https://www.high-endrolex.com/10 На базі НУЦЗУ пройшли комплексні тактико-спеціальні навчання | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

18.04.2014
НУЦЗУ

На базі НУЦЗУ пройшли комплексні тактико-спеціальні навчання

18 квітня на базі Національного університету цивільного захисту України відбулися комплексні тактико-спеціальні навчання з управління силами та засобами під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного характеру.
У навчаннях взяли участь представники ГУ ДСНС України в Харківській області, Навчального центру оперативно-рятувальних сил цивільного захисту м. Мерефа, Оперативно-рятувальної служби м. Харкова, організації Червоного Хреста, пошуково-рятувального кінологічного товариства волонтерів «Щит», фахівці науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології, медико-санітарної частини, науково-педагогічні працівники, курсанти 4-их курсів факультетів оперативно-рятувальних сил, пожежної безпеки, соціально-психологічного факультету, цивільного захисту та слухачі магістратури провідного вищого навчального закладу Державної служби України з надзвичайних ситуацій.
Як зазначив перший проректор університету полковник служби цивільного захисту Олег Назаров, метою навчань стало підвищення тактичної підготовки курсантів, удосконалення практичних навичок з організації оперативних дій та управління пожежно-рятувальними підрозділами під час гасіння пожеж та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.
За тактичним задумом навчань, у місті Харкові вантажний літак АН-26 змушений був здійснити аварійну посадку поблизу підприємства з переробки та зберігання небезпечних хімічних речовин. У результаті літаком було зруйновано адміністративну будівлю підприємства, а ємність із небезпечними речовинами зазнала пошкоджень. Унаслідок розльоту частин літака та уламків будівель було також пошкоджено декілька автомобілів. Виникло масштабне ДТП. Споруди зазнали різних ступенів руйнування, в цих зонах виникли пожежі. Одночасно внаслідок розльоту уламків при вибуху було пошкоджено трубопровід, що знаходиться у ставку. Все це призвело до створення зони локального забруднення водоймищ та прибережної зони та загрози викиду стічних вод у водоймища області. Виникла необхідність пошуку «чорної скрині».
Як зазначив начальник кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт підполковник служби цивільного захисту Андрій Лісняк, навчання складалися з 6-ти епізодів, а саме: гасіння пожежі на авіаційному транспорті, гасіння пожежі та рятування людей в поверхах будівель, проведення аварійно-рятувальних робіт в осередку хімічної аварії, при ДТП на міському транспорті, проведення пошуково-рятувальних робіт у зруйнованих будівлях та проведення аварійно-рятувальних робіт і ліквідація наслідків надзвичайної ситуації на воді.
Протягом практичних занять були відпрацьовані питання щодо дій органів управління під час ліквідації наслідків надзвичайної ситуації техногенного характеру, дій підрозділів оперативно-рятувальної служби під час проведення аварійно-рятувальних робіт, порядку залучення та використання зведеного загону університету до ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.
«Я буду точно знати, - говорить майбутній рятувальник Роман Майборода,- як потрібно діяти, коли, не дай Боже, станеться така ситуація з іншими людьми, тому що сам майже «пережив» це. Вже не тільки теоретично, а й практично знатиму, як діяти оперативно, яких заходів слід вжити».
За словами полковника Назарова, такі тактичні навчання є запланованими і проходять щороку відповідно до навчального плану університету. Практика є запорукою успіху. Тому на сьогодні майбутнім рятувальникам ДСНС вкрай необхідні як теоретичні, так і практичні знання, щоби правильно, оперативно та якісно допомагати людям у будь-якій надзвичайній ситуації: чи то при евакуації постраждалих із літака, з-під уламків зруйнованої будівлі або з пошкодженого внаслідок дорожньо-транспортної пригоди автобуса. Підсумовуючи, перший проректор НУЦЗУ Олег Назаров визначив, що мету навчань було досягнуто. Тож, майбутні рятувальники Національного університету цивільного захисту України – у всеозброєнні і готові до виконання поставлених перед ними завдань.

Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, фото – Ігоря Котова

 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10