https://www.high-endrolex.com/10 На Харківщині за ініціативи НУЦЗУ проходять навчальні заняття з безпеки життєдіяльності | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

01.10.2014
НУЦЗУ

На Харківщині за ініціативи НУЦЗУ проходять навчальні заняття з безпеки життєдіяльності

1 жовтня фахівці Національного університету цивільного захисту України розпочали проведення щорічної соціально-просвітницької акції «Абетка рятувальників для школярів». Акція стартувала у Харківському педагогічному ліцеї № 4. Спеціалісти провідного вищого навчального закладу Державної служби України з надзвичайних ситуацій розширили та поглибили знання школярів з основ безпеки життєдіяльності, основ здоров’я та здорового харчування. Як поводити себе при виявленні вибухонебезпечних предметів, чи потрібно купляти піротехнічні засоби та як ними правильно користуватись, як поводити себе під час вибуху хімічно небезпечних речовин, як зберегти своє здоров’я та ефективну розумову і фізичну працездатність, харчуючись правильно? На ці та інші питання дали вичерпні відповіді, а також наочно продемонстрували фахівці університету.
Заступник начальника кафедри піротехнічної та спеціальної підготовки університету Ігор Толкунов та старший викладач цієї ж кафедри Олександр Ігнатьєв разом із курсантами нагадали школярам та викладачам правила поведінки при виявленні вибухонебезпечних предметів, наголосили на небезпеці використання піротехнічних засобів, ознайомили із засобами індивідуального захисту органів дихання – протигазами, респіраторами тощо. Фахівці та курсанти продемонстрували учням різноманітні засоби захисту шкіри від хімічно небезпечних речовин та радіонуклідів - захисні костюми. Їх міг приміряти кожний. А потім на практиці школярі, вбравшись у захисні костюми рятувальників, за допомогою дозиметрів-радіометрів та інших спеціальних приладів, вимірювали рівень радіації та вміст небезпечних речовин у повітрі в коридорах навчального закладу.
Доцент кафедри охорони праці та техногенно-екологічної безпеки НУЦЗУ Олена Шароватова ознайомила учнів із режимом харчування для молодого покоління, правильним харчуванням, розповіла про напої та визначила виняткову важливість сніданку, його якісні ознаки, а також підсумувала, які продукти слід вживати, аби забезпечити ефективну розумову та фізичну діяльність.
Спортсмени навчального закладу на чолі із викладачем кафедри фізичної підготовки університету Валентином Головко, тренером збірної команди НУЦЗУ з кікбоксингу, майстром спорту, чемпіоном Європи з рукопашного бою, чемпіоном України з професійного боксу, чемпіоном кубку СНГ з кікбоксингу, продемонстрували майстер-класи з правил самооборони.
Учні залишились у захваті від почутого та побаченого. А головне - один раз побачене залишиться надовго в їхній пам’яті.
Десятикласниця Ірина Малихіна упевнена, що брати у руки невідомі предмети вона точно ніколи не буде, а натомість, викличе обов’язково рятувальників. І поки такі люди поруч, стверджує школярка, дітлахи можуть себе почувати у небезпеці.
Як зазначила директор ліцею Ірина Черевань, проведена університетом робота є дуже корисною та цікавою для дітей, а особливо, коли учні переконались у небезпеці при зустрічі із вибухонебезпечним предметом та використанні піротехнічних засобів, а також вона є важливим елементом навчально-виховного процесу. Слід нагадати, що акція «Абетка рятувальників для школярів» стартувала. Тож, незабаром рятувальники завітають до інших харківських шкіл.
Такі заходи, що проводять фахівці університету, є надзвичайно важливими, адже допомагають запобігти виникненню нещасних випадків з дітьми.

 

Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, фото – Ігоря Котова, відео – Дар’ї Ахмадуліної

 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10