https://www.high-endrolex.com/10 Випускники – гордість, честь і слава НУЦЗУ | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

16.10.2014
НУЦЗУ

Випускники – гордість, честь і слава НУЦЗУ

За доброю традицією, 11 жовтня Національний університет цивільного захисту України радо вітав випускників 1969 року. В історії найстарішого вищого навчального закладу пожежно-технічного профілю України та країн СНД, за визнанням Управління навчальних закладів МВС СРСР, це був найсильніший курс за всіма показниками.
У 1969 році зі стін Харківського пожежно-технічного училища МВС СРСР ім. Г. І. Петровського вийшло 189 молодих лейтенантів – спеціалістів пожежної справи, 38 з яких – отримали дипломи з відзнакою. Для подальшого проходження служби розкидала їх доля по всьому колишньому СРСР: у республіки Закавказзя, до Білорусії, Туркменії, Узбекистану, Якутії, Удмуртії, до Хабаровського та Ставропольського країв, практично до всіх областей Росії та України.
Перша зустріч випускників відбулася 25 років по тому, у 1994 році. Вона показала, що більшість випускників прославили свій навчальний заклад і пожежну охорону, досягли високих успіхів у службовій діяльності, проявили свій хист безпосередньо на практичній роботі.
На зустріч 45 років по тому уже у 2014 році змогли приїхати далеко не всі: когось вже немає в живих, а хтось не зміг приїхати в силу родинних обставин. Але майже двадцять випускників 1969 року мали змогу ознайомитись із навчально-матеріальною базою університету, відвідати музей навчального закладу, побувати у казармах, на навчально-тренувальному полігоні, посидіти, як і 45 років тому, у навчальних аудиторіях, а ще – відвідати показові навчання з рятування людей з висоти та на воді.
Вітав сивочолих випускників ректор Національного університету цивільного захисту України генерал-лейтенант служби цивільного захисту Володимир Садковий. Зокрема, він розповів про сучасний стан підготовки майбутніх рятувальників, умови набору цьогорічних кандидатів на навчання, розширення та зміцнення матеріально-технічної бази навчального закладу тощо.
Приємним моментом зустрічі стало спілкування ветеранів зі своїми колишніми викладачами – Козловим Б.Г., Бронішевським Б.П., Губкою П.І. А головне, що поряд, як і в ті роки, разом зі своїми вихованцями був присутнім заступник командира 2-го дивізіону Харківського пожежно-технічного училища Криворучко В.Р.
Як зазначив організатор зустрічі, випускник ХПТУ 1969 року, а нині - викладач кафедри пожежної профілактики в населених пунктах факультету пожежної безпеки Володимир Єременко зазначив: «Нашому курсові повезло на командирів. З почуттям глибокої вдячності згадуємо ми нашого «батю» - на той час начальника ХПТУ А.Г. Капустянського, В.П. Харченка, І.М. Черкашина, наших безпосередніх командирів В.А.Ступака, І.М.Гуро, яких, на жаль, вже немає з нами, Скільки сил, педагогічної майстерності вклали в нас ці люди, аби ми стали достойними громадянами нашого суспільства».
Пишається навчальний заклад та його вихованці випускниками. А саме цей випуск багатий на достойних громадян свого часу. Володимир Чебишев - перший, хто був нагороджений медаллю «За отвагу на пожаре», Федір Лемко загинув при гасінні пожежі, посмертно нагороджений орденом «Красная Звезда», навічно занесений до списків 2-го дивізіону. У складі випуску – 3 генерали: Борис Борисович Хижняк пройшов всі ланки пожежної охорони Черкащини до начальника Головного управління пожежної охорони МВС України, Володимир Михайлович Пучнін після закінчення училища все своє життя присвятив службі в міліції, обіймав посаду начальника УВС в Тамбовській області, Віталій Миколайович Музика обіймав посаду начальника УВС в Харківській області, на жаль, його сьогодні немає серед живих..
Василь Андрійович Галагуза обіймав посаду начальника Управління пожежної охорони УВС у Полтавській області, він є учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, Микола Олексійович Лященко пройшов шлях від інспектора держпожнагляду до заступника начальника Управління пожежної охорони УВС в Сумській області, а згодом обіймав посаду заступника начальника УВС в Сумській області, Петро Олександрович Буреєв також пройшов шлях від інспектора держпожнагляду Черкащини до заступника начальника Управління внутрішніх справ Черкаської області. Віктор Максимович Величко був завідувачем кафедри фізичної підготовки Академії державної протипожежної служби МНС Російської Федерації, Володимир Петрович Єременко на сьогодні викладач кафедри пожежної профілактики в населених пунктах Національного університету цивільного захисту України віддав службі у пожежній охороні харківського гарнізону 23 роки, пройшовши шлях від інспектора держпожнагляду до заступника начальника відділу держпожнагляду УПО в Харківській області, а згодом був начальником кафедри Академії пожежної безпеки України.
Швидко плине невгамовний час, залишаючи по собі незабутні враження та хвилюючі спогади…Злітаються випускники різних років, мов пташенята до рідної домівки. Є чим поділитись із товаришами, є чималий службовий та й життєвий досвід…Приємно спостерігати за такими зустрічами. Кожний із випускників ХПТУ 1969 року мав змогу сказати слова вдячності своїм викладачам, а потім поділитись незабутніми спогадами про минуле.


Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, фото – Ігоря Котова



 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10