https://www.high-endrolex.com/10 Проведення навчально-тренінгових занять з безпеки життєдіяльності фахівцями НУЦЗУ - в ефірі ЗМІ | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

02.10.2014
НУЦЗУ

Проведення навчально-тренінгових занять з безпеки життєдіяльності фахівцями НУЦЗУ - в ефірі ЗМІ

Університет цивільного захисту знайомить школярів з азами професії рятувальника
Репортаж офіційного сайту Харківської міської ради
Фахівці Національного університету цивільного захисту України сьогодні, 1 жовтня, розпочали проведення щорічної соціально-просвітницької акції «Абетка рятувальників для школярів».
Перші заняття пройшли в Харківському педагогічному ліцеї №4. Так, ліцеїстам розповіли про те, як поводитися при виявленні вибухонебезпечних предметів і при вибуху хімічно небезпечних речовин, продемонстрували індивідуальні засоби захисту, дали їх приміряти. Крім того, школярі за допомогою приладів виміряли рівень радіації і небезпечних речовин в повітрі в навчальному закладі.

Цього року в програму занять внесли доповнення - лекцію про правильне харчування.

Крім того, спортсмени університету цивільного захисту провели показові виступи з кількох видів бойових мистецтв, розповіли про прийоми самооборони.

«Мета цих занять проста - навчити дітей, що не можна робити і як чинити правильно в різних екстремальних ситуаціях. Ніхто не застрахований від подібних випадків, а ці знання можуть виявитися корисними і можуть допомогти дітям зберегти своє здоров'я і навіть врятувати життя», - зазначив старший викладач кафедри піротехнічної та спеціальної підготовки НУЦЗУ Олександр Ігнатьєв.

Наступне заняття в рамках акції «Азбука рятувальників для школярів» пройде в Харківському навчально-виховному комплексі для дітей з вадами слуху, а далі - в інших школах міста Харкова.
http://www.city.kharkov.ua/uk/news/universitet-tsivilnogo-zakhistu-znayomit-shkolyariv-z-azami-profesii-ryatuvalnika--25593.html

Главная // ТВ-проекты // Харьковские Известия // Выпуск от 01.10.2014

Харьковские спасатели проводят акцию "Азбука спасателей для школьников"
Репортаж Наталїї Сіромахи, 7 канал програма «Харьковские известия»

Підозрілий предмет не чіпати, «фастфуди» не вживати і вміти дати відсіч вуличному нападнику – такому сьогодні вчили школярів рятувальні служби Харкова. Пізнавальний урок провели в рамках щорічної акції «Абетка рятівників для школярів».

У Харківському педагогічному ліцеї №4 – пізнавальний урок. Рятівники Харкова підготували кілька тем, про які слід знати і юним і дорослим. До чого можуть призвести небезпечні знахідки часів Великої вітчизняної війни і яких правих слід дотримуватися при хімічному забрудненні повітря – про все це не просто говорили, а і показували.
Олександр Ігнатьєв старший викладач кафедри піротехнічної та спеціальної підготовки НУЦЗ України

Как себя вести в случае химической опасности, загрязнения, пожара. Как себя вести в случае радиационной аварии. У нас атомные станции на Украине есть? Есть. Рядом в России Курская АЭС есть? Есть. Никто никогда не застрахован от разных чрезвычайных ситуаций. Ребенок, когда он знает, он уже не боится, он действует правильно. Он сохранит свою жизнь и здоровье, а это самое главное!

Діти мали змогу відчути себе співробітниками рятувальних служб: не просто приміряти професійне спорядження, а застосувати його на практиці і самостійно дослідити радіаційний фон школи.

Ірина школярка

Жарко, оно немножко не удобно потому, что не по-моему размеру. Для акселератов наверное. Немного такая утонула в нем. А так, отлично!

Валерій школяр

Для меня это интересно как для мальчика. Я интересуюсь всем этим. Я думаю, что для всей школы это было очень познавательно.

Втім небезпека може таїтися не лише у повітрі, а і в тому, що людина вживає. Тому рятівники приділили велику увагу і правильному харчуванню. Дітям розповіли, як важливо не пропускати сніданок і віддавати перевагу корисній свіжоприготовленій їжі.

Олена Шароватова доцент кафедри охорони праці і техногенно-екологічної безпеки НУЦЗ України

Мы обращали внимание на то, что полезная пища - она, к сожалению, не всегда настолько яркая, как те упаковки чипсов, сухариков и к которым, к сожалению, очень стремятся дети. Потому, что безусловно, усилители вкуса – они работают на то, что еще и еще раз дети будут просить купить им эти продукты.

А там де правильна їжа, там і спорт, і звісно міцне та здорове тіло. А якщо до всього цього додати ще й базові знання з самозахисту, ніякі вуличні хулігани взагалі не страшні. Тому, на завершення, дітям провели майстер клас, в якому спортсмени показали головні бойові хитрощі. А наступним закладом, де пройде акція «Абетка рятівників для школярів», буде Харківський обласний навчальний комплекс для дітей з вадами слуху.
http://izvestia.kharkov.ua/tv-proekty/hi/1403/1171919.html


"Знайшов боєприпаси? - Не чіпай!" - харківські надзвичайники попереджають про небезпеку

Репортаж Фаїни Матернюк, Віталія Осьмачки, Ірини Сафіної, ТК «Фора» програма «Вісті».


У харківському педагогічному ліцеї сьогодні вимірювали рівень радіації та хімічного забруднення. Причому робили це самі учні та ще й замість уроків. Рятувальники університету цивільного захисту провели для школярів заняття з безпеки життєдіяльності. Так стартувала соціальна акція "абетка рятівників для школярів". Як поводити себе з вибухонебезпечними речовинами, піротехнічними засобами та як правильно харчуватись, аби зберегти своє здоров'я - дітям розповіли надзвичайники.

Розмінування територій та знешкодження боєприпасів стали повісткою дня служби надзвичайих ситуацій з початком конфлікту на Донбасі. Проте знахідка у вигляді гранати чи-то снаряду - нерідкість і для Харківщини. Тут стикаються з припасами часів Великої Вітчизняної. Тож аби "подарунок" з минулого не накоїв біди, надзвичайники розповідають, як бути в разі знахідки. Сьогодні їхні інструкції для школярів. Для кращого засвоєння, учням пропонують перевтілитись у рятувальника. Випускник Валерій, наприклад, виміряв у школі радіацію.
Валерій Орєхов, учень 11-го класу
Было потрясающе: мы узнали все новое для себя, как измерить, какой уровень радиации у нас в школе: мы поняли, что он у нас не привышает нормы даже, он даже чуть меньше нормы. Сегодня мы узнали, что с взрывающимся предметами, которые остались после Второй мировой войны.

Разом із Валерієм на пошуки небезпечного відправили й Ірину. Вона мала знайти місця хімічного забруднення.
Ірина Малихіна, учениця 10-А класу
Мы ходили по кабинетам, мы были в подвале, но, к сожалению, кабинет химии был закрыт, побывали в кабинете директора - там ничего интересного нет, кроме сейфа, наверное.

Тим же, кому не пощастило приміряти захисний костюм, рятувальники показують різновиди протигазів та респіраторів, деякіі моделі пропонують одягнути. Фахівці кажуть, до будь-якої небезпеки діти мають бути готові, тим паче зараз.
Олександр Ігнатьєв, старший викладач кафедри піротехнічної і спеціальної підготовки
Нашел какую-то железяку да в лесу, не знаешь, что это такое, не надо трогать, мало ли что, вдруг это остатки от гранаты, патроны, боеприпасы - это нельзя, чтоб детям сохранить жизнь и здоровье.Как себя вести себя в случаи химически опасного загрязнения в школе, пожара. Как вести себя в случаи радиационной аварии, ведь у нас есть атомные электростанции на Украине? - Есть.

Не меншу, хоча не таку помітну, загрозу для дітлахів надзвичайники вбачають у неправильному харчуванні. Тож частину заняття присвячують не тільки мінуванням і радіації, а й розмовами про вітаміни, білкову їжу та корисні сніданки.
Олена Шароватова, доцент кафедри охорони праці і техногенно-екологічної безпеки
Конечно, ребенку хочется попробывать чипсы, сухарики, но это не должно быть рационом питания, и задача родителей, безусловно, обращать внимание на то, что потребляет их дети и обращать внимание обязательно на наличие завтрака, потому что неправильный режим питания может приводить и к образованию лишнего веса и к развитию различных заболеваний.

Щодо реальної небезпеки від боєприпасів, то лише тиждень тому на Харківщині знайшли артснаряд та мінометну міну. У Дергачівському та Валківському районах. Усього на території України знаходять близько ста тисяч вибохонебезпечних предметів щорічно. Фаїна Матернюк, Віталій Осьмачко, Ірина Сафіна Вісті
http://www.visti.tv/new.aspx?newsid=30825
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10