https://www.high-endrolex.com/10 28 КВІТНЯ - ВСЕСТНІЙ ДЕНЬ ОХОРОНИ ПРАЦІ | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

28.04.2014
НУЦЗУ

28 КВІТНЯ - ВСЕСТНІЙ ДЕНЬ ОХОРОНИ ПРАЦІ

Всесвітній день охорони праці – свято працюючих, свято професіоналів, свято, що єднає колектив

За оцінками Міжнародної організації праці, щодня на робочому місці гине 5-6 тис. осіб, сумарно досягаючи за рік 2-2,3 млн. випадків виробничо обумовленої смертності. З цієї кількості близько 350 тис. випадків складають нещасні випадки зі смертельним наслідком і близько 1,7-2 млн. смертей, викликаних пов’язаними з роботою захворюваннями.

Крім того, щорічно працівники потерпають близько від 270 млн. нещасних випадків на виробництві, які ведуть до відсутності на робочому місці протягом більше 3 днів, і від майже 160 млн. випадків хвороб без смертельного результату.

На жаль, щороку ці цифри збільшуються на 10 %.

Більшість нещасних випадків на виробництві та профзахворювань не випадкові, а є наслідком часткового або повного ігнорування роботодавцем правил безпеки праці з метою заощадження витрат і збільшення прибутку.

Історія Всесвітнього дня охорони праці починається з 1984 року, коли Канадський союз державних службовців запропонував віддавати данину пам’яті робітникам, які загинули або отримали травми на робочому місці. Дата 28 квітня обрана тому, що цього дня у 1914 році відбулося третє читання «Акту про компенсації робітникам».

Починаючи з 1989 року, профспілки у країнах Північної Америки, Азії, Європи та Африки 28 квітня почали проводити заходи в пам’ять про тих, хто постраждав або загинув на робочому місці. Завданням цих заходів стало привернення уваги влади та громадськості до проблем, пов’язаних з охороною праці.

Пізніше цю ініціативу підтримала Міжнародна організація праці, офіційно заснувавши Всесвітній день охорони праці. Вперше він відзначався у 2003 році. Основне завдання цього всесвітнього дня - привернути увагу світової громадськості до масштабів проблеми охорони праці, а також до того, яким чином створення і просування культури охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці.

Відповідно до Указу Президента від 18 серпня 2006 року № 685/2006 «Про День охорони праці» в Україні було підтримано ініціативу Міжнародної організації праці з відзначення 28 квітня Всесвітнього дня охорони праці.

Основною метою цього заходу є привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання, громадських організацій до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням, вшанування пам’яті осіб, які загинули на виробництві.

У 2014 році Всесвітній день охорони праці за рекомендацією Міжнародної організації праці відзначається під девізом «Безпека праці та здоров’я під час використання хімічних речовин на виробництві».

Актуальність відповідної тематики обумовлена тим, що сьогодні хімічні речовини та їх сполуки є одними з основних, як у повсякденному житті людини, так і на виробництві.

 

У межах проведення заходів до Всесвітнього дня охорони праці – 2014 колективом кафедри Охорони праці та техногенно-екологічної безпеки здійснено змістовну та кропітку роботу.

2-3 квітня – проведено ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни «Основи охорони праці».

Претендентами на перемогу в інтелектуальних перегонах з дисципліни були 82 учасники - представники 33 вищих навчальних закладів нашої країни, що представляли, крім Харківських вишів, 15 регіонів.

 

5 квітня - у межах профорієнтаційної роботи вкотре проведено бесіди та зустрічі із батьками потенційних абітурієнтів 2014 року спеціальності «Охорона праці» (та «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування»).

Родинам, випускники шкіл яких готуються вступати цього року на навчання до Національного університету цивільного захисту України, науково-педагогічними працівниками кафедри вкотре продемонстровано матеріальну, навчально-методичну базу, надано ґрунтовні та вичерпні консультації щодо успішного проходження вступної кампанії.

 23 квітня – ініційовано проведення Круглого столу «Охорона праці: вимоги практичної сфери та якість освіти» за участі представників наглядових та виконавчих органів, роботодавців (фахівців з охорони праці) та системи освіти у сфері охорони праці.

Практичним результатом тристоронньої співпраці близько 30 учасників – представників великих підприємств Харківського регіону, науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів міста Харкова та представників наглядових та виконавчих органів - стали конкретні домовленості про налагодження взаємодії у вдосконаленні навчального процесу при підготовці майбутніх фахівців з охорони праці, що виявлятимуться в організації практики та сприянні виїзним заняттям до інституцій сфери охорони праці та набуттю курсантами і студентами практичних навичок з теоретичних питань, що вивчаються в аудиторіях Університету.

 23 квітня - відкрито спеціалізовану аудиторію Безпеки життєдіяльності (ауд. 32А).

Аудиторія обладнана наочними посібниками, що відповідають тематиці Типової навчальної програми нормативної дисципліни «Безпека життєдіяльності», розкриваючи питання щодо категорійно-понятійного апарату з безпеки життєдіяльності, таксономії небезпек; ризику, як кількісної оцінки небезпек; природних загроз, характеру їх проявів та дії на людей, тварин, рослин, об’єкти економіки; техногенних небезпек та їх наслідків; типології аварій на потенційно-небезпечних об’єктах; пожежної безпеки; радіаційної безпеки; хімічної безпеки; соціально-політичних небезпек, їх видів та особливостей; соціальних та психологічних чинників ризику; поведінкових реакцій населення у надзвичайних ситуаціях та ін.

Наявність а аудиторії сучасних технічних засобів навчання сприятиме високому рівню забезпечення таких необхідних занять та сприятиме розвитку у тих, хто навчається, культури безпеки.

Протягом квітня у межах кураторської діяльності – кураторами груп проведено змістовні бесіди із вихованцями усіх курсів кафедри щодо роз’яснення значущості свят, подібних Дню 28 квітня, що мають Всесвітнє значення і формують розуміння важливості гуманістичного превентивного мислення.

Студентами 1-4 курсів напряму підготовки «Охорона праці» виконані креативні презентаційні роботи до Всесвітнього дня охорони праці.

 

Науково-педагогічними працівниками кафедри зі студентами проведено працеохоронну вікторину, переможцям якої у якості заохочення було запропоноване молоко, як спеціальне харчування за шкідливі умови праці, що цілком відповідає тематиці Всесвітнього дня охорони праці 2014 року «Безпека праці та здоров’я під час використання хімічних речовин на виробництві».

 Починаючи з 23 квітня, на кафедрі працює виставка робіт «Охорона праці очима дітей», виконаних дітьми співробітників кафедри.

28 квітня заплановане нестандартне засідання кафедри Охорони праці та техногенно-екологічної безпеки, присвячене професійним питанням охорони праці, де будуть заслухані доповіді науково-педагогічних працівників, наукові пошуки яких зосереджені на науково-практичних питаннях сфери охорони праці.

 

 Олена Шароватова,

кафедра охорони праці та техногенно-екологічної безпеки 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10