https://www.high-endrolex.com/10 Тактичні навчання з відпрацювання дій під час ліквідації аварії на хімічно небезпечному об`єкті - в ефірі ЗМІ | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

20.06.2014
НУЦЗУ

Тактичні навчання з відпрацювання дій під час ліквідації аварії на хімічно небезпечному об`єкті - в ефірі ЗМІ

Как курсанты-химики учились ликвидировать ЧП
Репортаж Андрея Соловьева, 7 канал «Харьковские известия»

Тут все реальне. Спецодяг, прилади, вогонь і небезпека. Хоча завдання - навчальне. Сьогодні в Ватутіно на полігоні рятувальників курсанти-хіміки-першокурсники перейшли від теорії до практики. За легендою на території одного з комбінатів сталося займання, на додачу - витік аміміака з цистерни. На ліквідацію пригоди виїжджає спецбригада.

Першим, що роблять рятувальники - усувають загоряння, потім переходять до вимірів небезпечних хімречовин в повітрі. Проби беруть по всьому периметру.

Серед приладів, які допомагають за лічені хвилини визначити кількість шкідливих речовин у повітрі і ось цей, це харківська розробка.

Дмитро Рогачук курсант

Просто вот питание включаем, потом чудо-кнопочка "насос", чтобы качал воздух. Всёго лишь ждём пару секунд. Две секунды воздух идёт от трубки до блока дотування. Ну вот он уже прогрелся и мы уже можем видить какая концентрация в воздухе. Но сейчас понятно, что у нас территория не заражена и ничего он не показывает.

Вже після ліквідації наслідків пригоди, необхідно провести і чистку техніки, яка працювала в зоні аварії. Пояснюють, на ній можуть залишитися шкідливі елементи, які не побаче людське око.

Вже після відпрацювання завдання, курсанти діляться враженнями. Горді своєю роботою, хоча сьогодні все було ні насправді.

Владислав Фокін курсант

Интересно то, что людям помогаешь, спасать людей так сказать. Опасно, хотя радиация не везде у нас есть, но если будет, то опасно. Но кому-то это надо делать. В костюмах конечно не очень легко находится долго, динамическая работа в них тяжёлая, но всё-таки тренеруемся, достигаем вершин так сказать.

Василь Морук курсант

В ньому удобно працювати з п'ятого разу, як обична форма одежди, но жарче у два, три рази ніж в обичних умовах.

На розборі польотів викладачі, незважаючи на деякі огріхи, курсантів підбадьорюють.
Олена Тарахно начальник кафедри спеціальної хімії та хімічної технології

У нас тяжело учиться как бы там нибыло, тяжело, у нас 18 химий, которые у нас изучаются и плюс специальные дисциплины касающиеся пожаротушения, радиационной, химической безопастности, ликвидации черезвычайных ситуаций.

Олександр Ручкін начальник циклу підготовки фахівців радіаційно-хімічного та біологічного захисту навчального центру оперативно-рятувальної служби

Я думаю, что ребята очень старались, вы это видели, на них даже "сухой нитки небыло". Старались как могли, работали с интузиазмом и ответственно, и довольно таки качественно. Вот когда мы на тренировке всё отрабатывали поэлементно, тренировались на занятиях, я вам скажу у них всё намного хуже получалось, а сегодня они по максимуму выложились и оценка я думаю твёрдая четвёрочка!

http://izvestia.kharkov.ua/tv-proekty/hi/1269/1164703.html

Утечка аммиака и помощь пострадавшим. Курсанты-химики провели показательные учения
Репортаж Марины Ступак, ТК «Симон»

Под Мерефой ликвидировали утечку аммиака. Такие учения для курсантов университета гражданской защиты провели впервые - в вузе недавно появилась специальность «химические технологии»
Будущие спасатели проводили разведку и помогали пострадавшим в условиях, максимально приближенных к реальности.
Это задымление - учебная утечка аммиака. На самом деле опасный газ бесцветный и действует на человека мгновенно - пострадавшего сразу же выносят из зараженной зоны. Чтобы узнать концентрацию аммиака в воздухе курсанты с помощью специальных приборов проводят химическую разведку.
Дмитрий Рогачук
курсант университета гражданской защиты
Во сколько раз она преувеличена и чтобы уже дальше оценить, дополнительные силы вызвать. От нашей разведки зависят дальнейшие действия... если мы хоть дадим малый сбой – то это может привести к трагедии
Чтобы устранить аварию, курсанты используют шланг с водой - от химических веществ обрабатывают технику личного состава и проводят дегазацию.
Владимир Крадожон
курсант университета гражданской защиты
Как известно, аммиак легко улетучивается, поэтому его пары могут улететь очень далеко. Поэтому, чтобы этого избежать, проводится дегазация, т.е. осаждение дыма
Александр Ручкин
начальник цикла подготовки специалистов радиационной, химической и биологической защиты учебного центра
Если возникает авария на химически опасном объекте – сложность аварии определяется одним целым. И все эпизоды, которые вы здесь видели, является равнозначно-сложными
Такие показательные учения в области проводят впервые - ведь специальность «химические технологии» появилась пять лет назад. Специалисты уверены - эта профессия сейчас востребована, опасные химические вещества используют на многих предприятиях Харьковщины.
Александр Ручкин
начальник цикла подготовки специалистов радиационной, химической и биологической защиты учебного центра
Харьковский мясокомбинат, где около 10, а то и больше тонн аммиака, и непосредственно территория Украины… которые используется и хлор, и аммиак, и другие… очень много химических опасных веществ
С этой аварией, по оценкам педагогов, курсанты справились на «четверку». Чтобы приобретенные навыки закрепились, такие учения собираются проводить как минимум два раза в месяц.

http://www.objectiv.tv/190614/99236.html


В області ліквідовували уявну хімічну аварію

Репортаж Марини Дем’янової, ТК «Фора»
Наслідки хімічної аварії ліквідовували в області. Довірили це першокурсникам Університету цивільного захисту. Лихо було уявним, але після його подалання все ж провели спецобробку техніки та особового складу. Викладачі вишу кажуть: все має бути максимально наближено до так би мовити бойових умов. До речі, цьогоріч університет вперше випустив фахівців з напрямку "Хімічні технології". Докладніше про все це в матеріалі Марини Дем"янової.
На полігоні Навчального центру оперативно-рятувальної служби ДСНС стався терористичний акт. Із такого повідомлення стартують навчання курсантів-першокурсників. В університеті опановують хімічні технології і вже місяць як практично відпрацьовують здобуті знання.
Владислав Абрамов, курсант-першокурсник
Я провожу английскую разведку - измеряю концентрацию аммиака до, после аварии. В данный момент она в пределах допустимого.
За легендою, на полігоні розлилася хімічно-небезпечна речовина. Спершу курсанти здійснюють розвідку та шукають постраждалих. Одного знаходять біля цистерни і буцімто відправляють до медзакладу. Оцінивши масштаб зараження здійснюють так звану постановку водної завіси. Потому обробляють територію, техніку та особовий склад. Рівень виконання завдань представники навчального центру оцінюють на тверду четвірку.
Олександр Ручкин, Навчальний центр оперативно-рятувальної служби ДСНС України
Внештатные ситуации давал. Я дал команду, что радиосвязь вышла из строя. Курсанты сориентировались. Это не входило в учения
Цьогоріч Університет цивільного захисту випустив вперше випустив трьох спеціалістів із напрямку "Природоохоронні хімічні технології". Нині ж, за ліцензією, виш може щороку набирати 35 майбутніх фахівців - як курсантів так і студентів. Вже після першого року навчання вони дістають професію "дозиметрист".
Василь Мурук, курсант-першокурсник
Я любитель химии с самого детства. Это и натолкнуло. У нас идет 2 пары теории, потом практика - пар 5-6. Чтобы быстро разобраться в приборе и не думать долго.
Олена Тарахно, начальник кафедри спеціальної хімії та хімічної технології НУЦЗУ
У нас тяжело учится. У нас 18 химий. Плюс спецдисциплины, которые касаются пажаротушения, радиационной безопасности, ликвидации чрезвычайых ситуаций.
Після 2, 3 та 4-го курсів курсанти відпрацьовуватимуть навички вже у гарнізонах. За словами представників Навчального центру, хімічно-небезпечних об"єктів на території України не мало. Взяти хоча б Харківський м"ясокомбінат, на території якого зберігають щонайменше 10 тон аміаку.
Вадим Тютюнник, курсант-першокурсник
Я думаю, не зря были придуманы эти учения и эта легенда. Если в реальной жизни такоей случится, думаю, мы справимся на таком же уровне.
Востаннє Харківщина була в хімічній небезпеці після вибуху арсеналу в Лозовій. Тоді уламки пошкодили склад непридатних до використання отрутохімікатів, і виникла пожежа.

 

http://www.visti.tv/new.aspx?newsid=25126



http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10