https://www.high-endrolex.com/10 Солдатський трикутник – жива історія війни | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

15.05.2014
ЧІПБ НУЦЗУ

Солдатський трикутник – жива історія війни

Вони поношені, потерті,
А гострі літери звелись:
Мабуть, були в полоні смерті,
Та ожили-таки колись.
Від бур задимлених і часу
Аж порудів сухий папір.
Листи далекі з того часу
Я бережу завжди, повір.



Минають роки, але пам'ять про війну залишається в серцях народу, як пам'ять про Велику перемогу, подвиг українського народу, мільйони жертв… Не забуваються з роками і уроки тієї війни - гіркі й переможні.
Серед різноманітних історичних джерел Великої Вітчизняної війни, окремою групою стоять фронтові листи. Їх можна назвати найбільш людяними документами, які розкривають безліч різноманітних питань, але здебільшого висвітлюють духовний стан людини в важких умовах війни. Солдатські трикутники зі штампом польової пошти і сьогодні хвилюють спогадами про суворий час, викликають глибокі і світлі почуття.
Ці маленькі аркуші паперу були безцінним скарбом для кожної родини, яка жила надією на звістку, що підтверджувала, що їх чоловіки, сини, брати - живі і є надія на зустріч. Ці хвилюючі документи по праву завжди займатимуть почесне місце в історії Великої Вітчизняної війни, в історії великого народного подвигу. До них звертатимуться покоління, які не знатимуть, що таке війна.
Фронтові листи… В них відбились солдатські долі, подвиги на полях бою, велика ненависть до ворога, прагнення до Перемоги і, звичайно, Любов. Любов до Батьківщини, до своїх друзів, до своєї родини.
В роки війни листи-трикутники пов'язували фронт і тил. А сьогодні ці фронтові листи зв’язують цілі покоління. Це ще раз підтвердила соціально-гуманітарна акція «День перемоги моїми очима», яка вперше проводилась в нашому навчальному закладі. Знаменним є те, що вона поєднала курсантів та викладачів, студентів та співробітників інституту.
В рамках акції курсанти та студенти зустрілися з ветеранами Великої Вітчизняної війни, навчилися складати солдатські листи-трикутники, поділилися своїми роздумами та сокровенними враженнями про Велике свято Великої Перемоги, підготували тематичні плакати, встановили експозицію зі складених листів-трикутників.
Заключним акордом акції стало проведення патріотично-виховної години «Ми пам’ятаємо!». Під час заходу курсанти дізналися історію фронтового трикутника, ознайомилися з рядками тих далеких листів, долучилися до хвилюючих мелодій воєнних років.
Гість заходу – завідувач кафедри історії України Черкаського державного технологічного університету, доктор історичних наук, професор Бушин Микола Іванович – зазначив важливість акції та оголосив умови проведення обласного літературного конкурсу, присвяченого 70-річчю Перемоги у Великій Вітчизняній війні (1941-1945 рр.) «Ми пам'ять збережемо» серед учнів та молоді Черкащини, засновником якого є Благодійний фонд «Історична спадщина» та Центральний музей Державної прикордонної служби України. Професор М. Бушин запросив до участі в конкурсі курсантів і студентів нашого навчального закладу та подарував серію книг з регіональної історії до бібліотеки інституту.
Закриваючи проведення соціально-гуманітарної акції «День перемоги моїми очима», т.в.о. проректора Національного університету – начальник Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України генерал-майор служби цивільного захисту Василь Миколайович Андрієнко зазначив важливість проведеного заходу, відмітив роль патріотичного виховання в формуванні свідомого громадянина своєї держави та наголосив, що «не можна виховати сучасного патріота своєї батьківщини без клопіткої щоденної роботи в тісній співдружності зі старшим поколінням, його досвіду та надбань нашої держави, суспільства, родини».
Акцію завершено, але пам'ять про ті далекі воєнні роки залишається в наших серцях, хвилює наші душі та допомагає визначати правильні орієнтири сьогодення.

 


Тетяна Чубіна
професор кафедри ГН та ІМ, д.і.н., проф.

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10