https://www.high-endrolex.com/10 Атестація робочих місць за умовами праці: теорія і практика навчального процесу для майбутніх фахівців з охорони праці | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

16.04.2014
НУЦЗУ

Атестація робочих місць за умовами праці: теорія і практика навчального процесу для майбутніх фахівців з охорони праці

У межах вивчення дисципліни Виробнича санітарія про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці майбутні фахівці з охорони праці група ОПкс-12-523 на чолі з доцентом кафедри охорони праці та техногенно-екологічної безпеки Оленою Шароватовою дізнавались під час виїзного заняття до НДІ гігієни праці та професійних захворювань Харківського національного медичного університету. На підприємствах і організаціях незалежно від форм власності й господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працюючих, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому, проводиться атестація робочих місць за умовами праці На право проведення санітарно-гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища й трудового процесу з метою атестації робочих місць атестована санітарна лабораторія НДІ гігієни праці й професійних захворювань ХНМУ. Це дає право установі проводити весь комплекс гігієнічних досліджень із метою виявлення шкідливих і небезпечних факторів, контролю безпеки умов праці та обґрунтування комплексу заходів щодо охорони праці. Даний факт став ключовим у питанні практикоорієнтованих занять, що були проведені для групи ОПкс-12-523 НУЦЗУ співробітниками науково-дослідного інституту, зокрема завідувачем лабораторії комп’ютерних і прецизійних технологій – к.м.н., с.н.с. Елеонорою Будянською. Лектор-науковець зазначила, що в умовах інформаційного суспільства із метою обґрунтування пільг і компенсацій, підвищення працездатності, профілактики професійних захворювань користувачів інформаційних технологій, що працюють з відеодисплейними терміналами (ВДТ) у різних галузях народного господарства, фахівці інституту зокрема виконують поглиблене вивчення несприятливого впливу умов праці на здоров’я користувачів ВДТ, розробляють комплексну систему заходів з охорони праці.





Під час заняття студенти мали змогу закріпити знання про нормативно-правову основу проведення атестації робочих місць, гігієнічні критерії та класифікацію умов праці, особливості оцінювання технічного та організаційного рівня робочого місця, структуру карти умов праці та інструментально-лабораторну базу дослідження факторів виробничого середовища. Також, ознайомившись зі специфікою однієї з провідних у майбутній професійній діяльності установ, слухачі дізнались, що до складу НДІ гігієни праці й професійних захворювань ХНМУ входять: клініка професійних захворювань; лабораторія електромагнітних випромінювань; лабораторія хімічних досліджень виробничого та навколишнього середовища; санітарна лабораторія гігієнічних досліджень у промисловості; лабораторія комп’ютерних і прецизійних технологій; лабораторія профпатології та психофізіологічних досліджень.

	

Оцінювання рівня знань за підсумками виїзного заняття вкотре довело значущість та необхідність ознайомлення майбутніх фахівців з практичною сферою та реальним виміром теоретичних питань, що вивчаються слухачами в аудиторіях Університету.

 

Про НДІ гігієни праці та професійних захворювань ХНМУ на http://www.knmu.kharkov.ua/index.php?option=com_content&view=category&id=27%3A2011-05-17-11-03-31&Itemid=12&layout=default&lang=uk

Олена Шароватова,кафедра охорони праці та техногенно-екологічної безпеки

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10