвісної канатної лебідки «Удача»;  евакуації постраждалого арбориста (лісоруб, який працює на спилюванні гілля) по вертикальним канатам за допомогою висотно-рятувального спорядження з висоти;  показу бойового одягу рятувальника.
Найбільше захоплення у дітлахів викликала заключна частина Дня безпеки. Саме наприкінці  продемонстрували дітворі пожежно-рятувальну техніку та спорядження.  Діти з цікавістю задавали рятувальникам питання: «Скільки літрів води вміщує в себе пожежний автомобіль?», «Чому під час пожеж рятувальники підключають пожежний автомобіль до гідранта?», «Які є пожежні рукави і як їх розгортати?». Рятувальники наочно показали, як це робиться. Учні фотографувалися з представниками героїчної професії, одягали їхнє обмундирування, сідали за кермо справжнього пожежного автомобіля…Школярам  розповіли про специфіку роботи оперативно-рятувальної служби та нагадали, що у разі виникнення будь-якої надзвичайної події необхідно повідомити про це дорослим та до пожежно-рятувальної служби за номером телефону 101. Крім цього, були проведені змагання з перетягування канату між збірною командою школярів Чугуївщини та  курсантами  НУЦЗУ.
Курсанти і працівники НУЦЗУ розказали  школярам про навчання в університеті і про всі аспекти роботи підрозділів Державної служби з надзвичайних ситуацій. Адже більшість із нинішньої молоді  вважають, що Служба порятунку – це лише пожежні. Але насправді - це і піротехніки, і екстремальні психологи, і верхолази, і водолази, і екологи, і інженери з охорони праці, і пожежні інспектори, і хіміки-технологи, і фахівці з радіаційного і хімічного захисту.
Національний університет  Держслужби України з надзвичайних ситуацій  і надалі проводитиме подібні Акції заради того, аби навчати дітей правилам пожежної безпеки та розповідати про свою роботу.  Двері університету відкриті не тільки під час проведення Днів відкритих дверей в навчальному закладі, а завжди із задоволенням зустрінуть усіх бажаючих, хто з упевненістю вирішив пов’язати своє життя із Службою порятунку. До речі, до 15 грудня університетський музей працює для відвідувачів щодня, крім суботи та неділі, з 14.30 до 17 години. А наступний день відкритих дверей в НУЦЗУ пройде 4 квітня наступного року.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Лариса Кошеварова
Фото – Сергій Мішенін, Дар’я Ахмадуліна
НУЦЗУ
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10