https://www.high-endrolex.com/10 В НУЦЗУ відбулися тактичні навчання з відпрацювання дій під час ліквідації аварії на хімічно небезпечному об`єкті | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

20.06.2014
НУЦЗУ

В НУЦЗУ відбулися тактичні навчання з відпрацювання дій під час ліквідації аварії на хімічно небезпечному об`єкті

19 червня на полігоні Навчального центру оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України пройшли тактичні навчання з відпрацювання дій під час ліквідації аварії на хімічно небезпечному об`єкті. У заході взяли участь науково-педагогічні працівники циклу підготовки фахівців радіаційного, хімічного та біологічного захисту Навчального центру оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України та Національного університету цивільного захисту України, слухачі групи професійно технічної підготовки дозиметристів, а також курсанти навчального закладу. Як зазначила начальник кафедри спеціальної хімії та хімічної технології університету полковник служби цивільного захисту Олена Тарахно, за легендою, внаслідок аварійного розриву технічного обладнання на одному із комбінатів сталося займання, відбувся розлив хімічно небезпечної речовини – витік аміаку з цистерни, постраждав працівник підприємства.
На ліквідацію імітованої надзвичайної ситуації техногенного характеру виїхали фахівці у складі 10 курсантів 1-го курсу факультету оперативно-рятувальних сил, які навчаються за напрямом «Хімічні технології».
Тож, внаслідок пригоди майбутні рятувальники відпрацювали дії з гасіння пожежі, пошуку постраждалих та їх евакуації, проведення хімічної розвідки та розгортання хімічного посту спостереження, накладання реконденсаційного рукава, визначення зони зараження, постановки водяної завіси за допомогою спеціального обладнання (АРС-14). Після чого провели спеціальну обробку техніки, особового складу та прилеглої території.
«Ми досить ретельно готувалися до цих показових занять, - ділиться своїми враженнями курсант Владислав Фокін. – Саме фахівцям моєї професії потрібно досить ретельно ставитись до надзвичайної ситуації техногенного характеру: розлив хімічно небезпечних речовин вкрай небезпечно для життя і здоров’я людини. Важкувато довелось працювати у спеціальному захисному костюмі, надзвичайно жарко – не кожний витримає динамічно важку роботу. Але допомога людям – це наш святий обов’язок».
Слід зазначити, що такі показові навчання пройшли уперше на тренувальному полігоні Навчального центру, де курсанти набувають практичних навичок з питань реагування на надзвичайні ситуації з небезпечними радіоактивними та хімічними речовинами. Їм передували майже рік теоретичних навчань в університеті та набуття практичних навичок у Навчальному центрі протягом трьох місяців. І результати далися взнаки.
«Першокурсники виклались на всі 100, - зазначив начальник циклу підготовки фахівців радіаційного, хімічного та біологічного захисту Навчального центру оперативно-рятувальної служби ДСНС України підполковник служби цивільного захисту Олександр Ручкін. – Працювали з ентузіазмом, відповідально та досить якісно. Мету заходу було досягнуто - і курсанти отримали тверду «четвірку».
Підсумовуючи, начальник кафедри спеціальної хімії та хімічної технології університету полковник служби цивільного захисту Олена Тарахно визначила, що навчатись в університеті за напрямом «Хімічні технології» важко, адже вивчати потрібно 18 спеціальних дисциплін хімічного спрямування, до яких ще додаються дисципліни з пожежегасіння, радіаційного, хімічного та біологічного захисту та багато інших. До речі, курсанти уже після закінчення першого курсу отримують робітничу професію «Дозиметрист».
Цьогоріч уперше в історії університету 3 випускники отримали дипломи спеціалістів з напряму «Природоохоронні хімічні технології» та працевлаштувались у підрозділах Державної служби України з надзвичайних ситуацій.
Особливістю підготовки майбутніх спеціалістів напряму «Хімічні технології» є те, що випускники отримують як класичну базову хімічну освіту, так і спеціальні знання щодо радіаційного, хімічного та біологічного захисту населення та територій від наслідків надзвичайних ситуацій. Тому майбутні фахівці мають широкі можливості для працевлаштування в різних галузях. Так, у підрозділах ДСНС України - у галузі практичного забезпечення хімічного та радіаційного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного походження із використанням нових технологій, технічних засобів в аварійно-рятувальних загонах спеціального призначення. Вони обійматимуть посади: фахівець з радіаційного та хімічного захисту, інструктор з радіаційної та хімічної розвідки, інженер-радіолог, інженер з радіаційної та хімічної розвідки, інженер з радіаційної безпеки. А за вільним вибором випускники на інженерних посадах можуть працювати у науково-дослідницьких інститутах технічного профілю, на заводах органічного і неорганічного синтезу, високомолекулярних сполук, промислових підприємствах, в екологічних, хіміко-радіометричних лабораторіях, службі радіаційного та хімічного захисту, контрольно-вимірювальних службах, в криміналістичних лабораторіях.


Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, фото – Ігоря Котова
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10