https://www.high-endrolex.com/10 Слухачі магістратури управління НУЦЗУ мали практичні заняття на Диканівських очисних спорудах | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

25.09.2014
НУЦЗУ

Слухачі магістратури управління НУЦЗУ мали практичні заняття на Диканівських очисних спорудах

25 вересня проректор з наукової роботи, доктор технічних наук, професор полковник служби цивільного захисту Володимир Андронов провів для слухачів магістратури управління Національного університету цивільного захисту України практичне заняття з теми «Надзвичайна ситуація внаслідок аварій у системах життєзабезпечення» на прикладі Диканівських очисних споруд м. Харкова.
У сучасному світі спостерігається неухильне зростання техногенних катастроф, аварій та стихійних лих, які пов’язані з незнанням основ екологічної безпеки і способів попередження надзвичайних ситуацій. Заповнення цієї прогалини можливо за рахунок підвищення ефективності навчання і зацікавленості в отриманні знань. Для підвищення ефективності процесу навчання необхідно проектування технології навчання з урахуванням взаємозв'язку дисциплін, що складають основу екологічної безпеки, пошук нових технологій навчання, які сприяють вирішенню поставлених завдань і забезпечують безперервну загально інженерну підготовку фахівців.
Місце зустрічі - Диканівських очисні споруди - обрали невипадково оскільки це найбільша в Україні і друга за глибиною закладення насосна станція в Європі наразі працює на повну потужність. Встановлене обладнання нового покоління та впроваджені енергозберігаючі технології.
Під час виїзного заняття слухачі магістратури управління отримали можливість на практиці ознайомитись з роботою Диканівських очисних споруд м. Харкова. Навчальною метою практичного заняття було на підставі аналізу технологічного регламенту роботи міських очисних споруд навчитися визначати рівень техногенно-екологічної небезпечної ситуації, що може статися внаслідок аварії і розробляти управлінські заходи зниження рівня негативних наслідків від неї.
Комплекс біологічного очищення «Диканівський» перекачує і здійснює повну механічну та біологічну очистку стічних вод, що надходять від населення, комунально-побутових і промислових підприємств міста з подальшим знезараженням перед скиданням їх у водойми. Потужність очисних споруд комплексу - 800 тис . куб.м на добу стічних вод. Слухачів магістратури управління цікавили різні аспекти роботи: технологія очистки води, аераційна система очисних споруд каналізації та інші. Найбільше запитань було задано щодо специфіки роботи обладнання та екологічного впливу на навколишнє середовище. Вразило що, Диканівські очисні споруди обслуговують дві третини міста Харкова.
По завершенню ознайомлення з роботою Диканівських очисних споруд слухачі магістратури вирішили спробувати воду, яка пройшла всі етапи очистки. Заключним етапом практичного заняття є відображення в своїх роботах аналізу можливих наслідків аварійних ситуацій на Диканівських очисних спорудах м. Харкова, їх вплив на навколишнє середовище і визначення комплексу заходів спрямованих на мінімізацію дій надзвичайних ситуацій у системах життєзабезпечення.

Валерія Лютенко, слухач магістратури управління НУЦЗУ, Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, фото – Романа Лукіши.
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10