https://www.high-endrolex.com/10 В НУЦЗУ для представників ЗМІ презентували програмні тренажери | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

13.11.2014
НУЦЗУ

В НУЦЗУ для представників ЗМІ презентували програмні тренажери

13 листопада Національний університет цивільного захисту України презентував працівникам ЗМІ сучасну інформаційну технологію та інноваційну методику створення програмних тренажерів формування навичок прийняття рішень керівниками структурних підрозділів Держслужби України з надзвичайних ситуацій, які першими прибувають до місця надзвичайної події при руйнуванні житлового будинку.
У створенні віртуального відепродукту активну участь беруть курсанти та студенти вишу ДСНС. Вони знімаються в епізодах у ролях особового складу підрозділів, потерпілих та працівників швидкої допомоги. Етап озвучування створених відео також не проходить без участі курсантів та студентів університету. Вони із зацікавленістю та ентузіазмом працюють разом з колективом центру інформаційних технологій та викладачами вишу.
Програмні тренажери, що створюють колективи центру інформаційних технологій, кафедр пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт, піротехнічної та спеціальної підготовки надають можливість кожному курсанту чи студенту відпрацювати навички керівника рятувального підрозділу настільки, наскільки це потрібно індивідуально кожному, що складно зробити при реальній практичній підготовці. Програмні тренажери є невід’ємною частиною у ланцюжку підготовки рятувальників, а саме: спочатку отримуються теоретичні знання, потім проходять програмні тренажери (ліквідують віртуальні надзвичайні ситуації) і тільки після такої підготовки приступають до практичних занять у імітованих реальних ситуаціях.
Інновація методики створення тренажерів полягає у широкому використанні сучасних інформаційних технологій – це інтерактивне реальне відео та комп’ютерна 3Dграфіка, ролеві сценарії, аудіо та відео ефекти. А головне - активна участь у відеозйомках курсантів та студентів. Вони знімаються в епізодах у ролях особового складу підрозділів, потерпілих та працівників швидкої допомоги. Етап озвучування створених відео також не проходить без участі курсантів та студентів університету. Вони із зацікавленістю та ентузіазмом працюють разом з колективом ЦІТ над тренажером. Завершальним етапом роботи над тренажером є його тестування курсантами та студентами, після чого він передається для використання у навчальному процесі.
В університеті вже сім років поспіль ведуться роботи зі створення програмних тренажерів із формування навичок прийняття рішень при ліквідації різних надзвичайних ситуацій. На даний час створено більше десяти тренажерів, які є у відкритому доступі на веб-сайті НУЦЗУ, а саме: ліквідація пожежі у підвалах житлових будівель, розбір завалів при руйнуванні житлових будинків, проведення рятувальних робіт при ДТП та інші.

Прес-служба НУЦЗУ, фото - Дар'ї Ахмадуліної

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10